NATALIE WOOD

Strah od vode za nju se pokazao opravdan: Još i danas nije osuđen krivac za smrt lijepe glumice, čiji se život ugasio kada je imala tek 43 godine

06.05.2020 u 06:39

Bionic
Reading

Bila je jedna od najtalentiranijih glumica svoje generacije te je zahvaljujući talentu čak tri puta bila nominirana za prestižnog Oscara, a da će biti itekako uspješna, dala je naslutiti već kao sedmogodišnjakinja, kada je dobila ulogu u filmu ‘Čudo u 34. ulici’, kojom se i proslavila. Nažalost, prerana i nikada razriješena smrt stavila je veo misterije na njezin život, uz govorkanja i optužbe zbog ljubavnih afera, razvoda, alkoholizma, ali i nagađanja da je pokušala počiniti samoubojstvo

Najnoviji dokumentarni film pod nazivomNatalie Wood: What Remains Behind’ bit će prikazan 6. svibnja na HBO-u, a možete ga gledati u sklopu usluge MAXtv. Još jednom ispričana priča o tragičnoj sudbini jedne od najljepših i najboljih glumica s dna će ormara izvući ponovno i kontroverze vezane uz njezinu preranu smrt, a nama je ona idealna za to da se još jednom prisjetimo njezina životnog puta.

Natalie Wood: What Remains Behind (2020) | Official Trailer | HBO Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Od njezine smrti prošlo je gotovo 39 godina, a policija i danas traži pravi razlog njezine smrti, koja se u policijskim spisima vodi kao smrt pod sumnjivim okolnostima, a glavni osumnjičeni postao je njezin tadašnji suprug, glumac Robert Wagner. Zahvaljujući njezinoj sestri Lani Wood te njezinoj upornosti, istraga se nastavlja, a ona sama nada se kako će prije svoje smrti razriješiti taj misterij.

Natalie Wood rođena je 20. srpnja 1938. godine kao Natalia Nikolaevna Zakharenko u obitelji ruskih emigranata u San Franciscu. Njezin otac Nikolaj Stepanovič Zakharenko bio je dnevni radnik i stolar, dok je majka Maria Stepanovna sanjala o tome da postane glumica. Prije negoli se ostvarila kao majka gatara joj je prorekla kako će njezina druga kći postati slavna glumica, a Maria Stepanovna za to se pripremala i prije negoli je rodila Natalie.

U međuvremenu ih je otac napustio pa su ona i njezina mlađa sestra Lana nastavile živjeti s majkom koja se svim silama trudila ostvariti ono što joj je prorekla gatara. Iz tog razloga majka i kćeri preselile su u Los Angeles, a sa samo četiri godine Natalia Nikolaevna Zakharenko, kojoj je majka promijenila ime u amerikaniziranu verziju Natalie Wood, počela je glumiti.

Prvu ulogu dobila je u filmuHappy Land’, o čemu se godinama govorilo, jer ju je dobila nakon što ju je majka instruirala da se popne režiseru Irvingu Pichelu u krilo. Ona je to i napravila i dobila malenu ulogu, no Pichel je potom upozorio njezinu majku da filmska industrija nije idealno mjesto za slatku i nevinu djevojčicu kakva je Natalie.

Natalie Wood Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Maria Stepanovna nije ga poslušala, već je svoje kćeri, posebice Natalie, učila da rade apsolutno sve što režiseri zatraže. Uloga ratnog siročeta u filmuTomorrow is Forever’ za nju je bila još jedna prekretnica jer zbog mnogobrojnih scena koje je morala snimiti suze su joj jednostavno presušile. Kako bi rasplakala kćer pred kamerama, Maria Stepanovna je ispred nje doslovce rastrgala leptira na dijelove.

Maria Stepanovna smatrala se ‘vlasnicom’ kćeri, stoga je rastjerala sve moguće agente i menadžere i nastavila sama upravljati njezinom karijerom. Unatoč velikoj poslušnosti i poštovanju, Natalie se pobunila nakon što joj je počela utjecati na privatni život. Njezina majka išla je toliko daleko da je raskinula njezinu prvu ozbiljnu ljubavnu vezu u srednjoj školi, ali, s druge strane, nije joj ni najmanje smetalo to što su se njezinoj maloljetnoj kćerki nabacivali filmske glavešine.

U nekima od biografija Natalie Wood čak stoji da ju je jedan filmski redatelj silovao za vrijeme audicije za film. Sve je to utjecalo na njezin život prepun depresije, ali i njezine pokušaje da počini samoubojstvo. Strah od vode i utapanja prenijela joj je upravo majka, a na kraju je upravo tako izgubila život.

Maria Stepanovna išla je toliko daleko svojim kontroliranjem kćeri da je angažirala i detektive koji su je pratili posvuda u stopu. 'Bog ju je stvorio, no ja sam ju izmislila', rekla je svojedobno njezina majka.

