KOMPLICIRANA PRIČA

Radila je sve da bi preživjela: Što je zapravo istina o suradnji Coco Chanel i nacista?

24.03.2024 u 16:25

Bionic
Reading

Nova serija platforme Apple TV+ 'The New Look' prati priču dvoje vjerojatno najpoznatijih i najvažnijih modnih dizajnera svih vremena - Coco Chanel i Christiana Diora - tijekom njemačke okupacije Francuske u Drugom svjetskom ratu. Slavnu Coco utjelovila je ni manje ni više nego Juliette Binoche, a mnogi se pitaju koliko se tu radi o fikciji, a koliko o stvarnim događajima

Ako joj zbog nečega moramo skinuti kapu, a da to nisu modni trendovi koje je postavljala, onda je to mašta. Upravo zahvaljujući njoj početkom 1910-ih Coco Chanel kreirala je odjeću jednostavnih linija napravljenu od udobnog žerseja, čime su se žene oslobodile strašnih korzeta u kojima su jedva mogle hodati, a kamoli disati.

A onda je napravila pravu malu revoluciju malom crnom haljinom i parfemom Chanel No 5, koji se i danas, stoljeće kasnije, (na)nose i stvar su prestiža.

Coco je bila uistinu jedinstvena, no svog se siromašnog djetinjstva sramila do te mjere da je braći, nakon što je postala poznata, platila da šute i nikada ne otkriju njihovu prošlost.

Ono što se zna je da su je, nakon što joj je majka umrla, a otac napustio, odgajale časne sestre. Ipak, o svom je životu kasnije nadugo i naširoko pričala, no nije podijelila previše detalja o navodnoj suradnji s nacistima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Radila je sve da bi preživjela

To zapravo ne treba čuditi jer je Coco zapravo radila sve da bi preživjela, a vjerojatno da ’smiri dušu’, pomagala je i francuskom pokretu otpora. Unatoč tome što je za života uspješno manevrirala te kontrolirala svoj imidž i naslijeđe, njezinom smrću ostale su neraspetljane mnoge priče, a njih se dotakla i nova serija ‘The New Look’.

The New Look — Official Trailer | Apple TV+ Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Naravno, riječ je o fikciji nadahnutoj bogatom prošlošću, no i u njoj ima puno istinitih događaja.

Ono što se zna je da je Dior cijelo vrijeme bio nepokolebljivo vjeran Francuskoj, no ipak je nastavio dizajnirati za naciste kako bi zaradio za život, ali i u konačnici - preživio. Zarađenim novcem podupirao je napore pokreta otpora, u kojem mu je bila i sestra Catherine, a ona je na kraju uhvaćena, mučena i zatvorena u radnom logoru.

Veza s nacističkim agentom

S druge strane priča Coco Chanel i dalje ima nekih ‘mutnih detalja’ i različitih tumačenja. Poznato je da je bila u dugogodišnjoj vezi s nacističkim agentom Hansom Güntherom von Dincklageom, poznatim kao Spatz. Upravo zahvaljujući njemu, ali i drugim nacističkim kontaktima, uspjela je voljenog nećaka Andrea, pripadnika francuske vojske, spasiti iz njemačkog zarobljeničkog logora.

Serija 'The New Look' Izvor: Profimedia / Autor: Jerod Harris / Getty images / Profimedia

Kažu i da je bila uključena u operaciju ModelHut, u kojoj je odmetnuti nacistički general angažirao Coco da otputuje u neutralni Madrid kako bi predala poruku svom starom prijatelju Winstonu Churchillu, u kojoj se predlagalo da se započnu pregovori o kraju rata, ali da Hitler ništa ne zna o tome.

Kodno ime bilo joj je Westminster, što je zapravo bio logično zbog njezinih iznimno jakih veza s Velikom Britanijom, kao i desetljeća duge afere s vojvodom od Westminstera.

Suradnja s nacistima

Ona je uz sve to pokušala, doduše neuspješno, iskoristiti nacističke arijevske zakone kako bi spriječila Židove da posjeduju tvrtke, a sve da bi u konačnici preuzela kontrolu nad svojom parfemskom tvrtkom u kojoj su joj partneri bili upravo Židovi.

PRE-BAFTA PARTY

Večer uoči dodjele holivudsku elitu mogao je okupiti samo Chanel

Pogledaj galeriju

Zbog svega toga neki su je biografi i povjesničari ocrnili, ne krijući bijes zbog njezinih odluka i smatrajući da ju je u svemu vodili osobna korist i interes, kao i antisemitizam. No Justine Picardie, koja je napisala jednu od njezinih biografija, smatra da je ona bila ‘preveliki anglofil te da je previše vjerovala u slobodu da bi prigrlila nacizam iako je koristila nacističke veze’.

Serija pak daje svoj stav o slavnoj dizajnerici, sugerirajući da je njezina suradnja s nacistima, osim da bi mogla iskoristiti arijevske zakone za svoju korist, bila zapravo nevoljna. Ono što možemo vidjeti njezina je očajnička želja da spasi nećaka iz logora, a u tom svijetu oslonila se na prijatelja koji je surađivao s nacistima, baruna Louisa de Vaufrelanda, koji joj je pomogao organizirati njegovo oslobođenje.

Operacija ModelHut

Pritom o posljedicama nije razmišljala pa je tako nakon susreta sa Spatzom započela aferu s njim, u kojoj je ona poprilično naivna, ali i stjerana u kut te joj se prijeti time da će postati dijelom operacije ModelHut, čemu se žestoko opire.

MODNA INSPIRACIJA

Omiljeni komad u ormarima chic Francuskinja: Jakna od tvida obilježit će proljetnu sezonu

Pogledaj galeriju

U stvarnom životu Coco započinje vezu sa Spatzom puno ranije i zapravo sve izgleda kao da je bilo dobro smišljeno da bi oslobodila nećaka. Ipak, trebala je jake nacističke veze da on bude oslobođen nakon dugih 18 mjeseci.

Prijateljstvo s Churchillom

Prve kritike na račun serije su podijeljene, no većina proziva tvorce da su ublažili pravu istinu o povezanosti Coco s nacistima. Ako i jest pomagala pokretu otpora, to je bilo u najmanjoj mogućoj mjeri, iako se i danas priča o tome da je u svojoj kući na moru skrivala bežični odašiljač koji su koristili članovi otpora, kao i da je ona bila utočište za Židove koji su pokušavali pobjeći iz Francuske.

Ubrzo nakon oslobođenja Pariza završila je na ispitivanju o svojim nacističkim vezama, no francuske vlasti pustile su je nakon samo nekoliko sati. Povjesničari zbog toga pretpostavljaju, bez ikakvih čvrstih dokaza, da je njezino prijateljstvo s Churchillom na neki način rezultiralo time da je dizajnerica tako brzo puštena, nakon čega je otišla u Švicarsku na gotovo desetljeće kako bi izbjegla bilo kakvu odmazdu, nastavljajući pritom svoju vezu sa Spatzom. Coco Chanel nikada se nije suočila s bilo kakvim službenim posljedicama zbog svojih aktivnosti u ratu.