ANIMA 'HOTEL EUROPA'

Pionirski projekt HRT- a uskoro na malim ekranima

21.11.2013 u 17:07

Bionic
Reading

U subotu 23. studenog, kreće novi projekt HRT-a pod nazivom ANIMA 'Hotel Europa'. Riječ je o prvom pokaznom modelu, pionirskom projektu Informativnog medijskog servisa kakav još nije radila nijedna medijska kuća u Hrvatskoj. Projekt predstavlja multimedijalni iskorak HRT-a i trebao bi pokazati buduće multimedijalno usmjerenje HRT-a

Ivana Dragičević, vanjskopolitička novinarka HRT-a i Dinko Cepak grafički dizajner s HRT-a, u subotu, 23. studenog kreću na putovanje prema Lampedusi. Put dug 2.000 kilometara proći će automobilom, zatim se ukrcati na trajekt u Agrigentu te nakon devet sati plovidbe stići na najveći od Pelagijskih otoka. Vratit će se istim putem, natrag do hrvatske granice, u naše dvorište i ispričati priču o ilegalnim emigrantima koji su na svom putu zastali ili ostali u Hrvatskoj. Naime, u projektu ANIMA Hotel Europa' tragat će za pričama ilegalnih imigranata koji u Europi traže bolji život, ispitujući pritom i kakav je odnos Hrvata prema njima.

'Ideja se  rodila  nakon  posljednje  tragedije na otoku Lampedusi, prvoj točki Europske unije, na koju pokušavaju doći tisuće ilegalnih imigranata s Bliskog istoka i iz Afrike. Od 1. srpnja, i Hrvatska  je ulaskom u EU postala tzv. 'granična zemlja' što je otvorilo niz pitanja s kojima ćemo se morati suočiti, poput nadzora granice, ilegalne  imigracije te trgovine  ljudima', objasnila je Ivana Dragičević, koja je s Dinkom Cepakom autorica projekta. Ivana će odrađivati novinarski, a Dinko kompletan 'tehnički' dio posla. Također, Dinko je autor vizualnog identiteta cijelog projekta.

Cijeli će se 'proces' rada na novinarskoj priči pratiti svakodnevno putem weba i društvenih mreža. Ovakav model omogućuje autorima svakodnevno izvještavanje putem različitih novinarskih formi na različitim platformama, a onima koji projekt prate pristup najnovijim informacijama, materijalima i snimkama vezanim uz novinarsku priču. Na kraju 'procesa', novinarska priča dovest će i do televizijskog dokumentarca, a nakon njegova emitiranja cijeli će se put vratiti natrag na web i društvene mreže, na kojima će ostati integralne snimke, tekstovi i drugi materijali.

Ivana Dragičević i Dinko Cepak, dakle, u subotu 23. studenog kreću prema Lampedusi, a može ih se pratiti ovdje

Anima 'Hotel Europa'