'DIRIGENTICA' BARBARA

'Publika je vrištala od smijeha u prvoj emisiji'

23.09.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Barbara Kolar s dirigentskom palicom u rukama natječe se u novom HTV-ovom showu Maestro koji će se na malim ekranima početi prikazivati u subotu, 4. listopada. Do sada su snimljene dvije emisije, a ova omiljena voditeljica u razgovoru za tportal priznaje kako nikada do sada nije imala toliku tremu

'Muči me kombinacija odgovornosti, zadovoljstva i treme. Inače nemam tremu, no žao mi je što me ona koči u ovom prekrasnom iskustvu. Vjerojatno više nikad neću dobiti priliku da dirigiram simfonijskim orkestrom', objašnjava nam Barbara Kolar na samom početku razgovora o tome kako se snalazi s dirigentskom palicom u TV showu 'Maestro'.

Kaže, teško su je nagovorili na sudjelovanje, ali izazov je bio prejak. Usto, jako voli klasičnu glazbu, ali otkako je 1987. završila glazbenu školu gdje je svirala klavir, 'nije u tom điru'. Objasnila je i kako je prvi put orkestar zvučao kada je uzela palice u svoje ruke. 'Publika je vrištala od smijeha u prvoj emisiji. Mi smo zaista došli 's ceste' dirigirati, a orkestar pak slijedi svaku našu uputu. Fascinantno je, a to je zamka jer zaboraviš na tehnički dio, pa ako ti kasniš, kasni i orkestar koji sam, iskreno, jedva doživjela od treme.


Priznaje nam, u ulozi voditeljice mnogo je komotnija, što ne znači da bi radije bila na mjestu kolege Duška Ćurlića. 'Ako zanemarimo užas prije nego što trebam izaći, prelijepo je, ali i zastrašujuće', kaže Barbara koja trenira četiri dana u tjednu po dva sata. Njezin mentor Robert Homen uglavnom je zadovoljan. 'Ja sam štreber i trudim se. On je vrlo dobar pedagog i dobro smo se spojili po naravi. Kada su me nedavno pitali koja je moja prednost u emisiji, rekla sam im kako je jedina prednost to što mi dobro stoji crno, jer o dirigiranju ne znam ništa', kaže kroz smijeh voditeljica.

Nada se i da će publika ovom showu dati priliku i prihvatiti ga bez predrasuda prema klasičnoj glazbi. 'Voljela bih da gledatelji ne smatraju klasičnu glazbu dosadnom, jer ovo su zbilja sve hitovi evergrini s tog područja i svi ih znamo. Nisu to neka teška djela koja se rijetko izvode', zaključuje Barbara i razgovor završava pozivom na gledanje showa rečenicom kolege Dražena Sirišćevića: 'Za ljubitelje klasične glazbe, i one koji će to tek postati...'