u nedjelju, 3. listopada u 22:00h

Pogled iz visina na najmiroljubiviju i najsretniju državu svijeta

30.09.2021 u 09:43

Bionic
Reading

Dokumentarna serija ove sezone donosi i ekskluzivne snimke Norveške

U trećoj sezoni uzbudljive i neobične emisije Europe iz zraka, koju je otvorila epizoda posvećena Hrvatskoj, imat ćemo priliku uživati i u spektakularnom pogledu na najbolje kulturne i geografske znamenitosti Kraljevine Norveške. Zahvaljujući impresivnim snimcima drona omogućen je uistinu jedinstven i potpuno nov doživljaj ove skandinavske zemlje, njezinog impresivnog prirodnog krajolika i stanovnika.

Novu epizodu emisije Europa iz zraka posvećenu Norveškoj možete pogledati u nedjelju, 3. listopada u 22:00h na National Geographicu.

Kraljevina Norveška je jedna od najrjeđe naseljenih država Europe, a svoje granice dijeli s tri države - na istoku graniči sa Švedskom, a na sjeveroistoku s Finskom i Rusijom, dok se duž obale Atlantskog oceana i Barentsovog mora nalaze impresivni fjordovi po kojima je Norveška itekako poznata. Jeste li znali da je u ovoj skandinavskoj zemlji nastalo skijanje čiji naziv dolazi od norveške riječi ''skīth'' (ski) što znači ''komad drveta'', da u njoj postoji grad Trondheim koji je star tisuću godina i da je autor poznate slike Krik ekspresionist Edvard Munch rođen u glavnom norveškom gradu Oslu? Norveška je uzbudljiva zemlja u kojoj na otočju Svalbard, tzv. norveškom Divljem zapadu, možete promatrati polarne medvjede kojih ondje ima više nego ljudi, uživati u nezaboravnim prizorima Aurore borealis i suncu koje ondje ljeti nikada ne zalazi, a na mnogobrojnim planinama možete skijati tijekom cijele godine. Ova zemlja 1000 fjordova, kako je mnogi nazivaju, ima oko 50 tisuća otoka, najrazvedeniju obalu Europe i nevjerojatnih 450 tisuća jezera, među kojima je i Hornindalsvatnet, najdublje jezero na svijetu od čak 514 metara. Mnoge zanimljivosti vezane uz ovu uistinu posebnu skandinavsku zemlju moći ćete pogledati u emisiji Europa iz zraka – Norveška ove nedjelje u 22:00h na National Geographic-u.

Provozajmo se zajedno cestama nad morem i onima pod snijegom

Epizoda Europe iz zraka snimana iznad Norveške dat će nam jedinstven uvid u naizgled uobičajene stvari, naprimjer kako se veliki borovi koji tijekom božićnih blagdana krase trgove diljem svijeta ondje dopremaju. Svjedočit ćemo predanom radu vještih šumara zaduženih za odsijecanje i transport dvije tisuće kilograma teškog bora koji je godinama uzgajan kako bi bio postavljen i ukrašen na trgu u Oslu u adventsko vrijeme. Ljubitelja pasa uživat će u prizorima snimljenim nad uzgajivačnicama haskija u Arktičkom krugu te će prisustvovati posljednjim pripremama mladih pasa za profesionalnu vuču saonica kroz šume i preko zaleđenih jezera. I uistinu, jedini način da ih pratimo dok jure snježnim prostranstvima je iz zraka. Baš kao i tim profesionalaca koji u norveškim planinskim predjelima nakon prestanka sezone padanje snijega kreću u akciju raščišćavanja 20 kilometara cesta kojima prijete lavine i na kojima debljina snijega može dosegnuti nevjerojatnih 12 metara.

Prizori postavljanja zapanjujućeg 720 kilometara dugog podmorskog kabla, ujedno i najdužeg na svijetu, koji struju iz norveške hidroelektrane prenosi u domove širom Velike Britanije rijetke će ostaviti ravnodušnim, baš kao i unutrašnjost jedne od najvećih elektrana iz 1911. godine koju su Nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata koristili za proizvodnju teške vode koja je nužna za proizvodnju nuklearne bombe. Vidjet ćemo i nevjerojatne snimke osam kilometara duge atlantske ceste koja spaja brojne otoke i čija je izgradnja trajala punih šest godina, ali i drvenih crkava koje odolijevaju zubu vremena već 800 godina. Jedan maleni planinski grad povezan je s ostatkom svijeta najstrmijom električnom željeznicom sjeverne Europe koju ćemo također imati prilike vidjeti iz ptičje perspektive, baš kao i futurističko arhitektonsko čudo na norveškim fjordovima.

Zahvaljujući dokumentarnoj emisiji Europa iz zraka, koju možete gledati samo na kanalu National Geographic, otkrit ćete ljepote starog kontinenta kao nikada prije.