UŽITAK U TUĐOJ NESREĆI

Serije po istinitim zločinima već dugo plijene pažnju, a ove četiri najgledanije su ovih dana

30.10.2022 u 19:03

Bionic
Reading

Prije nego što se svijet suočio s terorom oku nevidljive pojave na granici živog i neživog pažnju gledatelja privlačile su priče o oku vidljivim, ali ponekad neuhvatljivim bićima koja s ljudima dijele neke osobine. Iako gotovo da nema čovjeka koji u posljednje vrijeme nije osjetio nevolju i na svojoj koži, interes za njihovim nedjelima i ekranizacijama tuđe nesreće ne jenjava, a ove četiri serije trenutno plijene pažnju ljubitelja true crime priča

Candy

Nakon udaje i preseljenja u gradić u srcu Teksasa, Candy u crkvenom zboru upoznaje lokalnu učiteljicu Betty. Obitelji dviju žena su se zbližile, a nezadovoljna svojim seksualnim životom, Candy se malo previše zbližila s Bettynim mužem. Aferu su okončali nakon 11 mjeseci, kad je Betty oboljela od postporođajne depresije. Jednog lipanjskog dana 1980. Candy je navratila uzeti kupaći kostim Bettyne kćeri, koja je kod nje prespavala i koju je ponudila odvesti na sat plivanja. Candy je prijateljica suočila s optužbama da je ljubavnica njenog muža. Betty je tom prilikom navodno sjekirom pokušala udariti Candy, ali ju je ova uspjela oduzeti i njome ubiti prijateljicu.

Candy - trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Candy je pobjegla s mjesta zločina, ali budući da je zadnja vidjela žrtvu živu, postala je prvoosumnjičena. Nakon uhićenja i optužbi za ubojstvo branila se da je prijateljicu ubila u samoobrani, no u prilog njezinoj obrani nikako nije išla 41 ubodna rana nanesena sjekirom. Poligrafsko testiranje išlo joj je na ruku, a porota ju je na kraju oslobodila, između ostalog zahvaljujući vještačenju kliničkog hipnotizera koji je pokušavajući potaknuti njezina sjećanja na tu noć zavirio u njezino djetinjstvo i traumu koja je bila okidač za takav izljev bijesa prema prijateljici.

Mračnu priču o prijateljstvu i izdaji odlično je ispričala Jessica Biel utjelovivši Candy Montgomery, danas 72-godišnjakinju koja navodno radi kao terapeutkinja za mentalno zdravlje. Huluova serija prikazuje se na streaming servisu Disney+.

  • +14
Serija Candy Izvor: Profimedia / Autor: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story

Hrvatsku je prije nekoliko godina zgrozilo otkriće na dnu jednog zamrzivača u Međimurju, a kakav je tek šok moralo prouzročiti otkriće policije iz Milwaukeeja, koja je 1991. upala u stan Jeffreyja Dahmera i u njemu pronašla zamrzivač pun glava, lubanja, kostiju i drugih ostataka ukupno 17 muškaraca i dječaka koje je ubio između 1978. i 1991. godine. S pravom šokirana, javnost je bjesnila zbog policije kojoj je za otkriće serijskog ubojice trebalo 13 godina.

Foršpan za seriju 'Dahmer' Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Većina žrtava bili su homoseksualci ili dječaci iz rasnih manjina, a Ryan Murphy je ovu priču za Netflix pričao iz njihovih perspektiva. Dahmera utjelovljuje Evan Peters te kaže da su se prilikom snimanja držali pravila da priču neće pričati iz njegova gledišta. Možda su time postigli cilj da publika ni u jednom trenutku nema suosjećanja za ubojicu, ali s prikazom njegovih nedjela otišli su tako daleko da seriju mogu pratiti samo oni jakog želuca. Uz sve pohvale odličnoj glumi 35-godišnjeg Petersa, mnogi gledatelji izražavaju zabrinutost za njegovo mentalno zdravlje.

