JESTE LI JE POČELI GLEDATI?

Što je istina, a što fikcija u intrigantnoj seriji o rađanju dinastije Los Angeles Lakersa

30.03.2022 u 07:01

Bionic
Reading

Nova hit serija 'Winning Time' pojavila se početkom ožujka na streaming servisu HBO Max te brzo postala predmet brojnih rasprava. Osim sjajne glumačke postave koja temeljito prikazuje populariziranje košarkaškog kluba u 80-ima i najveća NBA imena toga doba, serija nam dočarava tadašnji uzlet Lakersa u zvjezdanu hemisferu

Punog naziva ‘Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty’, nova serija na HBO-u nastala je prema popularnoj knjizi ‘Showtime: Magic, Kareem, Riley, and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s’ Jeffa Pearlmana. Televizijski prikaz uspona košarkaškog kluba Lakers iz Los Angelesa od dolaska Jerryja Bussa na njegovo čelo definira se kao dokumentarna dramska serija, međutim mnogi se pitaju koliko je istine u cijeloj toj priči.

Prati li serija slijed stvarnih događaja, otkrivamo u nastavku.

Dolazak Magica Johnsona nije podržavao tadašnji trener Lakersa Jerry West, a sve zbog jedne stvari...

Magic Johnson danas je umirovljeni košarkaš, a serija između ostalog prati njegov košarkaški put. Izabran je kao prvi izbor NBA drafta 1979. i cijelu svoju profesionalnu karijeru proveo je u dresu LA Lakersa. Prve epizode serije pomno prikazuju upravo taj draft i njegovu pozadinu.

Naime, prema seriji, trener Jerry West nije bio za izbor Magica, već se zalagao za Sidneyja Moncriefa, smatrajući da je on bolji strijelac, ali uz argument da se Johnson previše smije te je previše uzbuđen zbog ulaska u NBA ligu. Istina je da se West, koji je bio glavni trener od 1976. do 1979., nije složio s odlukom momčadi da izabere Johnsona. No nejasno je ima li Johnsonov 'megavatni' osmijeh ikakve veze s tim.

West je vjerovao da je Johnson s 206 centimetara previsok da bi bio uspješan na traženoj poziciji i nije bio uvjeren da može dobro šutirati. Zato je želio odabrati strijelca poput Moncriefa, a njega su izabrali Milwaukee Bucksi. Na koncu je Johnsonova visina bila jedna od njegovih prednosti na parketu, a navijačima se svidio i njegov prepoznatljiv širok osmijeh.

Jesu li VIP mjesta uz teren zapravo djelo Jerryja Bussa?

Iako su mjesta za publiku uz sam košarkaški teren uvijek postojala, upravo je Buss bio taj koji je shvatio da trebaju biti rezervirana za važne osobe i nekoga tko žudi biti viđen. Tako je počeo dodatno naplaćivati spomenuta mjesta i privlačiti važne holivudske face poput Jacka Nicholsona, po kojem je kasnije ova pozicija za sjedenje dobila naziv u žargonu - Nicholsonova mjesta.

  • +4
Serija 'Winning Time' Izvor: warner bros / Autor: warner bros

Karte za ova mjesta vrlo je teško nabaviti i koštaju oko 5000 dolara (32.500 kuna), a koliko su tražena i cijenjena, govori činjenica da je četiri mjesta želio trajno zakupiti sam Jerry Buss kada su se Lakersi preselili iz Forum Arene u Staples Center. To mu nije pošlo za rukom jer niti jedan od vlasnika franšize za prodaju karata nije ih želio prodati. Potpredsjednik odjela za odnose s javnosti Lakersa obrazložio je to vrlo kratko: ‘Ne čudi me. Ta mjesta ljudi ostavljaju u svojim oporukama.'

Dakle cijelu famu oko VIP sjedala na košarkaškom terenu zapravo je stvorio sam Buss.

Je li Magic Johnson zaista nosio cijeđenu naranču i novine svako jutro kolegi Kareemu Abdul-Jabbaru?

U četvrtoj epizodi serije gledatelji su imali priliku vidjeti Magica Johnsona kako svako jutro nosi cijeđeni sok i novine suigraču Kareemu Abdul-Jabbaru u sobu tijekom priprema u Palm Springsu. Nešto slično spominje se i u Pearlmanovoj knjizi. On je napisao da su veterani Lakersa svake godine imali praksu ‘usvojiti’ rookieja tijekom trening kampa. Abdul-Jabbar je odabrao Johnsona te ga zadužio da mu donese čašu svježe cijeđenog soka od naranče i jutarnje izdanje New York Timesa. Ovo je u seriji zapravo trebao biti prikaz teško započetog i turbulentnog prijateljstva dvojice sjajnih igrača.

