NISU VREMENA ZA POLITIČKU SUZDRŽANOST

Princ Charles ruski napad na Ukrajinu prozvao 'brutalnom agresijom'

01.03.2022 u 13:42

Bionic
Reading

Prema mnogim povijesnim pravilima članovi britanske kraljevske obitelji politički su neutralni te ne komentiraju zbivanja u Europi i svijetu. Međutim rusku invaziju na Ukrajinu, koja traje već nekoliko dana, nakon vojvoda od Cambridgea sada je osudio i princ Charles

Britanski princ Charles rusku invaziju na Ukrajinu okarakterizirao je kao 'brutalnu agresiju', prenosi Independent. Budući britanski kralj ruski je napad potom opisao kao nesavjestan napad na demokraciju i slobodu.

U svojoj izjavi za medije kazao je: 'Vrijednosti demokracije i slobode danas su napadnute u Ukrajini na najnesavjesniji način. Solidarni smo sa svima onima koji se opiru brutalnoj agresiji.'

Međutim, u subotu su princ William, Charlesov sin, i njegova supruga Kate, rekli da stoje uz ukrajinski narod dok se 'hrabro bori' protiv ruske invazije.

2014. godine Charles je izazvao diplomatski spor kad su u javnost izašli njegovi komentari da ruski predsjednik Vladimir Putin 'čini isto što i Hitler'.

Charles je to komentirao nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, što je potaknulo kritike ruskog ministra vanjskih poslova koji je rekao da su komentari "neprihvatljivi, nečuveni" te da ne prikazuju budućeg britanskog monarha na dobar način.

Svoju podršku napadnutoj Ukrajini te njihovom predsjedniku Zelenskiju dali su prethodno vojvode od Cambridgea na Twitteru.

‘U listopadu 2020. imali smo privilegiju upoznati predsjednika Zelenskija i prvu damu kako bismo saznali za njihovu nadu i optimizam za budućnost Ukrajine. Danas stojimo uz predsjednika i cijeli ukrajinski narod dok se hrabro bore za tu budućnost', napisali su Middleton i princ William na Twitteru, nakon čega im je ukrajinski predsjednik zahvalio.