NEOBIČAN SVIJET

Šokira li vas blještavi i kičasti svijet romskih putnika?

01.07.2014 u 09:13

Bionic
Reading

U nekoliko reality emisija poput 'My Big Fat Gypsy Wedding', od koji se jedna prikazivala i na našoj televiziji, detaljno se prikazuje način života zatvorenih romskih zajednica u Irskoj, Velikoj Britaniji ili Americi

Potpuno zatvoreni za bilo koji tip modernog načina života, otkačeni i vjerni svojim običajima, Romi u reality showu pokazuju da su njihove zajednice prihvatile samo ono što im odgovara - bolji automobil, mobitel ili luksuznu kuću. Sve ostale tradicionlane vrijednosti stoljećima čvrsto vladaju u njihovim životima.

Uloge u obitelji vrlo su jasno podijeljene. Sve djevojčice praktički od rođenja odgajaju se da budu kućanice, supruge i majke. Dječaci imaju apsolutnu prednost u svemu. Njih se potiče da istražuju 'vanjski' svijet, dok se djevojčice čuvaju unutar zajednice i nemaju nikakvu komunikaciju s vanjskim svijetom, osim odlaska na tretmane ljepote ili šoping sa starijim članicama obitelji.

Svako druženje između djevojčica i dječaka u strogo je kontroliranim uvjetima i samo na raznim proslavama, a djevojčice se do vjenčanja gotovo i ne smiju družiti ili izlaziti s dječacima. Kako su mnogi mladići komentirali u nekoliko epizoda, djevojke van zajednice dobre su za 'zabavu', ali u braku žele biti samo s 'čistom' odabranicom - Romkinjom. Ona zna što su tradicionalne obiteljske vrijednosti te je spremna poštivati ih.

Dok supruzi rade i traže posao, a nerijetko su u sukobu s policijom zbog sitnih prekršaja ili svađa, supruge su kod kuće, bave se djecom i samima sobom. Njihov je zadatak da kuća uvijek bude čista, a one uređene i lijepe. To čak ide toliko daleko da u zajednicama postoje velika nadmetanja koja će supruga imati najljepšu kosu ili odjeću, a kada im se udaje kći, vjenčanice su toliko blještave i raskošne da buduća mlada nevjesta ne može proći kroz ulazna vrata ili sjesti u automobil. Takve oprave, od onih za krštenje, prvu pričest ili vjenčanje ne može sašiti bilo tko. Budući da su njihove zajednice zatvorene te su Romi nepovjerljivi prema drugima, postoji tek nekoliko krojačica koje su specijalizirane za šivanje samo romskih vjenčanica i haljina za posebne prilike. Postoji samo jedno pravilo – što nečuvenije, veće i sjajnije! Svako iduće vjenčanje mora preteći ono prošlo i svi u zajednici moraju biti osupnuti raskošnim događanjem.

Blještavilo i sjaj kruna su svake proslave, ali i znak da je obitelj dobrostojeća te drži do tradicionalnih romskih vrijednosti. Neke skupine žive u mobilnim kamp kućicama i putuju, a neke žive u mjestima generacijama, izgradile su domove te uspješno odolijevaju modernom načinu života.

Gledajući tek nekoliko epizoda, odmah se može primijetiti više kontradiktornosti onoga o čemu Romi ponosno govore i onoga što reality prikazuje. Djevojčice imaju potpunu zabranu kontakta ili izlazaka s dječacima, ali su od najmlađe dobi vrlo oskudno, mnogi će reći neukusno, odjevene. I to je još jedan oblik dokazivanja i pokazivanja. Mnogo puta istaknut će da nikoga ne žele uvrijediti i povrijediti te samo traže da ih se ostavi na miru, ali su često privođeni zbog okršaja i poznati po svojim kasnonoćnim izletima. To ide tako daleko da često skrivaju svoje porijeklo kada organiziraju vjenčanje jer ih hoteli i restorani ne žele. Na glasu su kao bučni i problematični ljudi, a jedna obitelj iz reality showa 'Gypsy Sisters' zorno pokazuje da se ni žene ne boje ući u fizički okršaj.

Vjera je okosnica cijelog načina života, ali oskudno odijevanje, razmetanje, problemi s policijom i svađe unutar zajednice ne djeluju kao da je poštuju onako kako bi to činili ostali vjernici u svijetu. Školovanje je pak posljednje na listi i većina djece uopće ne želi steći obrazovanje. Smatraju, poput svoji roditelja i obitelji, da ih škola ne može naučiti živjeti, a život van zajednice prepun je opasnosti, poput raznih ovisnosti o drogama.

Ni jedan od ovih realityja vjerojatno ne prikazuje sasvim precizno i objektivno način života Roma, odnosno putnika, kako se sami nazivaju, ali mora se priznati da je zanimljivo kako se uspješno drže svoje tradicije i odolijevaju svim promjenama koje nosi moderan način života. Ako ništa drugo, vrlo jasno pokazuju da odmah rješavaju sve probleme, možda na svoj neobičan način, ali nema zakulisnih igara i podmetanja - sve se zna i sve je to obitelj.