VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI OD LIJEKOVA

Sin Robina Williamsa iznio nove detalje o pokojnom ocu: 'Bio je vrlo neugodan i frustriran zbog pogrešne dijagnoze'

22.07.2021 u 17:16

Bionic
Reading

Glumac Robin Williams, koji si je u kolovozu 2014. godine oduzeo život, jučer bi proslavio 70. rođendan, a tim je povodom njegov sin Zak iskreno progovorio o učinku očeve pogrešne dijagnoze i traumom s kojom se on sam suočio nakon njegove smrti

Zak, koji je danas zagovornik mentalnog zdravlja, gostovao je u srijedu u podcastu The Genius Life i s voditeljem Maxom Lugavereom razgovarao o očevoj frustraciji i nelagodi prije smrti.

'Ono što sam vidio bila je frustracija', rekao je Zak o pogrešnoj dijagnozi svoga oca kojemu je bila dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

Tek godinama nakon njegove smrti, otkriveno je da je Williams zapravo imao demenciju Lewyevih tjelešaca, po učestalosti drugu progresivnu demenciju nakon Alzheimerove bolesti.

'Ono kroz što je prolazio nije se u potpunosti podudaralo s onim što doživljavaju mnogi pacijenti s Parkinsom. Dakle, mislim da mu je bilo teško', rekao je Zak pa detaljnije opisao očevo stanje.

'Imao je problema s fokusom, što ga je frustriralo, bilo je problema vezanih uz to kako se osjećao, a ni iz neurološke perspektive nije se osjeća sjajno. Bio je vrlo neugodan', rekao je Zak koji smatra da su njegovom ocu lijekovi, zbog pogrešne dijagnoze, više naštetili nego koristili.

'Ti lijekovi nisu šala i vrlo su teški za um i tijelo', rekao je Zak.

  • +14
Robin Williams Izvor: Profimedia / Autor: Robert Hepler Collection / Everett / Profimedia

Demencija Lewyevih tjelešaca je vrsta moždane bolesti koja je utjecala na Williamsovo razmišljanje, pamćenje i kontrolu pokreta, zbog čega je prema riječima njegovog sina glumcu obavljanje posla postalo vrlo izazovno.

Zak kaže kako ocu nije mogao pomoći više nego susosjećajući s njim, zbog čega se i sam osjećao frustrirano, a što može biti doista izolirajuće čak i kad ste okruženi s obitelji i voljenima.

Williamsovi su se simptomi pojačali tijekom dvije godine prije smrti.

'Bilo je to... Ne želim reći da je to bilo kratko razdoblje. Osjećao sam da je bilo puno duže nego što zapravo je, jer je to razdoblje za njega bilo razdoblje intenzivne potrage i frustracije', rekao je Zak i potom otkrio kako je očeve samoubojstvo utjecalo na njegovo vlastito mentalno zdravlje.

'Obilno sam pio kako bih se nosio sa svojim mentalnim problemima, što je stvorilo jooš štetnije probleme. I osobno sam imao zdravstvenih problema i doživljavao psihozu. Kad sam otišao psihijatru, dijagnosticiran mi je PTSP', rekao je Zak i dodao kako je svoju traumu liječio alkoholom.

Iz vlastitih poteškoća s depresijom Zak se izvukao radeći na promoviranju važnosti mentalnog zdravlja.

'Jednostavno sam bio umoran od pokušaja liječenja štetnim sredstvima', rekao je Zak koji je spas pronašao u grupnoj terapiji i programu odvikavanja u 12 koraka.

'Naučio sam da nisam slomljen. Unatoč iskustvima traumatičnih događaja, mogu se oporaviti. Sada sama na putu ozdravljenja i postanka osobom kakvom sam oduvijek želio biti', rekao je Zak u listopadu prošle godine o svom mentalnom zdravlju za časopis People.