ZBOG SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA

Ponovljeno suđenje: Komičar Billy Cosby opet u sudnici

09.04.2018 u 18:34

Bionic
Reading

Već prvog dana u Philadelphiji gdje je započelo ponovno suđenje za seksualno zlostavljanje američkom glumcu i komičaru Billu Cosbyju (80), dogodio se incident. Jedna je prosvjednica u toplesu s natpisom 'Women's lives matter' i imenima zlostavljenih žena preskočila ogradu i krenula prema Cosbyju, ali policija ju je zaustavila i privela

Na ponovljenom suđenju za seksualno zlostavljanje Bill Cosby (80) suočit će se s istim sucem i istim tužiteljem u istoj pensilvanijskoj sudnici u kojoj se prošloga lipnja porota nije uspjela usuglasiti o pravorijeku.

Njegov slučaj sad se održava u sjeni pokreta MeToo koji je potaknuo val priznanja žrtava seksualnih predatora u filmskoj industriji, politici i biznisu. Pokret je izazvao i nacionalnu raspravu o tome kako se američko društvo prema ljudima koji iskorače i javno priznaju da su bile žrtve zlostavljača.

Više od 60 žena optužilo je Cosbyja za seksualna napastovanja koja su trajala desetljećima. Glumac negira optužbe i tvrdi da je bilo kakav seksualni odnos bio s pristankom.

Slavnog televizijskog glumca za zlostavljanje je prijavila Andrea Constand, bivša administratorica na sveučilištu Temple, Cosbyjev 'alma mater', i to je jedini proces koji se protiv njega vodi jer je većina optužbi žena pala u zastaru.

Sudac je dopustio da na drugom suđenju svjedoči pet žena koja Cosbyja optužuju da ih je drogirao i silovao. Njihova svjedočenja trebala osnažiti argument tužiteljstva da je glumac, najpoznatiji po ulozi dobrodušne glave obitelji u 'Cosby Showu', bio serijski seksualni predator kojem su ranjive žene bile 'lovina'.

Cosby je u međuvremenu pojačao svoju obranu i pridružio joj Toma Mesereaua, odvjetnika koji je uspješno obranio Michaela Jacksona na suđenju za pedofiliju 2005. godine.

Obrana će Andreu Constand pokušati prikazati kao lažljivicu koja jedino želi dio Cosbyjeva imutka.

Suđenje se mora ponoviti jer na prošlom članovi porote nisu uspjeli usuglasiti odluku.