Opisivali su to svojevremeno mediji ovako: ‘Trebalo je oko pet minuta da Kareem i Magic uspostave čvrst odnos na terenu, ali pet godina da ga uspostave izvan terena’, stoji u izdanju Los Angeles Timesa iz 1987. O svom su odnosu rijetko govorili u medijima, ali nikada nisu krili da je dugo trebalo da nađu zajednički jezik. Obojica su željela biti istaknuti u svijetu sporta, a na koncu su to i uspjeli. Danas su u sjajnim odnosima te često naglašavaju da su bili sjajan tandem na terenu.

Je li se Spencer Haywood doista sam obrezao?

U petoj epizodi Spencer Haywood, kojeg glumi Wood Harris, pridružuje se Lakersima i odmah izaziva pomutnju zbog glasina da se kao dijete obrezao kamenom i britvom. Iako to možda zvuči kao urbana legenda, Haywood je u svojoj autobiografiji iz 1992. godine, ‘Spencer Haywood: Uspon, pad, oporavak’, otkrio da je, kao tinejdžer koji je odrastao u ruralnom Mississippiju 1950-ih, sam uklonio kožicu sa spolnog organa, nakon što ga je brat uvjerio da je samoobvezivanje jedini način da se izbjegne ludilo.

Jesu li atentat mafije i nesreća na biciklu doveli do toga da Pat Riley postane trener Lakersa?

Pat Riley, kojeg glumi Adrien Brody, jedan je od najpoznatijih košarkaških trenera svih vremena, ali ‘Winning Time’ pokazuje da mu je nekoliko nesretnih događaja drugih osoba u konačnici donijelo mjesto glavnog trenera. HBO u seriji slijedi činjenice onako kako su se dogodile.

Prvi izbor za trenera bio je Jerry Tarkanian, a ponudu je odbio nakon što je ubijen njegov agent i bliski prijatelj Victor Weiss. Policija je vjerovala da je bio žrtva organiziranog napada mafije, no nitko nikada nije uhićen zbog njegova ubojstva. Lakersi su potom prešli na svoj sljedeći izbor, Jacka McKinneyja, vrlo cijenjenog pomoćnog trenera Portland Trail Blazersa, koji će ih preuzeti u sezoni 1979.-80.

Nažalost, McKinneyjevo vrijeme s Lakersima prekinuto je 1979. nakon što je doživio užasnu biciklističku nesreću zbog koje je bio tri dana u komi. Njegov pomoćnik Paul Westhead (glumi ga Jason Segel) preuzeo je dužnost do kraja sezone, a pomoćnim trenerom imenovao je Pata Rileyja. Sljedeće godine Westhead je otpušten, a Riley je postao glavni trener momčadi.

Pod Rileyjevim vodstvom Lakersi su osvajali naslove prvaka 1982., 1985., 1987. i 1988. Nedavno je rekao da je Bussovo povjerenje u njega kao novog trenera ‘spasilo njegov košarkaški život i preusmjerilo ga na mjesto za koje nikada nije mislio da će dospjeti do njega’.

'Winning Time' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Je li Magic Johnson odbio priliku postati zaštitno lice Nikea?

U šestoj epizodi pratimo kako suosnivač Nikea Phil Knight nudi Magicu ugovor s novom markom tenisica: ‘Trebamo više od osmijeha na posteru, trebamo partnera’, kaže tada. U tom trenutku Nike nije mogao ponuditi Magicu 80.000 dolara godišnje, kao što su to mogle druge tvrtke, te mu Knight umjesto toga nudi dioničke udjele u firmi. Magic odbija priliku i potpisuje ugovor s Converseom. Dandanas žali zbog svoje odluke.

Nedavno je u emisiji Ellen DeGeneres rekao: ‘Nisam znao ništa o dionicama. Iz ruralnog sam dijela SAD-a. Ondje ne znamo za dionice, ali ako me pitate jesam li pogriješio - da, i dalje se grizem zbog toga. Svaki put kad sam u Nikeovoj trgovini, naljutim se. Mogao sam zarađivati na tome što ostali kupuju u Nikeu.'

Prema procjeni u ‘Winning Timeu’, Johnson je do danas izgubio oko 5,2 milijarde dolara time što nije prihvatio ugovor s Nikeom.