zabava PRED EKRANIMA

Što gledati ovog vikenda? Nekima su serije i filmovi odličan izvor napetosti, neki se više vole opustiti, a mi imamo nekoliko zanimljivih naslova za sve

08.10.2021 u 17:55

Bionic
Reading

Iako bi vikend u pravilu trebao biti dio tjedna namijenjen odmoru i opuštanju, ponekad je lakše vratiti se ponedjeljkom u stvarnost sa spoznajom da postoje ljudi kojima je teže nego nama. Bez obzira volite li se pred malim ekranima opustiti, pratiti tuđu dramu ili uživjeti u ljubavne priče, imamo zanimljive naslove za svakog od vas

Sluškinja (Maid), Netflix

Maid Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Nadahnuta memoarima 'Maid: Hard Work, Low Pay, an a Mother's Will to Survive', 43-godišnje Amerikanke Stephanie Land, serija prati Alex, samohranu majku koja je tražeći bolji život za sebe i kćerkicu pobjegla od dečka zlostavljača. U potrazi za izlazom iz naizgled katastrofalne situacije, te kako ne bi postala beskućnica, Alex prihvaća posao čistačice. Bez novca, završene škole, ali i bez ikakve potpore obitelji, budući da joj majka pati od bipolarnog poremećaja, ostaje sama, ostavljena na milost i nemilost.

'Bez obzira jeste li doista poput Alex ili strahujete da ćete završiti tako, u seriji jasno možete i sami proživjeti njeno iskustvo', piše o 'Sluškinji' IndieWire i zasluge pripisuje mladoj glumici Margaret Qualley. 'Svaka epizoda pruža puno emocija i nevjerojatno je da tako mlada glumica može sve to iznijeti sama', navodi nadalje IndieWire, koji Qualley označava jednom od najboljih glumica nove generacije. Njezinu majku u seriji glumi jedna od najboljih glumica nešto starije generacije, Andie MacDowell, a činjenica da dvije glumice isit odnos majka-kćer imaju i u stvarnom životu, sve objašnjava.

  • +15
Maid Izvor: Netflix / Autor: RICARDO HUBBS/NETFLIX

The Guilty, Netflix

The Guilty Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Telefonski operater Joe Baylor (Jake Gyllenhaal), koji radi u dispečerskom pozivnom centru službe 911, jednog jutra pokušava spasiti sugovornicu od velike opasnosti. No, Baylor ubrzo otkriva da ništa nije onako kako se čini, a jedni je izlazak iz te situacije suočavanje s istinom.

Ako se u odabiru filmova radije vodite preporukama drugih nego vlastitim instinktom, ovo je film koji jednostavno morate pogledati. Naime, mračni obrati kojima film obiluje privukli su najviše hrvatskih korisnika Netflixa, a osim što je najgledaniji film, 'The Guilty' je zauzeo i drugo mjesto u ukupnom poretku gledanosti svih serija i filmova, odmah nakon hvaljene južnokorejske serije 'Squid Game', koja ima velike izglede postati Netflixovom najgledanijom serijom svih vremena.

Prizori iz bračnog života, HBO

Prizori iz bračnog života Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

Petodijelna televizijska adaptacija švedskog klasika Ingmara Bergmana iz 1973. ponovno preispituje njezin legendarni prikaz ljubavi, mržnje, želje, monogamije, braka i rastave kroz prizmu suvremenog američkog para. Pod redateljskom palicom Hagaija Levija, u fokusu mini serije ovoga su puta i rodni odnosi. Mira (Jessica Chastain) je samouvjerena, ambiciozna direktorica tehnološke tvrtke koja se u braku ne osjeća ispunjeno, a Jonathan (Oscar Isaac) je susretljivi i intelektualni profesor filozofije koji očajnički želi održati njihovu vezu. Bolno iskrena, dirljiva i srceparajuća priča govori o paru koji voli jedno drugo, ali neminovno idu prema razvodu.

  • +8
Prizori iz bračnog života Izvor: Promo fotografije / Autor: JOJO WHILDEN

'Hagai mi je pričao o tome kako je želio pristupiti materijalu i kako već godinama radi na tome i kako njegov pristup, baš kao i ono što je prije radio, uključuje psihološke aspekte - sve male, sitne psihološke izbore i zašto donosimo odluke, odakle smo i kako smo odgojeni, kulturne pritiske, pravila koja imamo...', rekao je o mini seriji glumac Oscar Isaac i dodao kako je Hagai vrlo pedantan u vezi s tim stvarima, a možda manje zainteresiran za neke satiričnije elemente. 'Uronio je duboko u psihologiju cijele stvari. I bilo je to tako dobro istraženo i toliko temeljito da sam ostao zatečen', rekao je Isaac. Pa, volite li psihološki moment na malim ekranima, znate što vam je činiti ovoga vikenda.

Seinfeld, Netflix

'Seriju o ničemu', kako su je često nazivali, Jerry Seinfeld je stvorio zajedno s podjednako slavnim kolegom komičarem Larryjem Davidom, a u njoj je imao i glavnu ulogu - izmišljenu verziju Jerryja Seinfelda koji svoju izmišljenu priču o svakodnevici na Manhattanu priča uz pomoć troje prijatelja Georgea Costanzae (Jason Alexander), Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus) i Cosma Kramera (Michael Richards).

  • +13
Serija 'Seinfeld' Izvor: Profimedia / Autor: - / Wenn / Profimedia

Ako vam je dosta teških tema naše svakodnevice, dozvolite si opuštanje makar vikendom uz 'seriju o ničemu', koja se, usput, smatra jednom od najvećih i najutjecajnijih komedija svih vremena i često navodi kao najbolja komedija 90-ih, a od listopada je dostupna na Netflixu.

Marianne & Leonard: Words of Love, Netflix

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Dokumentarni film iz 2019. godine, redatelja Nicka Broomfielda, pruža dublji uvid u odnos pokojnog glazbenika Leonarda Cohena i njegove muze, Norvežanke Marianne Ihlen. Cohen je Marianne upoznao na grčkom otočiću Hidri, gdje je živio u svojim dvadesetima, a u fokusu dokumentarca posebno su godine između 1960-ih i 1970-ih koje su na Hidri živjeli zajedno. Lijepa Norveanka slavnog je glazbenika nadahnula za pisanje nekih od njegovih najljepših pjesama, poput 'So Long, Marianne', ' Hey, That's No Way to Say Goodbye' i 'Bird on the Wire'.

O kakvoj se ljubavi radilo možda najbolje govori pismo koje je Cohen poslao voljenoj Marianne kad je čuo da je vrlo bolesna. 'Došlo je i to vrijeme Marianne kad smo ostarili, naša tijela se raspadaju i predosjećam da ću za tobom uskoro. Toliko sam blizu tebe da ako ispružiš svoju ruku, možeš me doseći. Uvijek sam te volio zbog tvoje ljepote i mudrosti, dalje ne trebam reći ništa jer ti sve znaš. Želim ti lijepo putovanje. Zbogom stara prijateljice. Vidimo se na kraju puta', napisao je Cohen, a Marianne je umrla krajem srpnja 2016. godine, samo par dana nakon to je pročitala pismo. Leonard Cohen preminuo je nešto malo više od tri mjeseca kasnije, a njihovu ljubavnu priču momžete pogledati na Netflixu.