PRINČEVA KUMA PODNIJELA OSTAVKU

Posjet princa Williama i Kate Americi zasjenio rasistički ispad u Buckinghamskoj palači

30.11.2022 u 19:27

Bionic
Reading

Princ William je sa suprugom Kate u srijedu otputovao u trodnevni posjet SAD-u, koji će završiti u petak ceremonijom dodjele nagrada William's Earthshot u Bostonu. Prije nego su dotaknuli tlo svjetske velesile suočene s rasističkom netrpeljivosti, princ William je suočen s rasističkim ispadom pomoćnice u Buckinghamskoj palači

Ngozi Fulani, aktivistica za zlostavljanje u obitelji, potužila se na pomoćnicu iz palače koja joj je tijekom prijema u palači, kojega je u utorak organizirala kraljica supruga Camilla, više puta postavila rasistička pitanja o njezinom podrijetlu. Buckinghamska palača izdala je priopćenje u kojem navodi da je član kraljevskog kućanstva podnio ostavku i ispričao se za 'neprihvatljive i žalosne komentare'.

Na kontroverze se osvrnuo glasnogovornik princa i princeze od Walesa, rekavši da su vijesti o incidentu princa Williama zatekle u zrakoplovu, koji je svjestan situacije podržao akciju poduzetu protiv pomoćnice.

'Bio sam stvarno razočaran kad sam doznao za neugodno iskustvo gosta. Rasizmu nema mjesta u našem društvu. Ovi su komentari neprihvatljivi i ispravno je da se pojedinac bez odgode povukao iz službe', izjavio je glasnogovornik princa i princeze od Walesa.

Fulani, koja je rođena u Britaniji, na prijemu je prisustvovala u ime grupe za podršku zlostavljanim afričkim i karipskim ženama Sistah Space. Opisujući incident na Twitteru, Fulani tvrdi da su joj postavljana pitanja koje je nacionalnosti, odakle zapravo dolazi, odakle su njeni ljudi te iz kojeg je dijela Afrike.

  • +8
Prijem kraljice supruge Camille u Buckinghamskoj palači Izvor: Profimedia / Autor: Kin Cheung/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Ovaj incident shvaćamo izuzetno ozbiljno i odmah smo istragom utvrdili sve detalje. U ovom su slučaju dani neprihvatljivi i izuzetno žalosni komentari. Kontaktirali smo Ngozi Fulani po ovom pitanju i pozivamo je da osobno porazgovara o svim elementima svog iskustva ako to želi', rekao je u srijedu glasnogovornik Buckinghamske palače.

'Dotična osoba želi izraziti svoje duboke isprike za prouzročenu bol i odstupila je od svoje počasne uloge s trenutačnim učinkom. Sve članove kućanstva podsjećamo na politiku raznolikosti i inkluzivnosti koju su dužni podržavati u svakom trenutku', poručili su preko glasnogovornika s Buckinghamske palače, ne želeći imenovati o kojoj je pomoćnici riječ.

Međutim, britanski mediji pišu kako je riječ o 83-godišnjoj Lady Susan Hussey, bivšoj dvorskoj dami i prijateljici pokojne kraljice Elizabete, koja je, da nevolja bude veća, kuma princa Willama.