BOLEST NE BIRA

Španjolska broji žrtve: Princeza Maria Teresa prva je članica kraljevske obitelji preminula od koronavirusa

28.03.2020 u 19:09

Bionic
Reading

Princeza Maria Teresa kraljevske kuće Bourbon-Parma preminula je u Parizu u dobi od 86 godina, nakon zaraze koronavirusom, a vijest o smrti objavila je njezina obitelj

Španjolska princeza i rođakinja kralja Filipa VI, koju su zbog svojih širokih pogleda i javnih istupa prozvali 'crvenom princezom', preminula je zbog posljedica koronavirusa. Smrt princeze Marie Terese od Bourbon-Parme objavio je njezin brat, princ Sixto Enrique de Borbon, vojvoda od Aranjueza.

'Danas popodne naša sestra Maria Teresa od Borbon Parme i Borbon Busset, žrtva virusa COVID-19, umrla je u Parizu u dobi od 86 godina', napisao je. U njenu čast u petak je u Madridu organizirana misa.

Smrt princeze uslijedila je kad je kralj Felipe VI, koji je ranije ovog mjeseca testiran na koronavirus, posjetio hitnu terensku bolnicu u Madridu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

🇮🇹 Her Royal Highness Princess Maria Teresa of Bourbon-Parma died by Coronavirus or Covid-19 on 26 March 2020 at Paris aged 86, she is also first Royal Family who died by Covid-19. Her Royal Highness Princess Maria Teresa of Bourbon-Parma (born 28 July 1933, full name: Maria Teresa Cecilia Zita Charlotte) is the second daughter of Prince Xavier, Duke of Parma and Princess Madeleine, Duchess of Parma (born Madeleine de Bourbon-Busset), also the aunt of Prince Carlo, Duke of Parma current Head of the Royal House of Bourbon-Parma. ---------- เจ้าหญิงมาเรีย เตเรซาแห่งบูร์บง-ปาร์มา สิ้นพระชนม์แล้วจากการติดเชื้อไวรัสสายพันธุ์ใหม่โคโรนา หรือโควิด-19 เมื่อวันที่ 26 มีนาคม 2563 ที่ผ่านมา ณ กรุงปารีส สาธารณรัฐฝรั่งเศส สิริพระชันษา 86 ปี นับเป็นพระราชวงศ์พระองค์แรกที่สิ้นพระชนม์จากการติดเชื้อไวรัสสายพันธุ์ใหม่นี้ เจ้าหญิงมาเรีย เตเรซาแห่งบูร์บง-ปาร์มา (ประสูติ 28 กรกฎาคม 2476, พระนามเต็ม: มาเรีย เตเรซา เซซิเลีย ซิตา ชาร์ลอตเต) เป็นพระธิดาพระองค์ที่ 2 เจ้าชายซาแวริโอ ดยุกแห่งปาร์มา กับเจ้าหญิงมาเดอแลน ดัชเชสแห่งปาร์มา (เดิม มาเดอแลน เดอ บูร์บง-บุสเซ) เป็นพระปิตุจฉาในเจ้าชายการ์โล ดยุกแห่งปาร์มา ประมุขพระราชวงศ์บูร์บง-ปาร์มาพระองค์ปัจจุบัน ---------- News: Oskar Aanmoen, Royal Musings #italy #italia #bourbonparma #borboneparma #princessmariateresa #principessamariateresa #mariateresadiborboneparma

Objavu dijeli ROYAL Family in the WORLD (@royalfamilyintheworld)

Dugogodišnja zagovornica ženskih prava i socijalističkih ideja, Maria Teresa, koja se nikad nije udavala, rođena je u Parizu 1933. Bila je druga kći pretendenta Carlista na španjolsko prijestolje. Nakon prisilnog izgnanstva španjolskog kralja Alfonsa, Carlistov pokret tvrdio je da je njen otac Francisco Javiar de Borbon y Barganza zakoniti nasljednik španjolske krune, boreći se protiv Alfonsista koji su na kraju stekli naklonost.

Obrazovanje i diplomu stekla je Francuskoj, gdje je i radila tijekom života kao ugledna profesorica sociologije na madridskom Sveučilištu Complutense. Zauzimala je brojne izazovne ideološke pozicije. Bila je i rana zagovornica CIVIS-a (otvorenog sveučilišnog sustava koji povezuje škole u osam europskih država) te je bila fascinirana Islamom, a posebno se zalagala za ženska prava u arapskim zemljama.

Ranije ovog tjedna objavljeno je da je britanski princ Charles pozitivan na koronavirus. Nasljednik prijestolja nastavio je raditi od kuće, a njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, testirana je kao negativna na virus.

Monegaški princ Albert također je pozitivan na koronavirus, što ga čini prvim vođom države koji je objavio da ima virus.

'Moji simptomi su slični gripi, ali riječ je o prilično blagom slučaju', rekao je za People. 'Imam laganu temperaturu, nije baš tako loše. Malo kašaljem. Primijetio sam da mi curi nos prvih nekoliko dana, to je bio prvi znak. Osjećao sam se malo umorno, ali to je to', dodao je.

  • +2
Emanuel i Brigitte Macron te španjolska kralji Filip i kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: Philippe Perusseau / KCS Presse / Profimedia