na londonskom sudu

Princ Harry dao iskaz: 'Imam dokaze, razotkrit ću zataškavanja kraljevske obitelji i medija'

28.03.2023 u 21:05

Bionic
Reading

Princ Harry stigao je u London kako bi dao iskaz protiv medijske kompanije ANL za koju tvrdi da mu je hakirala mobitel, a da je kraljevska obitelj sve pomogla zataškati

Princ Harry u ponedjeljak se iznenada pojavio u Londonu kako bi nazočio pravnom slučaju u kojem zajedno s drugim istaknutim osobama tuže medijsku kompaniju ANL za nezakonito prikupljanje informacija.

Vojvoda od Sussexa danas je aktivno prisustvovao suđenje kada je dao iskaz u svojstvu svjedoka u kojem tvrdi da ga je kraljevska obitelj prisilila na pravilo 'nikad se ne žali, nikad se ne objašnjavaj' kada je riječ o odnosu s medijima.

'Nakon smrti majke 1997. godine kada mi je bilo 12 godina, morao sam trpjeti pritisak medija s kojima sam od tada imao zategnut odnos te se pridržavao obiteljskog pravila od kojeg nije smjelo biti odstupanja', rekao je princ Harry.

Potom se osvrnuo na promjene koje su uslijedile nakon što je počeo izlaziti sa sadašnjom suprugom Meghan Markle.

'Bilo mi je jako teško suzdržati se od obraćanja medijima nakon što su uslijedili brojne optužbe, maltretiranja, napadi te rasistički tekstovi o Meghan', ispričao je vojvoda od Sussexa pa dodao kako su se stvari samo pogoršale kada je njegova odabranica ostala trudna s prvim sinom Archiejem u svibnju 2019. godine te kako ima dokaze da je njegov mobitel hakiran još 2018. godine.

Princ Harry u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Justin Ng / Avalon / Profimedia

'Institucija je bez ikakve sumnje od mene tajila informacije o tome da je moj mobitel bio hakiran od strane NGN-a. Nije pretjerano reći da je sve otišlo nizbrdo kada sam se odlučio preseliti iz Ujedinjenog Kraljevstva 2020. godine', govorio je Harry pred sudom pa dodao:

'Ovu tužbu ne podižem samo zbog sebe jer tko zna koliko je još članova obitelji praćeno na ovaj način. Dokazi koje sam vidio ukazuju na to da su ANL-ovi novinari kriminalci koji zbog statusa novinara imaju posebne moći. Britanska javnost zaslužuje znati sve o ovakvom zataškavanju, a ja osjećam da je moja odgovornost da to učinim', zaključio je princ Harry.

  • +8
Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: BetterUp / Ferrari / Profimedia

Saslušanje svjedoka trajat će četiri dana, a među osobama koje tuže ANL nalaze se i poznata lica poput Eltona Johna i Elizabeth Hurley.

Prema pisanju magazina People, princ Harry vrlo vjerojatno neće vidjeti svog oca ili brata tijekom svog boravka u Britaniji jer princ William provodi vrijeme s obitelji dok djeci traju školski praznici, a kralj Charles III. ovog tjedna odlazi u Njemačku.