SVE ZA ZNANOST

Prije svoje smrti jedan od osnivača kultnog Monty Pythona, Terry Jones, donio je neobičnu odluku

26.01.2020 u 14:02

Bionic
Reading

Nakon što se godinama borio od rijetkog oblika demencije, zvijeza Monty Pythona preminula je prošlog tjedna u 77. godini života, a prije svoje smrti odlučio je svoj mozak donirati Londonskom institutu kako bi znanost mogla napredovati

Kada je 2016. otkriveno da Terry Jones boluje od izrazito progresivne afazije, rijetkog oblika demencije u kojoj simptomi se progresivno pogoršavaju, zvijezda Monty Pythona primljena je na londonski institut, University College Institute of Neurology, gdje je podvrgnut raznim tretmanima.

U njegovom slučaju afazija je 'pogodila' centar za govor, stoga je njegova sposobnost za komunikaciju bila smanjena. Nakon dijagnoze i razgovora s liječnicima i obitelji, glumac se registrirao kao donator, a sve kako bi znanstvenici mogli na njegovom primjeru istraživati i shvatiti afaziju, te na taj način pomoći budućim pacijentima.

  • +4
Terry Jones Izvor: EPA / Autor: DANIEL LEAL-OLIVAS

Jones je o svemu progovorio, zajedno sa svojom suprugom Annom Soderstrom u jednom od rijetkih medijskih istupa 2017., a sve kako bi osvijestio ljude i objasnio im razloga pokretanja kampanje, koja je u konačnici skupila 600 tisuća funti, a sve kako bi pomoglo u liječenju i istraživanju bolesti od koje je i sam bolovao.

Netom nakon proglašenja njegove smrti, obitelj je predala Institutu njegov mozak, u nadi da će pomoći drugima.