šteta je učinjena

Princ William odigrao važnu ulogu u skandalu koji potresa kraljevsku obitelj: U suradnji s ocem, zapečatio sudbinu strica Andrewa

25.11.2019 u 14:23

Bionic
Reading

Princ William s ocem, princom Charlesom, izvršio je pritisak na kraljicu, da napravi presedan u kraljevskom protokolu i svog sina, princa Andrewa, čije se ime sve češće i glasnije spominje u seksualnom skandalu, razriješi s kraljevskih dužnosti

Krajem kolovoza ove godine poput bombe su odjeknule glasine da je britanski princ Andrew, sin kraljice Elizabete II. upleten u seksualni skandal pod kojim se tereti za seksualno zlostavljanje maloljetnice. Cijeli slučaj vrtio se oko milijunaša Jeffreyja Epsteina, seksualnog predatora i pedofila, koji je tijekom godina zlostavljao maloljetnice i koristio ih doslovce poput seksualnih robinja, a s kojim se učestalo družio i princ Andrew.

Epstein je potom, završio je u pritvoru s optužbama za seksualna zlostavljanja maloljetnica, koja su se događala u njegovom privatnom avionu, ali i na privatnom otoku i ostalim rezidencijama u njegovom vlasništvu. Nedugo zatim u svojoj ćeliji počinio je samoubojstvo i sa sobom u grob odnio mnoge tajne.

Nakon mjeseci nagađanja i sve glasnijih šuškanja, o toj temi konačno se oglasio i princ Andrew. Dao je ekskluzivni intervju za BBC u kojem je tvrdio kako on u seksualnim orgijama s maloljetnicama nije sudjelovao, unatoč tome što se iz fotografija, koje su se pojavile u javnosti može zaključiti drugačije.

  • +8
Princ Andrew Izvor: EPA / Autor: YONHAP

U intervju koji je dao BBC-u i kojim je htio očistiti svoje ime, zapravo se još više ukopao.

'Nemam nikakva sjećanja da sam je ikada upoznao i gotovo sam siguran da nikada nisam bio u Trampsu s njom (op.a. noćni klub u New Yorku). Mnoge su stvari u toj njezinoj priči krive, jedna od njih je i da ne znam gdje se taj bar nalazi. Ne pijem i mislim da nikad nisam popio piće u Trampsu, ako sam i bio tamo', nepovezano je govorio princ Andrew.

'Ne sjećam se da su ikakve fotografije ikada snimljene i nitko ne može dokazati je li ona prava ili lažna budući da su to fotografije fotografija... Jednostavno ne vjerujem da sam na toj fotografiji iz Londona ja, jer kada bi i izlazio u Londonu, uvijek bih nosio odijelo i kravatu', rekao je u intervjuu britanski princ.

Mnogi smatraju da je njegova odluka da ipak da intervju, nakon što su svi dokazi zapravo protiv njega i povezuju ga usko sa seksualnim prijestupnikom, bila itekako veliki rizik osobito što u Velikoj Britaniji članovi kraljevske obitelji ne odgovaraju na takva pitanja i imaju dobro razrađenu taktiku što će i koliko reći. No, šteta je učinjena, a kolika će u konačnici biti tek će se vidjeti.

'Nikad u svom životu nisam vidio takvu katastrofu i ovo je poruka svim studentima i budućim PR-ovcima, ovako se posao ne radi', rekao je ugledni britanski PR-ovac za krizne situacije Mark Borkowski i zaključio: 'On je djelovao kao zakopan u živom pijesku i mislim da mu nitko, i da je mogao, ne bi bacio uže da ga spasi.'

Koliko je štete sam sebi nanio tim intrevjuom najbolje govori to da su ga nakon prikazivanja, redom počele odbacivati organizacije u kojima je bio počasni član, a na kraju je morao napustiti svoj privatni ured u Buckinghamskoj palači i prekinuti svaku vezu s vlastitom dobrotvornom organizacijom Pitch@Palace.

Osim prinčeve bivše supruge Sarah Ferguson, niti jedan član kraljevske obitelji nije se oglasio oko skandala, ali dobro upućeni izvori tvrde da je unutar palače došlo do oprečnih mišljenja i stavova.

U odluke poput one da vojvoda od Yorka mora napustiti palaču, najviše je bio uključen princ William, drugi po redu za britansko prijestolje.

'Princ William sve je uključeniji u takve velike kraljevske odluke, a između ostalog, nije veliki obožavatelj svog strica Andrewa. Upravo je William bio najglasniji po pitanju razrješenja princa Andrewa s njegovih dužnosti. Cijeli taj skandal i upletenost s Jeffreyjem Epsteinom, bili su previše', rekao je jedan od upućenih izvora za britanske medije.

Međutim, isti navodi kako kraljica i njezin privatni tajnik sigurno još nisu potpisali prijedloge za sankcije princa Andrewa. Doznalo se da je kraljica u međuvremenu otkazala sve planove oko slavlja 60. rođendana princa Andrewa koje je bilo zakazano za veljaču iduće godine.