kako loš tajming

Službeni posjet Americi za Kate Middleton i princa Williama pretvara se u fijasko; publika ih izviždala, a ovakvom pozdravnom govoru nisu se nadali

01.12.2022 u 09:55

Bionic
Reading

Nakon punih osam godina princ William i Kate Middleton ponovno su u službenom posjetu Americi, koji je ovoga puta započeo u sjeni novog rasističkog skandala u Velikoj Britaniji, za koji je 'zaslužna' Williamova krsna kuma koja je nakon što je tamnoputu Britanku, rođenu u Britaniji, upitala odakle je ona zapravo, a nakon javne osude, podnijela je i ostavku

Redovnim, komercijalnim letom British Airwaysa u bostonsku međunarodnu zračnu luku Logan stigli su princ i princeza od Walesa, kojima je ovo prvi posjet nakon osam godina Americi. Princ William i Kate Middleton tamo će provesti tri dana, a cijeli posjet fokusiran je na klimatske promjene.

Iako je pažnja trebala biti usmjerena na njih, sve je zasjenio rasistički ispad 83-godišnje Susan Hussey, jedne od šest krsnih kuma princa Williama, koja je nakon isprike podnijela i ostavku.

Nakon dolaska u Boston, gdje ih je dočekao i pozdravio i guverner Massachusettsa Charlie Baker, britanski kraljevski par uputio se u bostonsku gradsku vijećnicu gdje su se susreli i sa gradonačelnicom Bostona Michelle Wu, američkim izaslanikom za klimu Johnom Kerryjem i američkom veleposlanicom u Australiji Caroline Kennedy.

Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: Paul Edwards/The Sun / PA Images / Profimedia

Nakon službenih obaveza, Kate i William pridružili su se gomili od 20 tisuća košarkaških fanatika kako bi odgledali utakmicu Boston Celticsa. Organizatori su ih uveli na stadion TD Garden i smjestili odmah pored terena, gdje su u društvu vlasnika Celticsa Wyca Grousbecka i Emilije Fazzalari te novoizabrane guvernerke Maure Healey i gradonačelnice Michelle Wu pratili utakmicu, ali i otpjevali američku nacionalnu himnu 'The Star Spangled Banner'.

Nisu se osvrtali ni kada ih je službeni spiker na stadionu pozdravio i prikazao na velikom ekranu, a publika ih baš i nije oduševljeno pozdravila. Dapače, izviždali su ih i počeli vikati 'USA, USA'. Inače, kraljevski par izbjegao je 'tradiciju' i nije se poljubio u trenutku kada su ih prikazali na velikom ekranu, što inače gledatelji košarkaških utakmica redovito rade.

A konačni udarac zadala im je i Mariama White-Hammond koja je održala govor u trenucima dok su Kate i William pozdravljali okupljene, a koja se osvrnula na skandal u Britaniji, dotakla se utjecaja rasizma na klimatske promjene, a progovorila je i o kolonijalizmu.

Ovo je prvo putovanje kraljevskog para u inozemstvo otkako je preminula kraljica Elizabeta II te otkako ju je na tronu naslijedio kralj Charles III. Posljednji puta u Americi su bili 2014. godine, kada su posjetili New York i Washington, te se susreli s tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom i njegovim zamjenikom Joeom Bidenom.