ODLAZAK VELIKANA

Poznati se opraštaju od Saše Anočića: 'Hvala ti na svemu, divni, veliki, nezaboravni čovječe! Adio, Kauboju!'

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL, Jurica Galoic/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL

Društvene mreže su postale mjesto posljednjih pozdrava od dragih, velikih. Od svog kolege i prijatelja, glumca i redatelja Saše Anočića koji je iznenada preminuo u 53. godini, opraštaju se glumci i brojna kazališta s kojima je surađivao

Saši Anočiću je pozlilo nakon povratka iz Splita gdje je uskoro trebao imati premijeru predstave 'Iz života kukaca' po drami braće Čapek koju je počeo pripremati prije tri mjeseca. Preminuo je samo devet dana uoči 53. rođendana.

'Zašto najbolji među nama uvijek odlaze među prvima? Rijetko kada sam s nekim kliknuo na prvi pogled, kao što smo nas dvoje kliknuli. Rijetko s kime sam uživao raditi kao s tobom. Još rjeđe sam s nekime tako uživao u raspravama o umjetnosti. I još rjeđe sam vidio takvu količinu talenta. A to si sve bio ti. Ali to je sve nebitno. Jer si bio rijetko dobar čovjek. Kojeg sam stvarno i iskreno volio. Toliko sam volio sjesti s tobom i raspredati u svemu i svačemu. Ma nismo morali niti sjesti, bilo je dovoljno da se čujemo. Neopisivo ćeš mi nedostajati. Putuj mirno, prijatelju. Moje iskreno saučešće obitelji', tim se riječima oprostio Asim Ugljen.

'Frajer cooler glumac redatelj brejker lucidan genijalan duhovit šarmantan talentiran nježan fanatičan dubok. Saško bok, tugujemo', napisala je Barbara Nola, a od njega se na Facebooku oprostila i Jelena Babić Otašević. 'Dragi, pretalentirani, duhoviti Saša Anočić. Tugujem', poručila je.

Književnica i ravnateljica Drame HNK Split, Marija Vujčić posvetila je glumcu i redatelju podulji post.

'Kad je Saša Anočić u veljači započeo rad na predstavi 'Iz života kukaca' u HNK Split, od prvih nam je proba bilo jasno da se događa nešto veliko, lijepo i važno. Donio nam je u teatar 'ono nešto' što samo veliki umjetnici i veliki ljudi mogu, jer jedino oni to i imaju. Oko tog Sašinog unikatnog sadržaja svi smo se okupili kao kukci oko glavnog u roju, kao leptiri oko lokvice poslije kiše, kao mravi u svojoj mravinjačkoj zadruzi u kojoj sve funkcionira onako savršeno kako je priroda stvari, i priroda kazališta, zamislila. Ne koristim bez razloga ove 'kukačke' metafore. Koristim ih zato što znam koliko je dugo Saša želio raditi ovaj tekst braće Čapek, i koliko je bio sretan što ga napokon radi. Gotovo toliko sretan da je sam sebi zavidio na tome. Njegova zahvalnost na toj prilici, na ansamblu u koji se zaljubio, na tome kako je ansambl zavolio njega i predstavu, na tome kako je cijeli teatar zatitrao u energiji koju nam je donio – ta dirljiva, posvemašnja, svakodnevna Sašina zahvalnost sad mora postati tek sjećanje na nju. Golema je to tuga jer je sve okrutno prekinuto baš kad je i njemu i nama bilo najljepše.

Još jučer sam svjedočila tom zanosu, o kojem je bilo nemoguće povjerovati da se može ugasiti. Još jučer smo vjerovali da Saša samo nakratko putuje u Zagreb, i nemoguće je bilo povjerovati da nam se iz njega nikad neće vratiti. Pa ako tako zastrašujuće nemoguće stvari mogu postati moguće, onda je možda moguće da i Sašini „Kukci“, u spomen na njega i njegovu kazališnu i ljudsku predanost, zažive na pozornici unatoč njegovoj strašnoj i neshvatljivoj odsutnosti. U ovom času ne znam dugujemo li mu baš to, ili možda potpuni muk u kojem se bez njega ništa ne smije dogoditi. Pretužna sam da bih znala. Hvala ti na svemu, divni, veliki, nezaboravni čovječe! Adio, Kauboju! Počivaj u miru', poručila je Vujčić.

  • +3

Saša Anočić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Počivao u miru', kratko je napisao RTL-ov urednik i voditelj Zoran Šprajc.

Glumaci Amar Bukvić i Bojana Gregorić Vejzović od Saše Anočića oprostili su se njegovim fotografijama koje su objavili na Instagram storyju.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Instagram

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Instagram

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!