bob iger

Direktor Disneyja o štrajkašima: Očekivanja su im nerealna

15.07.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Čak 160.000 glumaca i srodnih zanimanja pridružili su se scenaristima koji štrajkaju od početka svibnja. Najveći je ovo štrajk što je Hollywood vidio u posljednjih 40 godina

"Ovo me jako uznemiruje. Razgovarali smo o svim promjena s kojima se suočavamo i oporavku od COVID-a u ovoj industriji. Razumijem želju sindikata da radi u ime svojih članova, ali postoji razina očekivanja koja jednostavno nisu realna realno, rekao je glavni direktor Disneyja," Bob Iger na CNBC-u komentirajući štrajk u Hollywoodu.

Također je u izjavi rekao da su zahtjevi štrajkaša vrlo 'razorni za filmsku industriju'.

Podsjetimo, sindikat američkih glumaca priopćio je u četvrtak da od ponoći službeno stupa u štrajk, dodajući da će njihove akcije potpuno paralizirati Hollywood, gdje je produciranje filmova i serija ionako već u zastoju zbog štrajka scenarista.

"Nacionalno vijeće SAG-AFTRA jednoglasno je glasovalo za štrajk protiv studija i distributera", rekao je Duncan Crabtree-Ireland, nacionalni izvršni direktor tog sindikata.

Inače, ovo je najveći štrajk koji se u Hollywoodu dogodio u posljednjih 40 godina. Sindikat traži od streaming servisa da se pravednije podijeli dobit te zahtijevaju bolje radne uvjete, prenosi BBC, koji piše i da će ova kriza utjecati na snimanje nastavaka filmova Gladijator i Avatar. U znak podrške štrajku staju mnogi akteri iz industrije, a nedavnu premijeru filma Oppenheimer iz tog su razloga napustili glumci Matt Damon i Emily Blunt.

Zbog početka štrajka zaustavit će se snimanja većine filmova i serija, pišu američki mediji, uz one koji su već odgođeni zbog štrajka pisaca. Vjerojatno će se otkazati i dodjela Emmyja i Comic-Cona, a otkazuju se i mnoge promocije filmova jer se glumci na njima ne žele pojavljivati. U nizu poznatih glumaca, štrajk su podržali i Margot Robbie, Meryl Streep i Dwayne 'The Rock' Johnson.