ABDIKACIJA SLIJEDI

Poznat detaljan plan: Ovako će izgledati posljednji sati danske kraljice

09.01.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Danska kraljevska obitelj objavila je detaljan plan u vezi dugo očekivane promjene monarha u zemlji za vikend

U nedjelju 14. siječnja rano poslijepodne kraljica Margrethe II, koja odlazi s prijestolja, i njezin sin, prijestolonasljednik Frederik, koji će postati novi kralj zemlje, uputit će se od kraljevske rezidencije palače Amalienborg do palače Christiansborg gdje je sjedište danske vlade, stoji u priopćenju kojeg je izdala danska palača.

Margrethe će putovati kočijom u 13:37, dok će Frederik putovati automobilom sa suprugom Mary i svojim najstarijim sinom princom Christianom, koji će stići dvije minute ranije, rečeno je. Na sastanku s vladom, kraljica će potom potpisati izjavu o abdikaciji.

NI ZIMA JE NIJE SPRIJEČILA

Posljednja vožnja zlatnom kočijom: Danska kraljica oprašta se od trona

Pogledaj galeriju

U tom trenutku na prijestolje stupa novi vladar, a Margrethe se vozi natrag u palaču Amalienborg oko 14:15. U 15 sati novi kralj Frederik X stupit će na balkon palače Christiansborg, nakon čega će premijerka Mette Frederiksen službeno proglasiti promjenu monarha, stoji u priopćenju. Frederik bi tada trebao održati govor narodu koji će završiti svojim motom.

U luci Kopenhagena uslijedit će salve iz topova, dok će u isto vrijeme kraljevska zastava biti spuštena na Margrethinoj rezidenciji i podignuta na Frederikovoj rezidenciji.

U 15:30 novi kralj i kraljica odvest će se kočijom natrag u palaču Amalienborg, navodi se u priopćenju.

Očekuje se da će tisuće Danaca na toj ruti pozdraviti novog kralja Frederika i kraljicu Mary.