KULTNA SERIJA

'Prijatelji' na udaru kineskih cenzora: Izbrisali 'sporne' scene i razbjesnili obožavatelje

15.02.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Dugo očekivani povratak kultne serije 'Prijatelji' na kineske streaming platforme našao se na udaru kineskih cenzora zbog epizode u kojoj je jedan od ženskih likova homoseksualne orijentacije, što je razgnjevilo obožavatelje američke serije koji su imali priliku pogledati originalnu verziju

U petak se na kineskim streaming platformama počela emitirati prva sezonu 'Prijatelja'. No fanovi, koji su seriju gledali ranije, zamijetili su izostanak nekih scena, među kojima i onu u kojoj Ross objašnjava da je njegova bivša supruga Carol lezbijka.

Neki su prijavili izostavljanje scena i pogrešne prijevode rečenica LGBTQI likova i scena u kojima se aludira na striptiz klubove i orgazam.

Na to su oštro reagirali korisnici kineske društvene mreže Weibo, kineskom ekvivalentu Twittera, na kojoj je hashtag 'Prijatelji cenzurirani' pregledan desetke milijuna puta.

Izmjene su napravljene i u epizodama koje emitiraju platforme Bilibili, Tencent, iQiyi i Youku.

'Otkrio sam da su svi dijalozi u kojima se spominje homoseksualnost Carol, bivše Rossove supruge, izrezani. Rezovi su očigledni', napisao je korisnik čija je poruka dobila više od 177.000 lajkova.

  • +18
Serija 'Prijatelji' Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Komunistička vlast je posljednjih godina pojačala cenzuru 'osjetljivih' tema poput seksualnosti, nasilja ili politike, osobito u stranim filmovima i serijama, a to je stav koji izaziva gnjev i ironične komentare kineskih korisnika interneta.

'Zašto uopće govoriti o homoseksualnosti? To ovdje, gdje vlada vječno savršenstvo, ne postoji. Svi su sretni pod ovom vladom', napisao je korisnik Weiboa.

No kritike obožavatelja ubrzo su izbrisane s društvenih mreža, a subverzivni hashtagovi u nedjelju su zamijenjeni drugim: 'Zašto su Prijatelji tako popularni'.

NENADMAŠNA ŠESTORKA

Serija za sva vremena: Prošlo je 25 godina od prikazivanja prve epizode kultnih 'Prijatelja', a ovo su trenuci za koje su živjeli milijuni obožavatelja

Pogledaj galeriju

Popularna serija, koja se u SAD-u emitirala od 1994. do 2004., vrlo je poznata i omiljena i u Kini, gdje su je milijuni ljudi pogledali na DVD-u. Mnogi mladi Kinezi kažu da su naučili engleski uz pomoć 'Prijatelja', koje je internetski portal Sohu emitirao bez cenzure između 2012. i 2013.

Ne zna se jesu li kineske vlasti nametnule izmjene u epizodama 'Prijatelja'.

Godine 2019. je nekoliko scena iz filma 'Bohemian Rhapsody' koje govore o homoseksualnosti Freddieja Mercuryja, pjevača grupe Queen, također izbrisano iz verzije emitirane u Kini.

U novije vrijeme je na Tencetu izmijenjen i završetak kultnoga filma Davida Finchera 'Fight Club' u kojemu se gledateljima servira verzija po kojoj je 'policija brzo shvatila čitav plan i uhitila sve kriminalce'. Nakon negodovanja gledatelja kraj filma je ponovno prikazan u originalnoj verziji.