TRČANJE JE IN

Poznate Hrvatice otvoreno o svojoj velikoj strasti: 'Naše tijelo nije stvoreno da samo sjedi i leži'

18.03.2018 u 11:48

Bionic
Reading

Zajednica trkača u posljednje vrijeme sve je veća, a popularizaciji tog najbrže rastućeg rekreativnog trenda na svijetu pridonose i brojne poznate osobe koje su 'navučene' na trčanje. No nije svejedno kako se trči, kojim tempom i kakve su prehrambene navike poželjne dok se bavi tom aktivnošću ako se želi postići cilj. Neke slavne dame otkrile su za tportal koje su prednosti trčanja i greške na koje treba paziti

Dolaskom toplijeg vremena približava se vrijeme 'razotkrivanja' te se brojni rekreativci sele iz dvorana i vježbaju na otvorenom. Kad je riječ o treniranju pod vedrim nebom, trčanje je posljednjih godina pravi hit. No nije svejedno kako se trči, kojim tempom, ali i kakve su prehrambene navike dok se bavite tom aktivnošću ako želite postići cilj.

Kažu, kad zavolite trčanje, otkrijete potpuno nov svijet, a najbolje je to na svojoj koži osjetila Dunja Mazzocco Drvar. Poznata RTL-ova meteorologinja dobar dio djetinjstva i mladosti igrala je košarku. Vodu ne voli, joga joj je dosadna, za ples, izjavila je, ima dvije lijeve noge pa joj je ostalo samo trčanje.

#dodjohtrcahotrcah #ljubljanskicener #10km #running #run

A post shared by Dunja Mazzocco Drvar (@dunjamd) on

'Sigurna sam da će svatko naći vlastiti razlog za trčanje. Moj je, recimo, bio taj što mi nikako nije bilo jasno kako mogu igrati košarku do besvijesti, tisuće puta pretrčati onih 28 metara naprijed-nazad, ali nikad ne bih mogla potegnuti 500 metara u jednom smjeru. Ili način da u tandemu s mužem u ovim kritičnim godinama, umjesto o crvenim Porscheima i kozmetičkim korekcijama, maštam o novim tenisicama ili čarapama za trčanje. Ili, recimo, udisanje jutarnjeg maksimirskog zraka i promatranje prirode koja se u proljeće budi, u jesen uspavljuje, a zimi... Zimi astmatičari kao ja trče na traci u teretani', rekla nam je omiljena hrvatska meteorologinja.

Prisjetila se svojih početaka i trenutaka odustajanja, a i sada, kaže, još uvijek svaki put želi odustati. 'Nekoliko puta po kilometru. Znate što je najbolje kod trčanja? Najbolji je onaj osjećaj kad staneš!', iskrena je.

Dunja je ispričala koje greške treba izbjegavati kad se krene s trčanjem:

'Tada sam saznala da imam problem s kralježnicom, s kojim bih tko zna koliko dugo još lijepo živjela u neznanju, a ovako sam ga morala prvo sanirati da bih se tek onda vratila trčanju. I to uz oprez, ograničenje na mekane staze i dodatne vježbe za stabilizaciju. I nisam jedina, znam za nekoliko sličnih slučajeva. Ruku na srce, svi previše sjedimo i previše se vozimo, a i nismo više baš u cvijetu mladosti. Trčanje je zapravo vrlo agresivno i zato bih preporučila da ne krećete sami, nego da se priključite nekoj od brojnih škola trčanja. Čak i ako ste posve zdravi i ne trebate savjete i pomoć, trčat ćete brže ako vam netko puše za vrat!'

  • +10
Dunja Mazzocco Drvar Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina / CROPIX

Glumica i televizijska voditeljica Doris Pinčić Rogoznica već dvije godine svakodnevno trči. Na početku, izjavila je, nije bilo lako. Mogla je trčati tek tri minute, ali s vremenom je krenulo nabolje.

'Dobro je rekreirati se na bilo koji način iz više razloga. Naše tijelo nije stvoreno da samo sjedi i leži, a ja prva nisam neki ultrasportski tip, ali se toliko dobro osjećam kad vježbam i to je način da kažem hvala mom tijelu koje me tako dobro služi svaki dan. Trčanje je specifično jer se vrlo brzo napreduje i zato čovjeku daje veliki osjećaj zadovoljstva. Meni trčanje najviše služi kao psihičko rasterećenje, doslovno imam dojam da iznojim sve što me tišti i vratim se čista i kao nova', kazala je za tportal slavna RTL-ovka koja je trenutno zbog trudnoće trčanje malo ostavila po strani.

No zato ima poneki dobar savjet za nove trkače. 'Nisam stručnjak pa ne bih ulazila u te striktne upute, ono što znam je da je od životne važnosti imati dobre tenisice jer u suprotnom si trčanjem možemo napraviti više štete nego koristi. I moje osobno pravilo kod vježbanja i zdrave prehrane je - uživati, ne opterećivati se pločicama, mišićima i ne znam čime. Nismo svi manekeni i ne trebamo biti. Ako ne voliš trčanje, utege ili nešto treće, sigurno postoji rekreacija gdje ćeš se naći, je li to plivanje, joga, hodanje, zumba ili nešto stoto, nevažno je... I da, izlike nemam vremena i novca ne prolaze. Youtube je prepun besplatnih (hej, besplatnih) i genijalnih videa za vježbanje u kojima nas stručnjaci vode doslovno korak po korak i koji dnevno uzimaju maksimalno pola sata. To je onih pola sata previše na fejsu i svi si ih možemo i moramo priuštiti', objašnjava nadalje Doris, istovremeno objasnivši zašto i sama nije odustala od ovog iznimno teškog sporta.

