'CANDY'

Nova hit serija: Kako je istinita, ali vrlo uznemirujuća priča o Candy Montgomery inspirirala Hollywood

22.10.2022 u 18:17

Bionic
Reading

Nakon što je oduševila sve ulogom u seriji ‘Sinner’, Jessica Biel vratila se i to nevjerojatnom transformacijom u novoj miniseriji ‘Candy’. Utjelovivši Candy Montgomery, koja je 80-ih godina optužena za ubojstvo prijateljice Betty Gore, Jessica Biel na svoj je način ispričala mračnu priču o prijateljstvu i izdaji koja se dogodila u srcu Teksasa

Kada je u lipnju 1980. u svom domu, s 41 ranom nastalom od sjekire, pronađeno tijelo Betty Gore, učiteljice u srednjoj školi i velike vjernice, malo je reći da je cijeli gradić u srcu Teksasa ostao skamenjen zbog strašnog zločina koji se dogodio.

42 godine kasnije upravo je ta priča inspirirala tvorce nove Huluove serije jednostavno nazvane ‘Candy’, koja se prikazuje na streaming servisu Disney+, a u kojoj je Jessica Biel još jednom pokazala koliko je nepravedno Hollywood zapostavlja i ne daje joj prilike. Uz nju se u filmu pojavljuje njezin suprug iz stvarnog života, pjevač i glumac Justin Timberlake, koji u seriji glumi policajca, no ono što će vas prikovati uz male ekrane zapravo je pozadina priče.

Candy je rođena 1949. kao Candace Wheeler, a udajom za Pata Montgomeryja preselila je u Collin County u Teksasu 1977. godine te su dobili dvoje djece. Supružnici su redovno odlazili na misu u metodističku crkvu, u kojoj se Candy pridružila zboru i upoznala lokalnu učiteljicu Betty Gore. Dvije žene brzo su se zbližile, kao i njihove obitelji.

No Candy je bila nezadovoljna svojim životom, ponajviše jer je bila domaćica, ali i seksualno nezadovoljna u braku. Nakon što je upoznala Bettyna supruga Allana Gorea osjetila je nevjerojatnu privlačnost, nakon čega mu je odlučila predložiti aferu, na koju je on pristao bez puno nagovaranja. Odmah su se dogovorili da nemaju namjeru razvesti se od svojih partnera te da će njihova veza biti isključivo zadovoljenje seksualnih potreba.

Candy - trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Betty i Allan također su imali dvoje djece, a nakon rođenja drugog kod nje se razvila postporođajna depresija, što je teško padalo njezinom suprugu. Allan je s Candy od početka bio jasan, a dogovor je bio da će prekinuti aferu ako se bilo koja strana emocionalno uplete. Nakon 11 mjeseci upravo je on okončao njihov odnos nakon što je sa suprugom, želeći popraviti njihov brak, otišao na bračno savjetovanje preko crkve.

Tog 13. lipnja 1980. godine Candy se navodno ponudila odvesti Bettynu kćer na sat plivanja nakon što je djevojčica prespavala u njihovoj kući. Otišla je do Bettyne kuće po kupaći kostim malene Alice kada ju je prijateljica suočila s optužbama da je ljubavnica njezinog supruga, a njihova afera završila je sedam mjeseci ranije. Tijekom tog sukoba Betty je navodno uzela sjekiru i pokušala je udariti njome, no Candy je uspjela oduzeti je. Tvrdila je da je ubila Betty u samoobrani.

  • +14
Serija 'Candy' Izvor: Profimedia / Autor: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što je ubila prijateljicu pobjegla je s mjesta zločina, a tijelo Betty Gore pronašli su susjedi nakon što ih je Allan Gore, koji je tog dana bio izvan grada, nazvao i zamolio da provjere njegovu suprugu koja se nije javljala na telefon.

Kada je otkriveno njezino tijelo, s 41 ranom nastalom od udaraca sjekire, upravo je Candy postala glavna osumnjičena jer ju je posljednja vidjela živu, a naknadno je uhićena i optužena za ubojstvo nakon što je Allen Gore priznao policiji njihovu aferu.

Tijekom suđenja Candy su zastupali odvjetnici Robert Udashen te Don Crowder iz njezine crkve, koji je angažirao psihijatra i kliničkog hipnotizera Freda Fansona, uz pomoć kojeg je htio otkriti njezina sjećanja na tu noć. Tijekom suđenja nikada nije osporeno da je upravo Candy Montgomery nasmrt izbola Betty Gore, no nisu se mogli usuglasiti je li ona to napravila u samoobrani ili je bila riječ o ubojstvu s predumišljajem.

Tijekom seansi Fanson je otkrio da je Candy tijekom djetinjstva pretrpjela neku vrstu traume, što zapravo objašnjava njezin bijes. Navodno je tijekom sukoba Betty rekla Candy da ‘ušuti’, što je tada pokrenulo traumatično sjećanje iz djetinjstva o tome kako ju je majka ušutkavala.

Samo suđenje trajalo je tek osam dana. Poligrafskim testiranjem utvrđeno je da je njezina priča bila istinita i da je djelovala u samoobrani, no okružni tužitelj Tom O’Connell rekao je da je Candy mogla, umjesto da ubije Betty, pobjeći iz kuće i da je 41 ubodna rana, pronađena na njezinom tijelu, daleko više od onog što je bilo potrebno za samoobranu.

Unatoč svemu, porota je 30. listopada 1980. proglasila Candy Montgomery nevinom, a ona je s obitelji napustila državu. Preselili su se u Georgiju, a nakon četiri godine razvela se od supruga. Danas 72-godišnjakinja, koja je vratila djevojačko prezime Wheeler, navodno radi kao terapeutkinja za mentalno zdravlje. Odbila je Jessicu Biel koja je pokušala stupiti u kontakt s njom kako bi se što bolje pripremila za ulogu, no ona nije bila zainteresirana za to.