ALBANIJA, CIPAR, ITALIJA

Albanci pokorili glazbeni svijet: U finalu Eurosonga čak su tri predstavnika albanskih korijena

11.05.2018 u 13:00

Bionic
Reading

Svjetskom glazbenom scenom u posljednje vrijeme žare i pale glazbenici albanskih korijena, a tom trendu nije se othrvao ni ovogodišnji Eurosong. U Finalu u Lisabonu, koji će se održati u subotu, glazbenici albanskog porijekla nastupit će za čak tri zemlje

S pjesmom 'Mall', boje Albanije branit će njihov najpoznatiji roker Eugent Bushpepa. Osim po vokalnim mogućnostima i energičnim nastupima, Bushpepa se u glazbenim vodama istaknuo i kao vrsni gitarist, a poznat je i kao aktivist za ljudska prava i filantrop.

Albanija na Eurosongu 2018 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Andres Putting

Bushpepa je i tekstopisac te je jedini autor pjesme 'Mall' s kojom je izborio nastup u finalu Eurosonga. U tome mu je pomogao Jim Lowe, Grammyjem nagrađeni britanski producent i audio inženjer koji je pjesmu prilagodio ovom natjecanju. Kladionice mu ne daju velike šanse i od 26 finalista trenutno se nalazi na 23. mjestu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Puno bolje izglede od albanskog predstavnika ima njegov sunarodnjak Ermal Meta, koji nastupa za Italiju. U duetu s Fabriziom Morom Meta će izvesti pjesmu 'Non mi avete fatto niente', a na kladionicama trenutno drže osmu poziciju.

Meta je rođen u albanskom gradu Fieri, otkuda se 1994. godine, kao trinaestogodišnjak, s obitelji seli u talijanski Bari. Nastup na Eurosongu izborio je na Sanremu, na kojemu je ranije sa svojim bendom, kao gitarist, nastupao u kategoriji novih nada. Vlasnik je i MTV europske glazbene nagrade za najboljeg talijanskog izvođača.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U albanskom gradu Fieri, otkuda je Meta, rođena je i Eleni Foureira. Zgodna Eleni će s pjesmom 'Fuego' u Lisabonu braniti boje Cipra, i sudeći prema kladionicama ima najviše izgleda pobijediti na ovogodišnjem Eurosongu.

  • +17
Favoriti Eurosonga 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Andres Putting

Najveća favoritkinja Eurosonga rođena je kao Entela Fureraj, a zbog nemira u Albaniji kao osmogodišnjakinja s obitelji seli se u Grčku. Odrasla je Kallithei, nedaleko od Atene, a glazbom se počela baviti u ranoj dobi, svirajući gitaru. Njezin prvi samostalni album objavljen 2010. dosegnuo je platinastu nakladu u Grčkoj, a sa sljedeća dva albuma je osvojila i Cipar, čije boje brani u Portugalu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube