POTEŽE SE PITANJE

Princ Harry je u 'intervjuu desetljeća' govorio o novcu koji je naslijedio od majke, no koliko mu je princeza Diana zapravo ostavila

09.03.2021 u 15:16

Bionic
Reading

Tijekom intervjua, koji su Meghan Markle i princ Harry dali Oprah Winfrey, vojvoda od Sussexa dotaknuo se financijske teme, točnije trenutka kada im je kraljevska obitelj odlučila zatvoriti izvor prihoda, zbog čega je on morao početi trošiti novac koji je naslijedio od pokojne majke. Sada se povlači pitanje o kojoj je svoti riječ

Kada su princ Harry i Meghan Markle donijeli odluku da napuštaju svoje pozicije u kraljevskoj obitelji i započinju samostalni život na drugom kontinentu, njegova obitelj odbila ga je financirati. Upravo to je za njih bio vjerojatno najveći udarac jer su, očito, očekivali da će moći i dalje lagodno živjeti na račun britanskih poreznih obveznika.

Te teme dotaknuo se i sam princ Harry u intervjuu koji je dao Oprah Winfrey sa suprugom Meghan Markle te je otkrio kako ih je 'spasilo' nasljedstvo koje mu je ostavila njegova majka, pokojna princeza Diana.

Kako je još 2014. pisao Forbes, kada je Harry te godine napunio 30 godina, naslijedio je više od 10 milijuna funti majčinog imetka.

'Morao sam nam platiti osiguranje. Financijski su me 'odrezali' u prvoj četvrtini 2020. godine. Na sreću, imao sam novac koji mi je mama ostavila i bez toga ne bismo mogli ništa', rekao je Harry Oprah Winfrey.

  • +16
Meghan Markle i princ Harry Izvor: EPA / Autor: DOMINIC LIPINSKI / PA PHOTOS / P

Sinovi su joj bili sve, stoga ne čudi to da je princeza Diana većinu imetka ostavila njima, no djelić bogatstva dobile su i neke druge osobe, primjerice omiljeni butler Paul Burrell, kao i njenih 17 kumčadi.

Njezina majka Frances Ruth Shand Kydd, kao i sestra Lady Sarah McCorquodale imenovane su izvršiteljicama njezine oporuke i nasljeđa. Uz pripadajuće dokumente stajalo je kako će njezini sinovi naslijediti dio novca kada napune 25, a ostatak kad napune 30.

Iako je iza nje ostalo gotovo 13 milijuna funti, što se smanjilo na 8,5 milijuna kada su se oduzeli porezi, zahvaljujući pametnim ulaganjima kraljevskih savjetnika iznos je gotovo udvostručen do trenutka u kojem su Harry i William dobili priliku uživati u njemu. Riječ je o novcu koji je Diana dobila u brakorazvodnoj parnici, ali i raznim dionicama, nakitu, gotovini i osobnim predmetima koji su ostali u obiteljskom domu u Kensingtonskoj palači.