DETALJNA PROCEDURA

Smrt kraljice Elizabete pokrenula je složenu operaciju pod kodnim imenom 'Londonski most'; evo što će se događati u narednih 10 dana

08.09.2022 u 19:43

Bionic
Reading

Detalji iz operacije koja nosi naziv 'Londonski most' koji su svojedobno procurili u britanskom Politicou odnose se na detaljnu proceduru u slučaju smrti kraljice

Velika Britanija ima već ranije spreman tajni plan u slučaju smrti kraljice Elizabete, uključujući misu zadušnicu na kojoj će se 'spontano' pojaviti i sam premijer te pripremljen 'krizni plan' ako London preplavi veliki broj ožalošćenih građana.

Taj plan, nazvan 'Operacija Londonski most', detaljno opisuje što će se dogoditi u prvih 10 dana nakon smrti 96-godišnje kraljice, objavio je svojedobno Politico.

Britanska vlada pripremila se za to krizno razdoblje, a jedan dopis navodno je upozorio kako bi London mogao biti preplavljen prevelikim brojem ljudi koji će u grad pristići kako bi odali počast kraljici, uzrokujući kaos u javnom prijevozu, ali i po pitanju dostupnosti hrane te angažiranosti policije.

Kako bi se doskočilo ovoj mogućnosti 'Operacija Londonski most' zahtijeva uspostavljanje sigurnosne operacije za upravljanje potencijalnom prenatrpanošću grada. Plan također otkriva da će se, nakon premijerove službene objave o kraljičinoj smrti, u katedrali sv. Pavla održati misa u njezinu čast. Predviđen je dolazak premijera i nekih viših ministara, a misa bi trebala biti organizirana 'spontano'. Osim toga, u planu je da premijer i njegov kabinet dočekaju kraljičin lijes na postaji St. Pancras, ali i da kraljičin sin i nasljednik krune, princ Charles nakon kraljičine smrti krene na turneju po Velikoj Britaniji koja će potrajati do pogreba i preuzimanja dužnosti kralja Engleske.

  • +8
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Operacija Londonski most' započinje onim što nazivaju 'Dan D', kada će se nekoliko sati nakon kraljičine smrti dogoditi niz poziva kojima će premijer, tajnik kabineta i drugi visoki ministri i dužnosnici biti obaviješteni. Kraljevsko kućanstvo izdat će 'službenu obavijest' kako bi obavijestilo javnost, a postoje i skripte o tome kako bi dužnosnici trebali upozoriti druge na tu vijest. Na primjer, tajnik kabineta poslat će ministrima i visokim državnim službenicima e-mail slijedećeg sadržaja: 'Dragi kolege, s tugom vam pišem da vas obavijestim o smrti njezina veličanstva Kraljice.'

Također postoji plan da se sve zastave na cesti Whitehall spuste na pola koplja 10 minuta nakon objave o kraljičinoj smrti. Što se tiče društvenih medija, Politico izvještava: 'Web stranica kraljevske obitelji promijenit će se u crnu stranicu s kratkom izjavom koja potvrđuje kraljičinu smrt. Na web stranici vlade Velike Britanije bit će na vrhu prikazan crni natpis. Sve stranice društvenih medija državnih tijela također će prikazivati crni transparent, a njihove profilne slike bit će promijenjene u slike grba njihovog odjela.'

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Zanimljivo je da su komentari i dijeljenja 'izričito zabranjeni' osim ako nisu odobreni od strane šefa komunikacija središnje vlade, a sadržaji koji nisu hitni ne smiju se objavljivati. Premijer će biti prvi dužnosnik vlade koji će dati izjavu, Ministarstvo obrane pobrinut će se za pozdrav oružjem, a bit će najavljena i minuta šutnje diljem zemlje. Premijer će tada održati audijenciju s novim kraljem, a u 18 sati kralj Charles će se uključiti u televizijski prijenos.

Tijekom deset dana do kraljičinog sprovoda, pripremljeno je nekoliko planova da različiti dužnosnici oplakuju kraljicu dok njezin lijes počiva u Buckinghamskoj palači. Osmišljeno je nekoliko planova koji bi pokrili povratak kraljice u London, ako se dogodi da premine u nekom drugom gradu. Tako postoji 'Operacija Jednorog' koji pokriva scenarij ako kraljica premine u Škotskoj te će biti prevezena vlakom, ili 'Operacija Overstudy' koja pokriva prijevoz kraljičinog tijela avionom.

  • +4
Liz Truss i kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Deseti dan rezerviran je za sprovod, koji će se održati u Westminsterskoj opatiji, a dvominutna šutnja održat će se diljem zemlje točno u podne. Povorke će se održati u Londonu i Windsoru, a bit će i misa u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, gdje će kraljica biti pokopana u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI.