SERIJE ZA POVIJEST

Povijesni spektakli osvajaju TV ekrane

17.04.2011 u 09:39

Bionic
Reading

'Ben Hur', 'Quo Vadis' i 'Spartak' tek su neka od nezaboravnih remek djela koja su iskovala pojam povijesnog spektakla. Nakon kraće usnulosti, u novije vrijeme imamo priliku posvjedočiti novom rođenju ovog impresivnog žanra, i to sve više zahvaljujući – TV serijama

Nakon što su 'Gladijator', 'Aleksandar' i 'Troja' na velika vrata vratili epski spektakl pod okrilje Hollywooda, televizijske produkcijske kuće preuzimaju stvar u svoje ruke i, na zadovoljstvo mnogih, dokazuju da povijesni spektakl može ne samo zaživjeti u formi TV serije, već u potpunosti preuzeti primat žanra te hipnotizirati i osvojiti publiku. Prisjetimo se nekih od najboljih serija o povijesnim intrigama.


Stari Rim

Prva u nizu televizijskih serija koja je slijedila kao logičan nastavak novijih filmskih povijesnih spektakala nastaje u produkciji HBO-a, a zove se Stari Rim.

Radnja serije smještena je u vrijeme kraja rimske republike i početka budućeg carstva. Glavni junak je Cezar, a serija prati nekoliko zadnjih godina njegove vladavine, njegov život te živote rimskih vojnika i njihovih obitelji. Za veliki uspjeh serije vjerojatno je zaslužan način prikazivanja povijesnog događaja koji je sveden na perspektivu običnih Rimljana u njihovim svakodnevnim životima te prikaz vojnika podjednako u ratnim i mirnodopskim zbivanjima.

U posljednjih desetak godina televizijska kuća HBO pokazala je svojom visokobudžetnom produkcijom da serije mogu konkurirati filmskim spektaklima, podjednako kvalitetom i popularnosti. Zasigurno je svima poznato da je iz njihove radionice nastala ekranizacija megapopularnog 'Seksa i grada' te 'Obitelji Soprano'.

Povijesni spektakl 'Stari Rim' spektakl je u pravom smislu. Osim intriga i spletki kakve i očekujemo od toga doba, serija je podigla dosta prašine brutalnim scenama borbi, ali i prilično eksplicitnim scenama seksa. Cjelina je vrlo impresivan i potpun prikaz punog sjaja, ali i bijede famozne antičke metropole.

Tudori

Koliko je izazovno baciti se na adaptaciju poznatog Shakespearovog djela 'Henrik VIII' koje je doživjelo nekoliko ekranizacija od pojave televizije i filma, isto toliko je i teško nadmašiti prethodnike koji su postigli veliki uspjeh.

U ponovnoj popularizaciji televizijskih serija s povijesnom tematikom, došao je na red lik i djelo poznatog engleskog kralja iz loze Tudora. Čast da utjelovi poznatog kralja pripala je Jonathanu Rhysu Meyersu koji je nakon nekoliko uspješnih filmskih hitova dobio priliku svoj glumački status uzdići na pravi zvjezdani nivo, podjednako na starom i novom kontinentu.

Radnja serije prati život Henrika VIII od stupanja na prijestolje pa do kraja vladavine. Za znalce povijesti poznato je da se ovdje ne radi o velikim bitkama, već o dvorskim spletkama i diplomatskim odnosima. Mladog Henrika previše ne zanimaju državnički odnosi, već vlastiti prohtjevi. On je egocentričan, sebičan, razmažen, hedonist i ženskar, a autori serije nastoje ga prikazati kao onovremenog celebrityja.

Autentičnost i raskošnost kostimografije i interijera, živopisni likovi, obilje seksa i značajnih povijesnih događaja omogućili su seriji popularnost diljem svijeta i vjernu publiku koja je imala priliku pratiti je pune četiri sezone.

Moglo bi se reći da 'Tudori', koji nastaju u produkciji televizijske kuće Showtime, predstavljaju svojevrstan odgovor na 'Stari Rim' koji je nekoliko godine ranije popularizirao žanr povijesnog spektakla u formi televizijske serije. Mišljenja su i danas podijeljena, neki smatraju da je bilo riječi o krađi publike, dok s druge strane kritika svrstava 'Tudore' u sam vrh televizijske produkcije.


Spartak: Krv i pijesak

Ovu televizijsku serija koja je prošle godine doživjela premijeru mogla bi opisati samo jedna riječ - šokantna! Riječ je o televizijskom uratku koji bez imalo cenzure pokazuje eksplicitne prizore seksa, orgija, gladijatorskih borbi, krvi i mučenja. Iako su vladala mišljenja da je serija išla na kartu šokiranja publike navedenim scenama, autori su pokazali da se zapravo radi o izvrsnom scenariju i dobrom glumačkom postavu koji su vrlo brzo osvojili i kritiku i publiku.

Kao što sam naziv serije govori, glavni junak je najzloglasniji pobunjenik Republike, Spartak. Odvučen iz svoje domovine i od žene koju voli, glavni protagonist je osuđen na brutalni svijet arene gdje su bol, krv i smrt glavna zabava. Ovaj borac za pravdu ne vodi bitke samo u areni, već je okružen i korupcijom, prijevarom, lažima i spletkama te je u stalnoj borbi za preživljavanje.

Druga sezona megapopularne serije trebala se emitirati već ove godine, no zbog teške bolesti glavnog glumca Andyja Whitfieda odgođeno je snimanje. Publiku željnu akcije autori su razveselili s prequelom nazvanim Spartak: Bogovi arene. Radi se o mini seriji od šest epizoda koja nas vodi u Bacijatovu kuću i događaje koji su prethodili Spartakovu dolasku među gladijatore.

