NEKADAŠNJI VODITELJ

Sjećate se Ivice Kovačevića? Danas živi svoj američki san, a ispričao nam je sve o svojoj glumačkoj karijeri, ulozi u Netflixovu hitu i životu 'preko bare'

16.06.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Nekad je bio novinar showa 'Glamour Cafe', vodio emisije 'Hrvatska uživo', makeover show 'Od glave do pete' te kviz 'Upitnik', a onda se (prije više od deset godina) odselio u Ameriku te mu se sve savršeno posložilo, i privatno i poslovno. Možemo ga vidjeti na odjavnim rolama brojnih projekata, a u manjoj ulozi (glumi srpskog menadžera) ovih dana pojavio se u filmu 'Hustle' s Adamom Sandlerom, koji ruši rekorde gledanosti i predstavlja pravo osvježenje na polju sportskog filma. Ivica, koji je uzeo umjetničko ime Ivica Marc (Amerikancima je bilo teško izgovoriti njegovo prezime), rado je govorio o tome za tportal

Mnogi se ne usude sanjati, a on je svoj, i to san o uspješnom životu u SAD-u, i ostvario. Nekoć poznati novinar, glumac (godinama je glumio u mjuziklima Kazališta Komedija) i plesač (koji je dug niz godina bio dio plesne skupine Tihane Škrinjarić), Ivica Kovačević na lutriji je osvojio zelenu kartu i odselio se u New York. Otišao je s nekoliko tisuća posuđenih dolara, a zahvaljujući hrabrosti i vjeri u sebe, sada se može pohvaliti uspješnom umjetničkom karijerom pod imenom Ivica Marc. U početku je u New Yorku radio kao instruktor fitnesa, a u njegovu životopisu su među ostalim upisane serije 'The Americans', 'The Power' i 'Succesion' te filmovi 'Deleted Scene' i 'Payback'.

Kako je došlo do suradnje i angažmana u Netflixovu filmu 'Hustle' s Adamom Sandlerom?

Većina angažmana ide preko audicija. Od početka pandemije sve se preselilo na Zoom i self-tapes. Moj menadžerski tim poslao mi je poziv produkcije i castinga da pošaljem snimku i na osnovi toga imali smo audiciju s producentima preko Zooma. Od toga su prošli tjedni, ako ne i mjeseci, da bi naposljetku producenti zakazali još jedan Zoom i nakon toga mi ponudili ulogu.

Kako zapravo izgledaju castinzi? Traju li satima?

Što su veći projekt i uloga, to je duži proces. Manje uloge često se rješavaju na osnovi tog prvog tapea, a kako rastu, tako i proces dulje traje. Kad se radi o serijama, to brže ide jer se sve odvija u tjedan, dva. Filmovi imaju malo više vremena za pripremu pa prođete i nekoliko castinga i čitanja prije nego što dobijete posao.

Živite američki san, postigli ste nevjerojatne uspjehe otkad ste se preselili. Kako izgleda vaš život ondje?

Još sam dosta daleko od ostvarivanja svih mojih planova (čovjek snuje, a svemir odlučuje :) ). Trenutno sam prvenstveno posvećen glumi kao glumac i kao predavač. Naime već neko vrijeme predajem glumu u studiju Kimball, jednom od najcjenjenijih studija glume pred kamerom u New Yorku. U ovom stadiju karijere imam audicije gotovo svaki dan, tako da puno vremena odlazi na pripremu i snimanje. Ako nisam zauzet time, onda služim kao partner za igru svom ljubimcu Spotu.

S kim se ondje najviše družite? Jesu li to naši ljudi ili Amerikanci?

Družim se najviše s nekoliko bliskih prijatelja, a taj se krug tijekom pandemije još više suzio. Najčešće provodim vrijeme s Julijom Nydal, jednom od naših najuspješnijih svjetskih modela, i njenim partnerom Stevenom. Veliki nam je gušt pronalaziti nove restorane i coffee shopove. Ovdje je i moj prijatelj Tin Samardžić pa se često čujemo i popijemo kavu. Barem svakih nekoliko tjedana imam artistic date s mojom Ružom Madžarević, a koja je nakon megauspješne modne karijere započela i onu glumačku.

Koliko vam je trebalo da izbrusite naglasak? Standardni američki engleski puno je drugačiji od onog engleskog koji mi govorimo...

Ovdje sam već godinama, tako da je naglasak gotovo potpuno nestao, no kada treba, pomaže mi trenerica izgovora s lokalnim američkim naglascima. Neki su dosta komplicirani i treba malo poraditi na njima, no ja sam uvijek bio dosta dobar s jezicima, pa ide nekako.

Kad je riječ o poslu, na čemu sve/kojim projektima trenutno radite?

Trenutno sam u seriji 'FBI International' i u zadnjim fazama pregovora za dva jako velika projekta o kojima ne mogu još ništa govoriti jer sam potpisao NDA. No držim si fige. (smijeh)

Što volite pogledati od serija i filmova?

Gledam dosta TV i film i kao glumac i kao učitelj. U našem studiju obraćamo puno pažnje na aktualnost i projekte koji se sada snimaju. Gledam većinom stvari na HBO-u i Netflixu. Velik sam fan 'Igre prijestolja' i serije 'Komičari' (Hacks). Na Netflixu gledam 'Stranger things', 'Casa de papel', 'Sex Education'. I naravno, sve filmove koje stignem.

Nije vam bilo lako oprostiti se od obitelji, rođaka i prijatelja, pa otići u zemlju bez ikog svog. Koliko često ih viđate? Kada dolazite u Hrvatsku i koliko najmiliji dolaze vama u posjet?

U Hrvatskoj sam najmanje dva puta godišnje. Obavezno ljeti i najčešće za božićne praznike. Da, teško je biti daleko i bez svih! Ovdje sam stvorio svoju malu obitelj pa to puno pomogne, a i moji isto dođu u posjet, ali nešto rjeđe.

  • +11
Ivica Kovačević Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina / CROPIX

Održavate li možda kontakt s curama s kojima ste nekoć plesali u skupini Tihane Škrinjarić?

Naravno! Ne uspijemo se baš često uloviti, no pratimo se i dopisujemo na društvenim mrežama. Baš nedavno su se svi našli s Tihanom Škrinjarić samo nekoliko dana nakon što sam bio u Zagrebu, tako da sam to propustio. Teško je uskladiti toliko života.

Što biste još voljeli postići, ostvariti?

Imati dugu karijeru zaposlenog glumca i malu kuću uz more u Hrvatskoj.

Osim što ulažete u sebe, ulažete u nekretnine u Hrvatskoj. Planirate li se vratiti pa penziju, primjerice, provesti negdje uz more, u nekom mirnom kraju?

Da. Ulaganje u hrvatski turizam nešto je što me silno privlači i zanima i definitivno se vidim negdje uz more u pauzama između snimanja. Za mene penzija nije opcija jer ne bih znao što sa svim tim silnim vremenom. Imam veliku sreću u životu što su mi posao i karijera uvijek bili nešto što volim i što me uzbuđuje, pa mogu sa sigurnošću reći da nisam još 'radio' ni dana. Tako da penziju ni ne zaslužujem. (smijeh)