nevjerojatne različitosti

Spektakularan portret Europe

31.08.2018 u 10:56

Bionic
Reading

Europa je fascinantno mjesto jer objedinjuje nevjerojatne različitosti. Nova emisija Priča o Europi, koja se prikazuje svake subote u 20.00 na kanalu Viasat History, otkrit će kroz predivne scene, između ostalog, i razloge tim različitostima

Odlučili smo izdvojiti neke od zanimljivosti o kojima budete više mogli čuti u samoj emisiji u subotu (1. rujna) koja će se baviti vjerovanjima i idealima, odnosno ujedinjenjem Europe pod kršćanstvom.

Uspon kršćanstva počeo je u Yorku

Iako mnogi povezuju početak rasta kršćanstva s Jeruzalemom i Rimom, istina je da je kršćanstvo počelo rasti u Yorku. Upravo u ovom engleskom gradiću je Konstantin Veliki 306. godine imenovan rimskim vladarom, a pod utjecajem svoje majke Helene počeo je razumijevati ovu novu religiju. Naposljetku, legenda kaže kako je Konstantin tijekom bitke dobio viziju u kojoj mu je Bog rekao da će pobijediti ako u bitku uđe sa znakom križa. Nakon pobjede u bitci, Konstantin odlučuje legalizirati kršćanstvo u Rimskom Carstvu.

Oprost grijeha tajna je uspjeha

Razlozi uspjeha kršćanstva u Rimskom Carstvu leže u mnogo faktora, no jedan od najvećih zasigurno je oprost od grijeha i predstavljanje smrti kao nečega što nije kraj, nego je tek početak. Dotadašnji bogovi bili su predstavnici mnogih zemaljskih dobara, no nisu imali toliko 'primamljivu ponudu' kao Isus.

Izvor: Društvene mreže

Sveti Patrik proširio je kršćanstvo zbog jednostavnog pristupa

Tajna popularnosti svetoga Patrika, irskog omiljenog sveca, leži u njegovoj jednostavnosti i pristupačnosti. Dok su ljudi bili zbunjeni konceptom Trojstva u kršćanstvu, Patrik je to objasnio uz pomoć djeteline s trima listovima koja je postala i zaštitni znak Irske. Uz kršćanstvo, Patrik je pomogao i u opismenjavanju irskog naroda, zapisao je mnoge keltske tradicije te je osigurao da irska kultura ne ode u zaborav implementacijom kršćanstva.

Mnoge druge priče o razvoju europske kulture i religije čekaju vas svake subote u 20.00 sati na kanalu Viasat History u zanimljivoj emisiji Priča o Europi koju vodi poznati australski povjesničar Christoper Clark.