svih 278 pjesama

Prodan cjelokupan glazbeni katalog Leonarda Cohena: 'Napisao je neke pjesme koje su nam promijenile živote'

07.03.2022 u 10:12

Bionic
Reading

Britanska tvrtka Hipgnosis Song Management u nedjelju je priopćila da je kupila cjelokupan izdavački katalog pjesama slavnoga kanadskog kantautora Leonarda Cohena, što je još jedna u nizu transakcija izdavačkih prava i glazbenih mastera muzičkih kataloga, u posljednje vrijeme sve češćih u svijetu glazbe

Hipgnosis je sada u posjedu svih 278 pjesama koje je napisao Leonard Cohen, uključujući i svojevrsnu himnu 'Hallelujah', za koju tvrtka tvrdi da je obrađena više od 300 puta i 'streamana' više od pet milijarda puta.

Tvrtka sa sjedištem u Londonu nije otkrila kolik je iznos isplatila nasljednicima montrealskog tekstopisca, koji je preminuo 2016. u dobi od 82. godine.

Nasljednike je u pregovorima zastupao Cohenov dugogodišnji menadžer Robert Kory.

Sveukupno 127 pjesama spada u Cohenov katalog 'Stranger Music', u koji spadaju pjesme napisane do 2000.

Tvrtka je priopćila i da je stekla puno vlasništvo nad autorskim pravima i tantijemima za katalog 'Old Ideas', 67 pjesama napisanih od 2001. do Cohenove smrti.

'Sada smo čuvari i menadžeri jedinstvenih pjesama Leonarda Cohena. To je predivna, ali i vrlo ozbiljna odgovornost', rekao je utemeljitelj i izvršni direktor Hipgnosisa Merck Mercuriadis.

Hey, That's No Way to Say Goodbye Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Leonard je napisao neke pjesme koje su nam promijenile živote', kazao je Mercuriadis, rodom Kanađanin i menadžer brojnim glazbenim umjetnicima, među kojima su Beyonce, Elton John i Mary J. Blige.

Tvrtka Hipgnosis ranije je kupila kataloge još nekih glazbenih zvijezda, poput onog američko-kanadskog pjevača Neila Younga i rock grupe Red Hot Chili Peppers.

Leonard Cohen - Famous Blue Raincoat Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nekoliko vrhunskih glazbenih veterana u posljednje je vrijeme prodalo svoje kataloge za impresivne svote novca.

Britanski pjevač Sting u veljači je prodao cijeli svoj katalog za 250 milijuna dolara, a Bruce Springsteen je prošle godine prodao svoja izdavačka i glazbena prava Sonyju za rekordnih pola milijarde dolara. Bob Dylan je svoj katalog prodao Universal Musicu za 300 milijuna dolara.

Glazbeni veterani u zadnje vrijeme unovčuju svoje kataloge s obzirom na to da je pandemija obustavila njihove turneje i rezultirala tektonskim promjenama u svijetu glazbe.

Leonard Cohen - So Long, Marianne Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube