posve iskreno

Sanja Vejnović o zlim jezicima: 'Ja za razliku od njih cijenim svaki posao. Nikada nisam bila zlurada, zlobna ili podcjenjivala nečiji rad, pa bih voljela da to ne čine ni drugi'

21.09.2020 u 13:36

Bionic
Reading

Glumicu koju gledatelji trenutno mogu pratiti u reprizi serije 'Kud puklo da puklo' na Novoj TV, gdje glumi odvjetnicu Milicu Mamić, progovorila je o tome kako podnosi vrijeme pandemije i kako se trenutna situacija odražava na nju, a osim toga, prisjetila se i nekadašnjih snimanja u inozemstvu uz bok najvećih hollywoodskih glumaca i glumaca kao što su George Clooney, Pierce Brosnan, Nicole Kidman i Penelope Cruz

Sanji Vejnović, baš kao i mnogim njezinim kolegama glumcima, jako nedostaju snimanja. 'U međuvremenu sam stotine puta pospremila stan, sredila sve zaostatke dosadnih poslova koje sam odlagala zbog pomanjkanja vremena, poput sređivanja ladica i ormara, skuhala sam zimnicu, počela pisati knjigu. Svakodnevno vježbam, kuham, čitam, gledam filmove i serije', izjavila je za Večernji list. Kaže da se pridržava preporučenih mjera.

'U cijelom svijetu vlada pandemija nama još nedovoljno poznate bolesti koja nam svima ugrožava ekonomiju i opterećuje zdravstveni sustav. A opstanak svakog pojedinca ovisi o ekonomiji države i funkcionalnom zdravstvenom sustavu. Zato pridržavanje preporučenih mjera smatram odgovornim ponašanjem pojedinca spram cijelog društva, a to je u ovom trenutku ključno.

Noseći masku ja štitim vas, a ako je vi nosite štitite mene od moguće zaraze, i ako pri tom pazimo na udaljenost od dva metra smanjujemo mogućnost prijenosa virusa. Takvim odgovornim ponašanjem pokazujemo brigu i solidarnost u ovim ne baš lakim vremenima. Odgovornost, solidarnost, empatija, humanost i pristojnost, to su vrijednosti koje nažalost nestaju, a zamjenjuju ih neka ponašanja koja uključuju bezobraznost, bahatost, vulgarnost, sebičnost i bešćutnost.', ističe glumica. 

Žalosna je, kaže, kada vidi kako ljudi napadaju estradne umjetnike koji su ostali bez prihoda u glazbenoj industriji.

'Nude im da kopaju krumpire, drugim riječima da se prime motike kao jedinog poštenog posla. Prosipaju žuč, 'hejtaju', omalovažavaju i sprdaju se s njima. Ja za razliku od njih cijenim svaki posao. Nikada nisam bila zlurada, zlobna ili podcjenjivala nečiji rad, pa bih voljela da to ne čine ni drugi kad su u pitanju kreativna zanimanja, bilo da pripadaju sektoru industrije zabave, tzv. estrade, ili kulture i umjetnosti. Svatko tko je izabrao biti umjetnik ili radnik u nekoj od kreativnih industrija, a da bi pri tom bio uspješan i opstao u tom poslu, prije svega mora imati određeni talent, dakle mora biti darovit za određeno područje koje se naziva kreativna industrija, a koje bih ja podijelila na industriju zabave i umjetničko izražavanje.

Dakle, pod pretpostavkom da su talentirani, sljedeći korak bi bio savladavanje nekih vještina kako bi mogli biti dobri u području za koje su talentirani. To često iziskuje školovanje, puno odricanja i vježbanja. Pri tome su još izloženi i stalnoj procjeni suda javnosti, kritičara i konzumenata onoga što oni stvaraju. Ne cijeniti nečiji rad, a pri tom biti konzument, jer svatko od nas voli neki oblik umjetnosti i zabave (filmove, serije, knjige, predstave, glazbu, koncerte, izložbe), u najmanju je ruku nepristojno, zlobno i licemjerno', ispričala je Sanja.

Tijekom karijere snimala je u inozemstvu s nekima od najvećih hollywoodskih glumaca i glumica.

'S Penelope Cruz družila sam se tijekom snimanja filma 'Twice born' tih nekoliko tjedana koliko je snimanje trajalo u Sarajevu i Torinu. Stekla sam dojam da je draga i pristupačna osoba, topla i kolegijalna. Često je sjedila s nama (Mirom Furlan i sa mnom) i pričala. Zanimalo ju je sve, od rata u Bosni koji je bio i tema filma do nekih ženskih razgovora, jela je s nama, a ne sama u svojoj prikolici. Za privatna druženja izvan snimanja nažalost nije bilo vremena. Georgea Clooneyja, Piercea Brosnana i Nicole Kidman upoznala sam radeći kao casting director za Hrvatsku u filmu 'Peacemaker' i 'NightWatch', a bilo je prekratko da bih mogla steći neki dojam', napominje.

Progovorila je i na temu godina i zrelosti.

'Zrela osoba je ona koja je intelektualno, socijalno, emotivno i moralno osviještena. Ona koja se prilagođava različitim životnim promjenama i prihvaća odgovornost prema sebi, obitelji , poslu kojim se bavi i zajednici u kojoj živi. Sve to se događa postepeno i tek kad pronađemo unutrašnji mir možemo biti u ravnoteži i donositi dobre odluke. To se zove zrelost i ona naravno, ima veze s godinama iskustva. Netko sve ovo postigne u ranijoj životnoj dobi a netko kasnije a netko na žalost nikada. Upravo zbog životnog iskustva danas živim svjesnije, manje se bojim nepoznatog, lakše se hvatam u koštac sa svim vrstama problema i nastojim ih uvijek riješiti', smatra Sanja.