TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Razred' maturirao s blagim zakašnjenjem

01.07.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Četvrtak navečer na HTV-u još je jedini dan u sveopćoj pustoši ljetne sheme koji pokazuje kakve-takve znakove života. No predzadnja epizoda 'Razreda 2011', iako je riječ o vrlo kvalitetnom serijalu, sad već pomalo djeluje kao anakronizam. Cijela je Hrvatska već devedeset puta progutala priču o državnoj maturi i odavno poslala maturante baki na selo ili štrajkašima na fakultete, a mi još uvijek gledamo kako se pripremaju za ispite. Možda bi sljedeće godine bilo dobro malo drugačije isplanirati termine prikazivanja

Četvrtak navečer na prvom programu HTV-a, izgleda, još je jedini televizijski dan u Hrvata koji je i zadnjeg dana lipnja pokazao znakove života. Inače gdje god se okreneš – bila to javna televizija ili komercijalci – rade još jedino Daniela T., Aco S. i informativni program kojemu bi, kao što napomenuh jučer, ionako bilo bolje da nabaci faktor 50 na grbaču i odjezdi što dalje od pogleda publike.

No vidi vraga – četvrtkom na HTV-u broj jedan sinoć su se čak našle TRI stvari vrijedne gledanja, i to pritom nisu bila memljivo-nostalgična drijemanja uz serije koje smo voljeli u drugom osnovne ili još jedan kontingent sapunica koje nam na liniji Ankara – Buenos Aires šalju valjda u sklopu humanitarne pomoći.

OK, 'Reportere' o Kinezima neću računati, iako su bili odlični (kao što 'Reporteri' uvijek i jesu), jer tu baš i nije bilo nekog ozbiljnijeg domaćeg angažmana, nego samo razlog za high five onima koji su odabrali dokumentarac. Neću se puno zadržavati ni na dokumentarnom filmu 'Što sa sobom preko dana' Ivone Juke, iako je riječ o bespogovorno briljantnom ostvarenju o zatvorenicima iz Lepoglave koji postavljaju Shakespeareov 'San Ivanjske noći' i pričaju o svojim životima. Taj je dokumentarac, ako mene pitate, bio najbolji dio cjelokupne filmske ponude na svim domaćim televizijama ovoga tjedna i šire, uza sve blockbustere i ostale eksplozijama bogate sprdačine kojima nas ljeti nastoje razveseliti, ali i opet – zasluga je samo u onima koji su ga odabrali za emitiranje, dok na samu kvalitetu filma televizija zbilja nije imala nikakvog utjecaja prije snimanja.

Ono što mi je međutim zanimljivo jest pretposljednja epizoda serijala 'Razred 2011', emitirana jučer oko 21 sat. Iako inače pozdravljam taj serijal i mislim da mu je koncept sjajan, pa i izvedba neloša, moram priznati da mi se sada, pred sam kraj (a možda i malo prije), pomalo… razvodnio. Možda je stvar samo u tajmingu. Gore sam, doduše, rekla da mi je drago zbog toga što barem jedan televizijski dan u tjednu pokazuje znakove života u sveopćoj pustoši ljetne sheme, ali priča o maturantima koji pišu testove na državnoj maturi nekoliko tjedana nakon što smo sve naricaljke čak i o zadnjim ispitima državne mature već na uši, oči i nos progutali u jednom ovećem overdoseu – malo mi je već i nezanimljiva. Jest, producenti su je pokušali začiniti posjetima maturanata ekološkim kućama koje projektiraju mladi i

Isječak iz jedne od ranijih epizoda 'Razreda 2011'

ambiciozni ljudi koji bi ih mogli nadahnuti na buduće životne projekte, angažirali su i prošlogodišnje maturante da cijelu priču prokomentiraju iz retrospektive, a zanimljiv je bio i trenutak u kojem jedna učenica, koja zbog negativnih ocjena ne može izaći na maturu, razgovara s psihologicom te pritom otkriva kako takva situacija utječe na njezine daljnje planove. No nekako mi je sve to ipak došlo kao da gledam zaostatke programa otprije nekoliko tjedana i moram priznati da u tom smislu baš i ne aplaudiram ažurnosti producenata, kao ni HTV-ovoj programskoj shemi, koja je očito zapustila serijal i razvukla u programsku pustoš u kojoj će ga štokoji gledatelj jednostavno propustiti jer je navikao da pred ekranom gleda samo DVD-ove.

Da se ne bismo krivo razumjeli, 'Razred 2011' i dalje je jedan od kvalitetnijih HTV-ovih proizvoda upravo okončane sezone i nadam se da ćemo ga gledati i sljedeće godine, u možda još modernijem, zanimljivijem i dinamičnijem izdanju. No nadam se da ovaj put neće ostati na prirepku odavno okončanog programa i uspavanog gledateljstva koje, naviklo na priglupe ljetne sheme i nikakve TV sadržaje, još manje ljeti razmišlja o - školi.