LISABON U FOKUSU

Izraelska predstavnica Netta pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga

12.05.2018 u 21:30

Bionic
Reading

Kako su predvidjele kladionice napeta utrka na natjecanju za Pjesmu Eurovizije do samog kraja vodila se između Cipra i Izraela. Pobjedila je Netta, predstavnica Izraela, sa svojom angažiranom pjesmom 'Toy'

Nakon glasovnja žirija zemalja sudionica ovogodišnjeg Eurosonga, na prvo mjesto izbila je Austrija s 271 bodom. Slijedila je Švedska s 253 boda, dok se jedan od dva favorita kladionica, Izrael, glasovima žirija našao na trećem mjestu.

Pribrajanjem bodova televizijske publike neke predstavnice sa začelja ljestvice počele su se dizati u sam vrh, no u napetoj završnici u kojoj su do izražaja došle velike razlike u mišljenjima žirija i publike, Cipar i Izrael otišli su do samog kraja.

U jednom su se ipak složili i veći broj bodova ipak dodijelili izraelskoj predstavnici koja se zahvalila svima na glasovima udijeljenim unatoč razlikama i poručila: 'Slavimo različitost'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako su njezinoj pjesmi 'Toy' kladionice davale odlične izglede za pobjedu, što su na kraju potvrdili svojim glasovima televizijski gledatelji i žiri, Nettino oponašanje kokoši tijelom i glasom naišlo je na brojne kritike javnosti.

Obrušio se na nju i čovjek zbog kojega je ove godine natjecanje u Portugalu, prošlogodišnji pobjednik Eurosonga Salvador Sobral, a kojemu je zbog nekavalirskog i nedomaćinskog ponašanja bukvicu putem društvenih mreža očitao naš prošlogodišnji predstavnik Jacques Houdek.

Od ukupno 43 države koje su sudjelovale u ovogodišnjem izdanju ovog najvećeg glazbenog televizijskog događaja na svijetu, večeras smo vidjeli nastupe zemalja koje su u finale ušle izravno, Veliku Britaniju, Španjolsku, Francusku, Italiju, Njemačku i ovogodišnje domaćine Portugal, te 20 zemalja koje su svoj ulaz izborile kroz dvije poluzavršnice.

Boje Cipra, koji se za pobjedu s Izraelom borio do samog kraja, branila je atraktivna Grkinja albanskih korijena Eleni Foureia, čiju su pjesmu 'Fuego' i nastup u polufinalnoj večeri mnogi usporedili s Beyonce.

KLADIONICE PREDVIĐAJU

Cipar i Izrael najveći favoriti Eurosonga, evo gdje je na kladionicama Franka Batelić

Pogledaj galeriju

Gledano statistički, najviše šanse za slavlje imali su Albanci, jer se u finalu ovogodišnjeg Eurosonga našlo čak troje glazbenika albanskih korijena.

Uz spomenutu predstavnicu Cipra, nastupio je i roker Eugent Bushpepa za Albaniju i Ermal Meta, koji je u duetu s Fabriziom Morom branio boje Italije.

Uz spomenute zemlje u večerašnjem finalu gledali smo još naše susjede iz Slovenije i Srbije te Irsku, Švedsku, Litvu, Estoniju, Norvešku, Australiju, Bugarsku, Moldaviju, Finsku, Češku, Mađarsku, Dansku, Austriju, Ukrajinu i Nizozemsku.

Nažalost, ovogodišnja predstavnica Hrvatske Franka Batelić, koja je nastupila prve polufinalne večeri u utorak, nije sa svojom pjesmom 'Crazy' uspjela osigurati prolaz u finalnu večer.

Tijekom nastupa predstavnice Velike Britanije SuRie dogodio se incident kada je mladić iz publike željan pažnje pjevačici uzeo mikrofon. Osiguranje je mladića odmah svladalo i završio je na ispitivanju u policiji, a organizator je predstavnicima Velike Britanije ponudio da pjesmu 'Storm' ponovno izvedu nakon nastupa svih natjecatelja finalne večeri. Britanci su tu mogućnost odbili, izrazivši da su unatoč incidentu vrlo zadovoljni svojim nastupom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Zanimljivo, u Kini gdje se prijenos Eurovizijskog natjecanja prati s velikim zanimanjem, tijekom polufinalnih večeri nisu emitirani nastupi predstavnika Albanije i Irske. Nastup Eugenta Bushpepa Kinezi su cenzurirali zbog njegovih tetovaža, koje je zabranjeno promovirati na njihovoj televiziji, a nastup irskih predstavnika nije prenošen jer je riječ o homoseksualnom paru. Obzirom da su obje zemlje izborile finale, s nestrpljnjem se čekalo kako će na to reagirati kineska televizija. No, iščekivanje je prekinula Europska unija za radiodifuziju uskrativši prava prijenosa finalne večeri kineskoj televiziji.

Blještavilu pozornice Altice Arene u Lisabonu svoj veliki doprinos dala je predstavnica Estonije Elina Nechayeva, koja je nastupila u haljini sa svjetlosnim efektima. Vrijednost Elinine haljine je vrtoglavih 65 tisuća eura, čime je Estonija zabilježila najskuplji nastup ove godine na Euroviziji.