Natalie Wood - 'Čudo u 34. ulici' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ljubav svog života, danas glavnog osumnjičenog za njezinu smrt, Roberta Wagnera, susrela je na početku karijere, kada je imala tek 10 godina. Osam godina stariji glumac odmah joj je zapeo za oko, a u jednom je intervjuu otkrila kako je tada rekla majci kako je to čovjek za kojeg će se udati. I na kraju se i udala za njega, i to dva puta.

Prvi službeni izlazak imali su kada je napunila 18, i to na nagovor producentske kuće čiji su čelnici smatrali da je ona idealna za Wagnera. Vjenčali su se godinu kasnije, 1957., u Scottsdaleu, u kojem žive njegovi roditelji. Budući da je njihova popularnost u to vrijeme bila neviđena, samo zbog njih crkveni prozori bili su prekriveni papirom kako bi spriječili nekoliko stotina znatiželjnika da zavire unutra.

Natalie Wood - 'Sjaj u travi' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

No prvi su put u braku izdržali tek pet godina, a navodno je oba puta glavni uzrok njihova razvoda bio taj što ga je Natalie zatekla u krevetu s drugim muškarcem. Četiri godine poslije, razočarana životom, ali i činjenicom da joj je Faye Dunaway ‘otela’ ulogu u filmu ‘Bonnie i Clyde’, lijepa glumica popila je šaku pilula. Na sreću, život joj je spašen brzom reakcijom liječnika koji su joj ispumpali želudac, a tada je mlađoj sestri Lani otkrila kako jednostavno više nije imala razloga za život.

Na sreću, s vremenom se oporavila te se 1969. udala za britanskog producenta i kazališnog agenta Richarda Gregsona, s kojim je dobila kćer Natashu.

I njezin bivši suprug Robert Wagner krenuo je dalje, oženio se Marion Marshall i dobio kćer, no njihov put i dalje se ispresijecao. Presudna je bila službena večera na koju je Natalie stigla u šestom mjesecu trudnoće, a unatoč tome Wagneru nije mogla odoljeti. Samo nekoliko mjeseci nakon rođenja Natashe rastala se od Gregsona, a 1972. šokirala je svjetsku javnost pojavivši se s Wagnerom na dodjeli Oscara.

Te iste godine obnovili su bračne zavjete na jahti Ramblin’ Rose, a čemu su nazočili tek najbliži prijatelji i članovi obitelji, među kojima su bile i njihove kćeri.

'Kada smo se prvi put vjenčali, bili smo poput dvoje djece koja glume u filmu. Namjerno smo sakrivali svoje slabosti jedno od drugoga, no sada smo napokon shvatili da jedno drugome možemo reći sve. Više ne živimo u strahu jedno od drugoga i za to nam je trebalo nekoliko godina odvojenosti', izjavila je svojedobno Natalie Wood o svom drugom braku s Robertom Wagnerom.

Godine 1974. par je dobio i kćer Courtney Wagner, no zbog obitelji je počela patiti njezina filmska karijera. Iako se sve činilo idealnim, Natalie Wood jednostavno se nije mogla pomiriti sa svojim godinama, koje je u to doba vješto skrivala, kao ni s činjenicom da je počela dobivati uloge u kojima bi morala glumiti majku svojoj mlađoj kolegici.

Zbog svega toga napustila je glumu, iako to nikada nije prežalila. ‘Gluma više nema takvu ulogu u mom životu kakvu je imala. Kada se žena odluči udati i imati djecu, ostali dijelovi njezina života jednostavno padnu u drugi plan.'

Život daleko od svjetla reflektora potrajao je do 29. studenog 1981., kada je tijelo ženske osobe u spavaćici pronađeno u moru nedaleko od otoka Catalina. Natalie Wood odmah je identificirana kao utopljenica, a tada je otkriveno i kako su s njom na jahti bili njezin suprug Robert Wagner i kućni prijatelj, glumac Christopher Walken.

Poslije mnoštva ispijenih pića eskalirala je svađa između dvojica kolega, a sve zbog Wagnerove ljubomore i sumnje da ga Natalie vara s njim. Walken se u međuvremenu ispričao, izuzeo iz svađe i otišao spavati, dok je kapetan broda pojačao glazbu ne želeći biti svjedokom rasprave. Nakon svega svi su tvrdili kako ništa nisu čuli ni vidjeli.

Godine 2013. sestra Natalie Wood, Lana, otkrila je kako je kapetan broda ipak otkrio da je Wagner gurnuo Natalie preko ruba palube te da joj je odbio pomoći da se popne na jahtu. Navodno se kapetan uspaničio, no glumac je bio odlučan u naumu da joj se ne pomaže jer će tako naučiti lekciju.

Lana Wood od početka nije bila uvjerena u Wagnerov iskaz - a tvrdio je da je nevin i da je suprugu posljednji put vidio u kupaonici prije negoli je otišao spavati - znajući da Natalie nikada ne bi otišla na obalu odjevena samo u spavaćicu.

Tada je Natalie Wood imala tek 43 godine, a iza nje je ostao bogat filmski opus, ali i uspomena na nevjerojatan talent i ljepotu.