vladavina terora

Prema ovoj tragičnoj istinitoj priči snimljen je hvaljeni film 'Ubojice cvjetnog mjeseca'

24.10.2023 u 06:07

Bionic
Reading

Film Martina Scorsesea 'Ubojice cvjetnog mjeseca' oduševio je kritičare i publiku fascinantnom istinitom pričom i fenomenalnom glumačkom postavom

Film 'Ubojice cvjetnog mjeseca' podignuo je veliku medijsku prašinu dolaskom u kina, s naglaskom na izvrsnu izvedbu zvjezdane glumačke postave i fascinantnu istinitu priču koja plijeni pozornost od prve scene.

Radnja filma orijentirana je oko niza ubojstava čije su žrtve početkom 20. stoljeća bili članovi indijanske obitelji Osage, tada najbogatiji ljudi na svijetu, koji su svoja ogromna financijska sredstva stjecali od kasnog 19. stoljeća i pronalaska nafte u Oklahomi.

Indijanska obitelj sa 150 ubijenih članova

'Mislio sam da pišem knjigu o zločincu kojeg je uhitio FBI. Umjesto toga, počeo sam shvaćati da je ovo manje priča o tome tko je to učinio, a tko nije. Radilo se zapravo o kulturi ubijanja i kulturi sudioništva. Mnoga od tih ubojstava izvršili su pojedinci koji su profitirali od ovog vrlo korumpiranog sustava ubijanja Osagea, često sklapajući brakove s njihovim članovima i zatim planirajući ubiti ih i ukrasti njihov novac od nafte i nasljedstva', rekao je novinar i autor istoimene knjige David Grann, opisujuću svu problematiku nevjerojatne i tragične povijesti jedne obitelji.

Njegova knjiga 'Ubojice cvjetnog mjeseca' poslužila je kao predložak za film, a riječ je o pravom remek-djelu na kojem je autor radio preko pet godina, pomno istražujući istrage FBI-ja i zataškavanja koja su ih pratila te prikupljajući usmena svjedočanstva preživjelih potomaka.

'Pronašao sam podatke o pogrebnicima koji su prekrivali rane od metaka, liječnicima koji su sami trovali Osageove, biznismene i šerife koji su sudjelovali u pljačkama i mnoge koji su svojom šutnjom postali sudionici u tome', rekao je Grann.

Sve to pratimo u filmu Martina Scorsesea, a koji je u prvotnim zamislima fokusirao radnju na saveznu istragu s DiCaprijem u ulozi federalnog agenta Toma White. No, ulazeći dublje u kompleksnost narativa, fokus je pomaknuo na odnos između centralne figure obitelji Osage, Mollie, i njenog supruga Ernesta. Istovremeno je odlučio da je DiCaprio savršen upravo za ulogu Ernesta (što se pokazalo kao istina), a u ulozi Mollie besprijekorno se snašla Lily Gladstone.

Upravo se Ernest ubrzo nameće kao jedna od ključnih sumnjivih figura, uz Williama Halea, uglednog političara, kojeg je utjelovio Robert De Niro. Za ove uloge Gladstone, DiCaprio i De Niro odlučili su otići korak dalje te su čak naučili gotovo zaboravljeni dijalekt kojim su Indijanci iz plemena Osage govorili 1920-ih! Sjajnu glumačku postavu zaokružuje Jesse Plemons kao neumoljivi federalni agent Tom White.

  • +4
'Ubojice cvjetnog mjeseca' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Tragična istinita priča

Kada je riječ o samoj priči, jedna od centralnih figura je Mollie Burkhart jer je igrom slučaja preživjela eksploziju koja je u njenoj kući ubila niz članova obitelji. Svima je ubrzo postalo jasno da se ne radi o slučajnoj nesreći, posebno nakon što joj je još jedna sestra umrla od 'neobične bolesti', druga je ubijena u polju, a majka joj je otrovana.

Istraga je utvrdila 24 slučaja ubojstva, s preko 150 članova obitelji koji su umrli pod sumnjivim okolnostima, zbog čega se to razdoblje u Oklahomi naziva Vladavinom terora.

Iako su pripadnici obitelji uložili tada ogromnu svotu od 20 tisuća dolara kako bi potaknuli istragu, a uključio se čak i J. E. Hoover želeći razriješiti misteriozna ubojstva, agenti FBI-ja nailazili su na često nepremostive prepreke, a njih je upravo Scorsese vješto prikazao u filmu.

Osim izvrsne glumačke postave koja redom kandidira za Oscare te istinite priče na kojoj se temelji, ono čime plijeni ovo najnovije filmsko remek-djelo jest autentičnost, za koju su zaslužni nasljednici obitelji Osage koji su osobno sudjelovali u gotovo svakom tehničkom aspektu snimanja. Za kraj, ali ne manje važno, tu je i scenografija smještena na izvornim lokacijama u Oklahomi, a ona ostavlja bez daha i zaokružuje ovo filmsko iskustvo koje ne smijete propustiti.