IMOVINSKA TRAKAVICA

Rat odvjetnika i obitelji za nasljedstvo glazbenika Princea

19.01.2024 u 08:34

Bionic
Reading

Ni dva tjedna nisu prošla od smrti kultnog američkog glazbenika te 2016. godine, a njegova obitelj je započela svađu oko podjele nasljedstva koja traje i danas. Dobitnik glazbene nagrade Grammy iza sebe je ostavio ogromno imanje vrijedno 10 milijuna funti te još milijune u ostaloj imovini

Slavni glazbenik preminuo je od slučajnog predoziranja lijekovima protiv bolova. Njegovih šestero polubraće i sestara proglašeni su zakonskim nasljednicima. Međutim, teško su postigli konsenzus oko plana raspodjele i često su završavali na sudu.

Sukobi i parnice oko rješavanja prinčevog nasljedstva bili su posljedica nedostatka oporuke. Naime, premda je bio poznat po svojoj čvrstoj kontroli nad svojim pravima intelektualnog vlasništva, kultni umjetnik nije ostavio oporuku, što je pokrenulo složeni proces u kojem sudovi odlučuju kako raspodijeliti ostavina umrle osobe.

Godine 2022. na sudu je riješeno da se podijela izvrši u omjeru 50-50. Neki od nasljednika prodali su svoje udjele tvrtki Primary Wave Music, dok su ostali zadržali svoje udjele i udružili se s odvjetničkim savjetnicima Londellom McMillanom i Charlesom Spiceromi osnovali tvrtku za upravljanje nekretninama Prince Legacy LLC, a McMillan i Spicer.

Prije tjedan dana L. Londell McMillan i Charles Spicer su podnijeli tužbu zbog navoda da ih četvero članova Princeove obitelji (polusestre Sharon i Norrine Nelson te nećakinja i nećak pokojnog glazbenika Breanna i Allen Nelson) pokušavaju otjerati iz tvrtke. Kažu da takav potez ne samo da krši ugovor o poslovanju tvrtke, već da bi nanio golemu štetu naporima da se 'očuva i zaštiti Princeova ostavština'.

U tužbi McMillana i Spicera navodi se da su Nelsonovi tražili promjenu ugovora u nastojanju da izbace dvojicu savjetnika i omoguće prodaju njihovih dionica trećoj strani bez jednoglasnog pristanka članova tvrtke Prince Legacy.

U tužbi se tvrdi da su podjele u tvrtki Prince Legacy počele nakon što je članovima obitelji uskraćeno odobrenje koje im je bilo potrebno da promijene osoblje zaposleno u Paisley Parku, imanju na kojem je živi Prince koje je pretvoreno u muzej i na kojem se nalazi i vila za najam. Tvrde i da je Sharon Nelson upućivala pravne prijetnje u pokušaju da prisili McMillana i Spicera da odstupe. Dvojica savjetnika traže da se zabrane bilo kakve promjene u poslovanju tvrtke. Odvjetnik Norrine, Breanne i Allena odbio je komentirati slučaj.