TV RENESANSA

Serije su zlatne koke: Holivudska elita s velikog platna seli na male ekrane

23.02.2017 u 14:51

Bionic
Reading

Holivudski velikani na malim ekranima pokrenuli su pravu televizijsku renesansu, ponajviše u američkoj filmskoj industriji. Cijela četa filmskih zvijezda svoj dio kolača traži u serijama, a njih je svake godine sve više. Igre prijestolja pokazale su kako se pomiču granice, Kevin Spacey je mnogima očitao lekciju u House of Cards, a onda su se njegovim uspjehom poveli mnogi. Danas i veliki Anthony Hopkins briljira u HBO-seriji 'Westworld', Nicole Kidman u 'Malim lažima', Jude Law je sve šarmirao kao Mladi papa. Lavina se pokrenula i možemo očekivati puno dobrih iznenađenja na malim ekranima

Ne tako davno glumci i redatelji specijalizirani za velika platna bježali su ko vrag od tamjana od televizijske produkcije - na televizijski program glumačke zvijezde gledale su su s visoka i ni jedna se nije htjela sustiti na tu razinu. No kako je život nerijetko čista ironija situacija je danas obrnuta.  Zahvaljujući uspjehu nekih američkih serija  velika glumačka imena hrle na male ekrane,  a redatelji na novome terenu pronalaze sve više prednosti. HBO zahvaljujući tome danas zarađuje milijarde. Veliku ulogu u ovoj priči odigra je neočekivani uspjeh serije 'Pravi detektiv' u kojme su briljirali Matthew McConaughey i Woody Harrelson, a zatim Colin Farrell i Rachel McAdamas. Ugodno iznenađenje protekle godine priredili su mnogi poznati redatelji i glumci.

Oskarovac Paolo Sorrentino sa svojim je pomaknutim umom vratio Judea Lawa među najbolje namijenivši mu glavnu ulogu u HBO-oj uspješnici Mladi papa. Serija govori o početku pontifikata Pija XIII, prvog američkog pape i bivšeg newyorškog kardinala Lennyja Belarda koji svojim stavovima Vatikanu zadaje velike glavobolje.

Svoje vatreno kršetenje na malim ekranima imaju i Nicole Kidman i Reese Witherspoon u HBO mini seriji 'Male laži koja se počinje prikazivati 20. veljače. Male laži okupljaju itekako impresivnu postavu, tu su i Shailene Woodley, Laura Dern, seksi Alexander Skarsgård i Adam Scott. Riječ je o crnohumornoj mini-seriji u sedam nastavaka, adaptaciji istoimenog romana o tri majke koje se zapletu u svijet intriga, tračeva i ubojstva iza koje stoje redatelj Jean Marc Valle i producent najvećih TV hitova David E.Kelly. Nicole Kidman ove će se godine pojaviti i u drugoj sezoni odlične seije Jane Campion 'Top of the Lake' koja se s nestrpljenjem iščekuje.

Julia Roberts također stiže na male ekrane u svojoj prvoj ikad televizijskoj seriji! Popularna glumica naći će se u limitiranoj seriji temeljenoj na bestselleru Marie Semple Today Will Be Different u produkciji Annapurna Pictures. Today Will Be Different prati Eleanor Flood, koja je u laganom kaosu, te odlučuje da je upravo danas dan kada će se pobrinuti za sitnice koje je zapostavila. Naravno, život joj se nekako nađe na putu u obliku lažno bolesnog sina, udaljenog muža i bivšeg kolege, koji ju odvraćaju od njenog skromnog plana.

Pred televizijskom serijom je pokleknula i trostruka dobitnica Oscara Mery Streep potpisala ugovor za snimanje serije 'The Nix'.  Riječ je o ekranizaciji istoimenog romana, autora Nathana Hilla, a osim što će glumiti, Meryl bi trebala biti i producentica serije.

Amazon radi na novom projektu – dramskoj seriji za koju su angažirali Roberta De Nira i Julianne Moore. Nova dramska serija još nema naslov, a iza nje stoji nagrađivani  Davida O. Russell (Silver Linings Playbook, Američki varalice). Amazon je odmah naručio dvije sezone, a svaka će imati po osam epizoda te će svaku režirati O. Russel i napisati scenarij. Iako je radnja trenutno nepoznata, navodno je riječ o mafijaškoj kriminalističkoj seriji.

Holivudska miljenica i ove godine nominarana za Oscara Emma Stone okušat će se također u jednoj televizijskoj seriji. Serija se zove Maniac i najavljuje se kao mračna komedija temeljena na norveškoj seriji iz 2014. o muškarcukoji živi život iz snova. Osim što je zaključan u psihijatrijskoj ustanovi. Emma Stone  i Jonah Hill igrat će kolege pacijente, a Cary Fukunaga režirao je svih deset epizoda.

Najviše prašine, kako to često biva kad je Tom Hardy u pitanju, podigla je serija Taboo, koja se počela prikazivati u siječnju, a čiji je koncep osmislio sam Hardy sa svojim ocem. Riječ je o projektu čiji su producenti Ridley Scott i Stephen Knight.  Hardy tumači i glavni lik, Jamesa Keziah Delaneyja, koji se nakon deset godina provedenih u Africi vraća u London te saznaje da mu je otac ostavio neobično nasljedstvo. Kad se odluči pod svaku cijenu osvetiti smrt svog oca, uplest će se u opasnu mrežu zavjere i intrige.

Kirsten Dunst i Billy Bob Thorton našli su svoje mejsto pod suncem u seriji Fargo, nastaloj po istoimenom filmu braće Cohen,  koja ide već treću sezonu. Keanu Reeves prošle je godine snimio seriju Swedish Dicks za švedsku streaming uslugu Viaplay.Serija je na engleskom jeziku, a produciraju je  kuće Viking Brothers i Brain Academy. Swedish Dicks je komedija o Ingmaru, bivšem kaskaderu koji je filmski biznis zamijenio detektivskim. Partner u maloj firmi u Los Angelesu mu je bivši DJ. Ingmara glumi Peter Stormare (Crna lista, film Fargo), a DJ-a švedski komičar Johan Glans. Društvo će im u većini od 10 predviđenih epizoda praviti Keanu Reeves.

Na male ekrane vratila se i Sarah Jessica Parker u HBO seriji Razvod. Parker glumi Frances, ženu nesretnu u braku koja iznenada  traži razvod od svog partnera Roberta (Thomas Hadden Church). Serija je priča o paru koji prolazi dug i mukotrpan razvod u kojoj ne nedostaje crnog humora.

Jedna od serija koja je posljednje dvije godine pomela sve najvažnije nagarde je 'American American Crime Story: The People v. O.J. Simpson' biografska drama o O.J. Simpsonu kojeg glumi Cooba Gooding Jr., a Sarah Paulson glavnu tužiteljicu Marciju Clark. Zahvaljujući toj ulozi Paulson se danas svi klanjaju u Hollywoodu, a i šire. Nagrade je također nisu zaobišle. U glumačkoj postavi je i John Travolta, a snima se već treća sezona.