BILO JE SVEGA

Je li ovo najskandaloznija kraljevska obitelj: Izvanbračne afere, tajni ljubavnici i utaje poreza

24.10.2017 u 06:38

Bionic
Reading

Nakon što je s trona 2014. godine abdicirao kralj Juan Carlos, kao zakonski nasljednik povijesne dinastije došao je njegov sin Felipe VI. Baš kao i ostale europske kraljevine, ni ovu u Španjolskoj nisu zaobišli mnogobrojni skandali i afere koji su im uzdrmali popularnost među narodom

Nakon što je 2. lipnja 2014. godine, poslije 39 godina vladavine, kralj Juan Carlos odlučio abdicirati s prijestolja u korist svojeg najstarijeg sina, na tron je zasjeo Felipe VI.

  • +24
Španjolska kraljevska obitelj Izvor: Reuters / Autor: ARND WIEGMANN

To je bila prva u potpunosti svojevoljna abdikacija nekog španjolskog monarha od 1724. godine, kada je istu stvar napravio Felipe IV. Uz španjolsku kraljevsku obitelj vezani su mnogobrojni skandali i afere, a bivši kralj Juan Carlos sudjelovao je u incidentu u kojem je nesretnim slučajem stradao njegov mlađi brat.

Prema nekim pričama, Juan Carlos je slučajno iz pištolja ispalio hitac u svog brata Alfonsa i usmrtio ga na mjestu. Njegov život obilježio je i brak sa Sofijom od Grčke, s kojom se vjenčao 1962. godine, a tijekom kojeg su dobili troje djece: infante Elenu i Cristinu te Felipea.

Kao i u većini kraljevskih obitelji, i u Španjolskoj se kruna prenosi na muške potomke. Kralj Juan Carlos ostao je zapamćen po uvođenju demokracije nakon Francova fašističkog režima i izrazito je voljen u narodu, no zbog mnogobrojnih skandala popularnost mu je pala s vremenom.

Lov na slonove u Bocvani, navodi o izvanbračnim aferama i djeci, ali i zdravstveno stanje, doveli su ga do odluke da abdicira, a sve je pogoršao skandal u kojem se našla njegova mlađa kći. Prva se pred sudom, od obnove monarhije 1975. godine, našla španjolska princeza Cristina, koja je udana za bivšeg španjolskog rukometnog reprezentativca Inakija Urdangarina.

Bivši rukometaš bio je optužen zbog korištenja kraljevskih veza pri utaji poreza te pronevjeri javnog novca kroz svoju neprofitnu fondaciju, a zbog toga kralj im je oduzeo titule vojvode i vojvotkinje od Palma de Mallorce. Sama princeza na kraju je oslobođena optužbi, ali je morala platiti kaznu od 265 tisuća eura zbog građanske odgovornosti koju ima kao princeza.

  • +7
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon očeve abdikacije princ Felipe VI preuzeo je tron, što je oduševilo Španjolce, a najveća podrška u svemu bila mu je supruga - bivša novinarka, voditeljica vijesti, magistra audiovizualnih komunikacija - Letizia Ortiz Rocasolano. Upravo zbog njezinog obrazovanja i više nego uspješne karijere, ali i činjenice da je prototip moderne i neovisne žene, članovi kraljevske obitelji odmah su prihvatili Letiziju, iako nije bila kraljevske krvi te je iza sebe već imala jedan brak.

Par se vjenčao 22. svibnja 2004. godine u katedrali Santa María la Real de la Almudena u Madridu, a gotovo poput vjenčanja Diane i princa Charlesa, i njihovo se vjenčanje pratilo putem malih ekrana diljem svijeta. Godinu i mjesec dana nakon vjenčanja rodila im se prva kći, Leonor, a dvije godine kasnije i Sofija.

  • +8
Kraljica Letizia s obitelji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako nije bila navikla na kraljevske običaje i protokole, brzo ih je usvojila te redovito prati supruga na putovanjima. Zbog svoje ljepote i elegancije proglašena je i modnom ikonom, njezin modni stil pomno se prati, a čak ju je i slavni Vanity Fair svojedobno stavio na listu najbolje odjevenih žena svijeta.

No ni lijepa Letizia nije izbjegla skandale. U knjizi 'Letizia Ortiz - republikanka na dvoru kralja Carlosa I', čija je autorica Isidre Cunill Sanz, puno se pisalo o njezinim tajnim ljubavnicima, ali i braku s bivšim učiteljem Alonsom Guerrerom. Autorica se dotakla i njezina odbojnog stava prema crkvi i monarhiji, a spomenula je i navodni pobačaj.

Kraljica Letizia i kralj Felipe VI u posjetu Velikoj Britaniji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Budući da imaju dvije kćeri, par navodno ne želi još djece, strahujući da se ne rodi sin, koji bi po salijskom nasljednom pravu preskočio sestre i postao prijestolonasljednik. Naime starija kći, princeza Leonor, iznimno je popularna među Španjolcima, stoga ne žele to izgubiti.

A upravo je kraljica Letizia, nakon što je s prijestolja sišao kralj Juan Carlos, počela donositi odluke u ime dvora. Njezino višegodišnje novinarsko iskustvo itekako joj je bilo od pomoći, a prva odluka je da se ona i suprug odmaknu od njegove sestre, princeze Cristine, kako im njezina prisutnost ne bi naštetila. Stoga je Cristina s obitelji ubrzo prestala dobivati pozivnice za obiteljska druženja s kraljem i kraljicom.

Španjolska kraljevska obitelj u posljednje vrijeme ponovno je pod povećalom javnosti, osobito nakon svega što se događa s Katalonijom, a kako će se to završiti, tek će se vidjeti.