kraljevska edukacija

Princ Albert bio je odličan student, a pet je puta nastupio na Olimpijskim igrama

07.08.2023 u 17:51

Bionic
Reading

Princ Albert diplomirao je 1981. godine, no priznao je kakav student je bio. Osim dobrih ocjena i sjajnih sportskih uspjeha, Albert je bio sasvim običan student kojem studentske navike poput markiranja možda čak i nisu bile tako strane

Obrazovanje članova kraljevske obitelji vrlo je visoko na listi prioriteta cijele obitelji. Članovi moraju znati bar ponešto o svemu, a formalno obrazovanje često stječu u ustanovama dalekim od zainteresirane javnosti kako bi se što bolje mogli fokusirati na novo znanje, ali i proživjeti vlastite školske dane.

Britanska kraljevska obitelj poznata je po obrazovanju na Eton Collegeu. Prinčevi William i Harry, kao i princ Edward te princ Michael od Kenta bivši su studenti slavne Berkshire škole.

Unatoč tome što je bio suvereni princ Monaka, države u kojoj se procjenjuje da su više od 30 posto stanovništva milijunaši, princ Albert pohađao je javnu školu u Monaku 'Lycee Albert Premier', koju je 1910. osnovao njegov imenjak.

Kasnije je princ Albert pohađao Amherst College u Massachusettsu, gdje je studirao političke znanosti, ekonomiju, psihologiju, filozofiju i englesku književnost.

  • +10
Princeza Charlene Izvor: Profimedia / Autor: Olivier Huitel / Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

U nedavnom intervjuu Albert je otkrio da ipak nije bio tako zlatan student te da je i on živio kao svi ostali studenti. Priznao je da je ponekad pobjegao s nastave, no kasnije je s osmjehom rekao da je samo jedanput ili dvaput markirao.

Marljivi princ imao je sjajne ocjene na koledžu, ali zanimljiva su i njegovi sportski uspjesi. Bio je najbolji trkač na srednje udaljenosti u svojoj školi, a trenirao je i bacanje koplja. Osim toga, četiri godine je igrao u nogometnoj momčadi Monaca. Nositelj je crnog pojasa u judu, a pet je puta za redom nastupio na Olimpijskim igrama s timom Monaca u bobu (od 1988. do 2002).

Diplomu je stekao 1981, samo godinu dana prije kobne 1982. godine. Nakon majčine smrti 1982, postao je predsjednik Crvenog križa Monaka, a kasnije je bio uključen u brojne projekte za dobrotvorne svrhe.

  • +7
Princ Albert na Balu ruža Izvor: Profimedia / Autor: CRY-Olivier Huitel. / The Photo One / Profimedia