Stilizirano nasilje u slow-motionu mnoge podsjeća na film '300', a priča na legendarnog 'Gladijatora'. Inače, Lucy Lawless koja u seriji glumi beskrupuloznu Lukreciju, ženu vlasnika gladijatorske kuće, poznata je svjetskoj i hrvatskoj publici po ulozi Xene, princeze ratnice. Vjerne fanove počastila je prizorima golotinje, orgija i lezbijskog seksa. Upravo zbog ovakvih i sličnih scena serija je doživjela cenzure i zabrane u mnogim zemljama, što joj pak nimalo nije umanjilo popularnost. Kao i u stvarnim arenama minulih vremena, publika je željna još krvi.

Camelot

Kada su se prožvakale teme starog Rima, na red je došla dobra stara priča o kralju Arturu i njegovom maču.

Američka televizijska kuća Starz odlučila je nakon uspješnice sa Spartakom skoknuti do Engleske i pozabaviti se s poznatom pričom. Formula s dozom spletki i erotike pokazala se dobitnom kombinacijom novih televizijsko-epskih serijala te se primijenila i u ovom produktu. Deset epizoda prvog serijala krenulo je s prikazivanjem diljem svijeta, a koliko će imati uspjeha, tek ćemo vidjeti.

Kako je riječ o već puno puta ekraniziranoj temi, produkcija se nije odlučila kockati i zadužila je scenarista Michela Hirsta, poznatog po potpisivanju scenarija za povijesne filmova poput 'Elizabete', za vođenje cijelog projekta. Uz njegovo ime javlja se još nekolicina poznatih glumačkih imena pa tako legendarnog čarobnjaka Merlina glumi Joseph Fiennes, a Arturovu zlu sestru i Merlinovu vječnu protivnicu Morganu tumači Eva Green, široj publici poznatija kao jedna od Bondovih djevojaka.

Prve zamjerke na seriju pale su upravo zbog odabira glavnog glumca Jamiea Campbella Bowera koji tumači mladog Artura, a njegova uloga pada u sjenu zbog Fiennesove briljantne izvedbe. Do zaključaka o kvaliteti ne treba dolaziti na brzinu te treba dozvoliti novoj seriji da završi prvu sezonu, a koliku će pažnju gledatelja dobiti, pokazat će vrijeme.


Borgije

Skoro u isto vrijeme krenulo je snimanje dvije različite televizijske serije s istom tematikom, jedna u europskoj, a druga u američkoj produkciji. Riječ je o serijama čija se radnja vrti oko najozloglašenije obitelji u povijesti. Dakako, radi se o Borgijama. Čelni ljudi iz televizijske kuće Showtime nakon uspjeha s Tudorima, nisu se dvoumili oko odluke trebaju li još jedan povijesni ep u svojoj produkciji.

Radnja se vrti oko priče o španjolsko-talijanskoj obitelji i njenom najpoznatijem predstavniku Rodrigu, koji je postao Papa Aleksandar VI, te njegovoj djeci, Cesareu, Lucreziji i ostalima.

Uloga zloglasnog pape Aleksandra VI pripala je izvrsnom Jeremyju Ironsu. Interesantna je činjenica da je ovaj markantni engleski glumac visokog rasta dobio ulogu niskog i tamnoputog Rodriga.

Kreator serije je slavni Irac Neil Jordan, koji će i režirati nekoliko epizoda. Relativno nepoznatu ekipu glumaca uz Ironsa predvodi i 'povratnica' Joanne Whalley (nekada Kilmer) u ulozi Rodrigove 'glavne' ljubavnice i majke četvero njegove djece, a pojavljuje se i veteran Derek Jacobi. Serija se snimala na lokacijama Irske i Malte, zbog zabrane Vatikana da se snima u Italiji, a svima nam je jasno zbog čega.

Da bi se uštedio po neki dolar, u seriji nisu korišteni specijalni efekti i raskošni eksterijeri, već se pažnja gledatelja pokušava dobiti već poznatom kombinacijom spletki, intriga i seksa. Nije li priča o dekadentnoj obitelji idealna za to? Hoće li se pokazati kao uspješni nastavak 'Tudora', vidjet ćemo uskoro.

Igra prijestolja

Prije više od četiri godine počelo se raditi na adaptaciji romana 'Pjesma leda i vatre' poznatog američkog autora fantastičnih i SF romana, Georgea R. R. Martina. Produkcijski gigant HBO odlučio je plasirati novi serijal utemeljen na navedenoj knjizi, a da nije pogriješio u odabiru, potvrđuje i podatak da je magazin Entertainment Weekly najavio ovaj projekt televizijskim događajem godine.

'Igra prijestolja'
epska je priča o borbi za vlašću u Sedam kraljevina Westerosa, zemlji gdje ljeta traju desetljećima, a zime mogu trajati cijeli život. Od spletkarskog juga i divljih istočnih zemalja do zaleđenog sjevera i drevnog Zida koji štiti kraljevstvo od tame, dvije moćne obitelji upustile su se u smrtonosnu igru mačke i miša.

Scenarij je povjeren u ruke iskusnog holivudskog scenarista Davida Benioffa koji je kroz šalu okarakterizirao novu seriju kao 'Obitelj Soprano u Međuzemlju'. U velikom glumačkom odabiru mogu se izdvojiti imena Seana Beana (Boromir iz trilogije 'Gospodar prstenova'), Marka Addyja ('Robin Hood', 'Skidajte se do kraja') i Lene Headey ('Sarah Connor: Kronike'). Svjetska premijera najavljena je za 17.travlja, a svi MAXtv korisnici moći će ju pogledati samo dan poslije u 21 sat na 13. kanalu MAXtv-a bez dodatne naknade.

Pogledajte tralier:

Igra prijestolja