oštre optužbe

Princ Harry stigao je na sud i onda opleo redom po svima

06.06.2023 u 18:38

Bionic
Reading

Princ Harry krenuo je s novim nizom optužbi te je napao britansku Vladu nazvavši je 'dnom'. Osim toga, osvrnuo se i na glasine da je ljubavnik princeze Diane, James Hewitt, njegov biološki otac

Vojvoda od Sussexa pojavio se na Visokom sudu u Londonu, a usput je i batlera princeze Diane, Paula Burrella nazvao pogrdnim imenom te ga prozvao dvoličnim. Harry je u tamnoplavom odijelu i tamnoljubičastoj kravati stupio na mjesto za svjedoke i nad Biblijom se zakleo se da će govoriti samo istinu.

U zapanjujućem kršenju konvencije prema kojoj kraljevski članovi izbjegavaju miješati u politiku, Harry je bijesno i bez ustručavanja se osvrnu o 'stanju našeg tiska i naše vlade – za koje vjerujem da su oboje na samom dnu'.

Peti u redu za prijestolje Harry je postao prvi stariji kraljevski član koji je dao iskaz na jednom od kraljevskih sudova u 132 godine, i to dok je tužio britanski Mirror za navodno hakiranje, što izdavačka kuća niječe.

Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Amanda Rose / Avalon / Profimedia

I dok su mnogi bili pod dojmom Harryjeve prisutnosti, on je svjedočenje na sudu iskoristio za iznošenje nekoliko tvrdnji, pa je tako rekao:

  • Bivšeg batlera princeze Diane, Paula Burrella, je nazvao pogrdnim imenom i rekao da je 'dvoličan'
  • Priče o tome da mu je James Hewitt 'biološki otac' natjerale su ga da se boji da bi mogao biti izbačen iz kraljevske obitelji
  • Strahovao je da da će biti izbačen iz Etona zbog uzimanja droga
  • Dianina navodna paranoja odražavala je njegove vlastite strahove da će ga prijatelji izdati
  • Novinari su hakirali njegovu djevojku Chelsy Davy nakon što se odjenuo se maskirao u nacista
  • Prema njegovim riječima, bivši urednik Piers Morgan izvršio je 'strašne osobne napade i zastrašivanja' prema njemu i supruzi Meghan
  • Na otkrivanje medijskog 'kriminala' odlučio se iz moralnih razloga i to kao 'vojnik koji podržava važne vrijednosti'.

Na svjedočenje vojvoda je stigao u crnom Range Roveru odjeven u bijelu košulju, ljubičastu kravatu i tamnoplavo odijelo. U svom dosad najotvorenijem napadu na britanski tisak, Harry se žestio: 'Koliko će još krvi zaprljati njihove prste dok tipkaju prije nego što netko uspije stati na kraj ovom ludilu.' Osim toga, 38-godišnji princ je izjavio kako ga je motivirala želja da 'spasi novinarstvo kao profesiju'.

Meghan Markle i Harry Izvor: Profimedia / Autor: NBA / Ferrari / Profimedia