  • +5
Prizori iz serije Dahmer Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / Everett / Profimedia

Slučaj Pam Hupp

U ulogu ubojice fantastično se uživjela i Renee Zellweger utjelovivši Pamelu Mariu Hupp, koja trenutno služi doživotnu kaznu u Missouriju. Zaradila ju je za ubojstvo čovjeka s invaliditetom Louisa Gumpenbergera, a čeka je i suđenje za ubojstvo prijateljice Elizabeth Betsy Farije. Zbog niza nevjerojatnih obrata njeno suđenje već godinama plijeni pažnju brojnih medija, a priča je toliko luda da filmaši nisu mogli dočekati rasplet, u kojem možda bude osuđena i za ubojstvo majke.

Slučaj Pam Hupp Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Za ubojstvo Betsy, koje se dogodilo 2011. godine, isprva je 2013. osuđen suprug žrtve, unatoč čvrstim dokazima da je nevin. Dvije godine kasnije oslobođen je, a prošloga ljeta optužnica je i službeno podignuta protiv Hupp, koja ju je zadnja vidjela živu. Hupp je potom ubila Louisa Gumpenbergera, tvrdeći da je plaćenik Betsyna muža koji joj je prijetio. Tužitelji su bili skloniji vjerovati da je 33-godišnji mladić s mentalnim i fizičkim poteškoćama ubijen samo kako bi odvratio pažnju istražitelja od ponovnog ispitivanja ubojstva Betsy. To su i dokazali, a osim što je ubojstvo Gumpenbergera potaknulo tužitelje da ponovno otvore istragu, ponovno je otvoren i slučaj sumnjive smrti njezine majke Shirley Neumann te je uzrok smrti prekvalificiran iz 'slučajnog' u 'neodređen'.

Pam se u srpnju prošle godine o optužbama za ubojstvo Betsy izjasnila nevinom, no u prilog joj ne ide činjenica da ju je četiri dana prije smrti prijateljica navela kao jednu od korisnika njezine police životnog osiguranja. Tužitelj okruga Lincoln po podizanju optužnice je izjavio da će od suda i porote za Pam tražiti smrtnu kaznu. A ona je svojim podmetanjima i spletkama skupila dovoljno materijala za televizijsku seriju, koju možete gledati na kanalu Fox Crime.

  • +8
Serija 'Slučaj Pam Hupp' Izvor: Profimedia / Autor: NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Promatrač

Iako u njoj nema smrtno stradalih, serija 'Promatrač' (The Watcher) snimljena je prema istinitoj priči koja djeluje kao scenarij kakvog horor filma, a govori o slučaju američke obitelj Broaddus koja je prije gotovo deset godina kupila kuću u mirnom predgrađu u okolici New Jerseyja, ali u koju se nikad nije uselila.

The Watcher Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Naime nakon kupnje kuće obitelj je počela dobivati zastrašujuća pisma koja potpisuje tajanstveni Promatrač, a u kojima ih upozorava da su njihov novi dom i mala djeca pod stalnim nadzorom jezivog stranca koji ih stalno promatra, zna njihova imena, osobine, prošlost i sve intimne detalje iz njihovih života. 'Moj djed je promatrao kuću 1920-ih, a moj otac 1960-ih. Sada je moje vrijeme. Znate li povijest kuće? Znate li što se krije unutar zidova Bulevara 657? Zašto ste ovdje? Saznat ću', stajalo je u jednom od niza pisama.

Kuća je s vremenom postala jeziva urbana legenda kojom se zastrašivalo malu djecu. Pokrenuto je i više istraga, a svi su imali teoriju o tome tko je autor sablasnih pisama. Obitelj Broaddus, koja se i sama našla na listi osumnjičenika, na kraju je prodala kuću, a potragu za misterioznim pošiljateljem prijetećih pisama na malim ekranima pratite na Netflixu.

  • +14
The Watcher Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo