tužna ispovijest

Proslavljeni operni pjevač progovorio o velikoj životnoj tragediji

17.04.2017 u 10:45

Bionic
Reading

Prije osam mjeseci Tomislavu Mužeku, nakon teške bolesti, preminula je supruga, violinistica Simfonijskog orkestra HRT-a Sanja Beketić Mužek. Proslavljeni hrvatski lirski tenor u dirljivom je intervjuu progovorio o najtežim životnim trenucima te kako je sve to objasnio svom osmogodišnjem sinu Petru

Prošlog tjedna, nakon devet mjeseci pauze, na opernu scenu zagrebačkog HNK, u naslovnoj ulozi Don Carla iz istoimene Verdijeve opere, vratio se proslavljeni hrvatski lirski tenor Tomislav Mužek. Petosatnu operu odradio je kako i priliči jednom profesionalcu - bez pogreške, iako mu zasigurno nije bilo lako. Naime, krajem kolovoza prošle godine, nakon teške bolesti, preminula je njegova supruga, violinistica Simfonijskog orkestra HRT-a Sanja Beketić Mužek, a Tomislav Mužek ostao je sam s njihovim osmogodišnjim sinom Petrom.

Nakon premijere Mužek je dao veliki intervju za Jutarnji list, u kojem je progovorio o svojim najtežim trenucima, ali i otkrio kako je sinu objasnio majčinu smrt.

'Djeca vam ne razumiju metafore i usporedbe, tako da s djecom morate razgovarati na najjednostavniji i najistinitiji način. Djetetu treba objasniti da je bolest bila takva da je bila neizlječiva, teška, s naglaskom na to, i da je osoba umrla. Jer ako kažete da je mama zaspala, onda će se dijete bojati spavanja jer se u snu umire. Ako kažete da je mama bila bolesna, otišla u bolnicu i umrla, tako sirovo, onda će, ako tata počne kihati, pomisliti - sad će i tata umrijeti. Ili će se bojati bolnice... I ne treba govoriti da je ta osoba otišla, da viri iza oblaka, nego da je nema', rekao je Tomislav Mužek za Jutarnji list te dodao kako su mu u svemu pomogli i stručnjaci.

Maleni Petar imao je svega tri godine kada mu se majka razboljela i zapravo je većinu vremena bio naviknut na to da se ona s njim ne može ludo igrati ni trčati za njim. 'I kad je došao trenutak da sam mu morao to reći, pogledao me i rekao - tata, ali nju sad više ništa ne boli', otkrio je najteže trenutke u svom životu Tomislav Mužek.