PET ČINJENICA

Od odane gay baze do geopolitičke drame: Što Eurosong čini tako privlačnim

11.05.2018 u 12:19

Bionic
Reading

Od geopolitičkih drama do odane baze homoseksualnih fanova i pitanja zašto Australija sudjeluje. Ovo je pet činjenica prije subotnjeg finala Eurovizije koji se ove godine prvi put održava u Portugalu

Guinnessov rekord

Natjecanje za pjesmu Europe počelo je 1956. s ciljem ujedinjenja kontinenta nakon Drugoga svjetskog rata. Izvorni naziv bio je 'Eurovision Grand Prix'.

Od tada se održava svake godine bez iznimke, što Eurosong, po Guinnessovoj knjizi rekorda, čini najtrajnijim međunarodnim televizijskim glazbenim natjecanjem.

Često nazivano najvećim nesportskim televizijskim događajem na svijetu, predviđa se da će natjecanje ove godine privući oko 200 milijuna gledatelja u svijetu.

Velika petorka i Australija

Pet najvećih članica Europske radiodifuzijske unije (EBU) automatski se kvalificira za finale zajedno s domaćinom događaja. Takozvanu veliku petorku čine Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska.

Na Euroviziji se natječe i Australija iako je na drugoj strani svijeta. Ondje je taj događaj od 1980-ih vrlo popularan, posebno među velikom populacijom useljenika iz europskih zemalja, pa je EBU 2015. pristao da se i Australija pridruži natjecanju.

Već iduće godine, 2016., Australci su zamalo pobijedili, ali ih je i drugo mjesto oduševilo.

  • +17
Favoriti Eurosonga 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Andres Putting

ABBA

Uz veliku iznimku legendarne švedske disko grupe ABBA-e, koja je osvojila Euroviziju 1974. pjesmom 'Waterloo', pobjeda na tom natjecanju uglavnom nije bila garancija trajnog međunarodnog uspjeha.

ABBA, koja je u svijetu prodala 400 milijuna ploča i po tome je jedna od najuspješnijih u povijesti, baš je prošli mjesec objavila ponovno okupljanje zbog snimanja dviju novih pjesama, 35 godina nakon razlaza.

Abba - Waterloo Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Geopolitika

Nastala tijekom Hladnoga rata, Eurovizija je, uz glazbu, jednako sadržavala i geopolitičke drame. 

Prošle godine Ukrajina ruskoj pjevačici Juliji Samoilovoj nije dopustila ulazak u zemlju zbog sukoba Moskve i Kijeva uslijed ruskog pripojenja Krima. 

Napetosti između dviju zemalja je bilo i godinu prije kada je ukrajinska pjevačica Jamala pobijedila s pjesmom '1944' koja je govorila o Staljinovom protjerivanju krimskih Tatara tijekom Drugoga svjetskog rata. 

  • +10
Franka Batelić na Eurosongu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ranije je bilo brojnih diplomatskih incidenata, od austrijskog bojkota 1969. zbog održavanja natjecanja u Francovoj Španjolskoj do odbijanja Armenije da sudjeluje na Eurosongu u suparničkom i susjednom Azerbajdžanu 2012. 

Nekoliko puta, kako bi se izbjegle političke tenzije, sudionici su zamoljeni da promijene ili modificiraju svoje pjesme. 

Gay fanovi

S obzirom na nezaobilaznu visoku razinu kiča, Eurovizija je jako i dugo popularna među homoseksualcima i zastave duginih boja često se vijore u publici uz nacionalne zastave. 

Svake godine gay klubovi i barovi diljem Europe organiziraju kolektivno gledanje polufinala i finala. 

Najstariji lisabonski gay klub, Trumps, cijeli ovaj tjedan svake večeri održava tematske zabave o Eurosongu i ne može se požaliti na posjećenost.