'Zadnja sam osoba od koje bi se ikad očekivalo da počne trčati - nakon što sam prvi put išla na stazu s prijateljem, mislila sam da sam gotova, da je to moj kraj, ha, ha, a istrčala sam možda tristo metara. Međutim dišpet, upornost i to zadovoljstvo da se svaki dan pomičeš, pa makar i za sto metara ili nekoliko sekundi, čudo je... gura te da ne odustaneš. Iako, priznajem, ja imam strašnu volju i uvijek dovršim što započnem, pa si zadajem ciljeve. Primjerice u ovom mjesecu ću otrčati 10 kilometara za 50 minuta i onda ne odustajem dok to ne ispunim. U svakom slučaju, ponos koji je u tebi nakon što odradiš zadatak jako je lijep poticaj za dalje. Jedva čekam povratak na stazu.'

  • +33
Doris Pinčić Rogoznica Izvor: Promo fotografije / Autor: Josip Čekada

Kada je u svibnju 2015. prestala pušiti, glumicu Eciju Ojdanić ulovio je strah da se ne udeblja pa je počela trčati. Ispočetka je to bilo rekreativno, sa suprugom je odlazila na savski nasip ili su trčali po Ribnjaku. No nakon pet mjeseci, u studenom, prijavila se na Zagrebački noćni cener i istrčala deset kilometara. Više puta je isticala da otkad trči više može jesti, a da joj se ništa ne prima te da joj je tijelo postalo čvršće. Osjeti i psihičke promjene jer je stabilnija, mirnija i lakše podnosi stres.

'Trčanje je zdravo jer boraviš u prirodi, jer ubrzava metabolizam, usporava starenje, produžuje noge, troši kalorije - možeš jesti bez straha od debljanja. Svakome tko se želi početi baviti trčanjem preporučila bih da se najprije učlani u klub jer je dobro trčati pod nadzorom te vodstvom stručne i iskusne osobe. A iskustva drugih trkača će vam sigurno pomoći u stjecanju dobre kondicije. Pazite na unos vitamina putem namirnica, ali i dodataka prehrani jer je bitno da se ne poremeti ravnoteža vitamina i minerala u organizmu', izjavila je ranije glumica i osnivačica Kazališta Moruzgva.

  • +3
Ecija Ojdanić Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Kad je počela trčati, bila je, kako je rekla, u nekom totalno depresivnom razdoblju svog života, ništa joj se nije dalo, zahvatila ju je neka muka od svega, letargija i privatno i poslovno, te nije znala što napraviti sama sa sobom.

'Isprva mi je bilo teško trčati. Ali što je bilo teže, što sam prije gubila dah i što su mi noge ranije otkazivale, to sam više bila svoja. Danas mi se čini da je moje tijelo u tom trenutku vjerojatno bila jedina stvar koju sam mogla kontrolirati', ispričala je ranije Nevena Rendeli Vejzović. Televizijska voditeljica i urednica pet mjeseci nakon što je prvi put potrčala istrčala je svoj prvi polumaraton. Trčanje je tako postalo njezina ljubav te je izjavila da ona nikad neće prestati.

  • +8
Nevena Rendeli na šibenskoj rivi Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Trčim prvenstveno zbog zdravlja, kako tijela tako i uma. Trčanje rasterećuje glavu, oslobađa hormone sreće, ubrzava metabolizam pa dame nemaju više ni problem skidanja kilograma. Zaista je oslobađajuće i poželjno uvesti kao dodatan trening ako se primjerice bavite nekim drugim sportom', govori nam TV voditeljica i urednica Ana Radišić te dodaje kako ni na samom početku, kada je možda bilo najteže, nije pomislila na odustajanje. 'Kada neopterećeno krenete i radite to iz vlastitog zadovoljstva i zdravlja, ne natječete se s ostalima, ne forsirate (automatski se ne ozljeđujete), tada se ni želja ne gubi. Ako se krene polako, postepenim koracima, nije teško. Imala sam jednu pauzu zbog zdravlja i imuniteta, no vratila sam se, ali malo sporija i na kraće dionice, što mi sada predstavlja veliko zadovoljstvo. Trčanje i funkcionalni treninzi snage su sjajna kombinacija', objašnjava nadalje lijepa Ana, potom poručivši početnicima na što najviše paziti.

'Mnogi žele brze rezultate i ne razmišljaju o trudu koji je zaslužan za svaki naš korak. Svakako bih savjetovala svim budućim trkačima barem jedanput tjedno uvesti vježbe snage za trbuh i kralježnicu. Korak će biti brži, a ujedno lakši!', zaključila je.

  • +14
Ana Radišić Izvor: Promo fotografije / Autor: ZVONIMIR FERINA

Među ljubiteljima trčanja je i televizijska voditeljica Belma Džomba, supruga našeg proslavljenog rukometaša Mirze Džombe. Iako je tijekom života trenirala različite sportove, trčanje joj isprva nije bilo privlačno, nego odbojno.

'Neke moje prijateljice već se dulje vrijeme bave trčanjem, pa kad vidim koliko im je svega pozitivnog to donijelo, nadam se kako ću i ja doživjeti barem dio njihova entuzijazma i sreće. Za sada se dobro držim, treninzi su tek počeli, pa je još sve relativno lagano', izjavila je nakon rođenja kćeri Ade, kad je krenula s tom fizičkom aktivnošću.

Trčanjem se bave i mnogi poznati muškarci, poput Joška Lokasa i Damira Markovine.

  • +11
Belma Džomba Izvor: Promo fotografije / Autor: RTL Televizija