španjolska nacionalna filmska nagrada

Počasne nagrade Goya preminulom redatelju Carlosu Sauri i glumici Juliette Binoche

12.02.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Španjolska filmska akademija dodjelom nagrada Goya odala je u subotu počast preminulom španjolskom redatelju Carlosu Sauri, a međunarodnu počasnu nagradu dobila je francuska glumica Juliette Binoche

Saura, koji je umro u petak u dobi od 91 godinu, trebao je primiti počasnu nagradu Goya na 37. godišnjoj svečanosti. Dodijeljena mu je posthumno, a uz pljesak njegova udovica Eulalia Ramón pročitala je riječi koje je redatelj napisao prije smrti: 'Žao mi je što ne mogu biti s vama'.

Saura je zaslužan za buđenje španjolske umjetničke kinematografije nakon desetljeća fašističke diktature pod Franciscom Francom. 'As Bestas', na galicijskom 'Zvijeri', napet je triler, osvojio je devet priznanja ovogodišnje Goye uključujući za najbolji film, redatelja, glumca i glazbu. Španjolska filmska zvijezda Penelope Cruz nominirana je za najbolju sporednu glumicu za ulogu u 'En Los Margenes', filmu o stambenim problemima.

Kategoriju je osvojila Susi Sanchez za ulogu u filmu 'Uspavanka'. Nagrada Goya  najvažnija je španjolska nacionalna filmska nagrada koja se smatra španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Dodjeljuje se od 1987. godine, a od 1992. uvedena je kategorija Najbolji europski film.

Juliette Binoche Izvor: Profimedia / Autor: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia