princeza diana

Pet stvari koje niste znali o omiljenoj britanskoj princezi

11.05.2017 u 10:21

Bionic
Reading

U kolovozu ove godine navršava se 20 godina od tragične pogibije princeze Diane, a tim povodom britanski novinar Martin Bashir, jedini novinar kojem je otkrila mnoge intimne stvari u ekskluzivnom intervjuu, snimio je dokumentarac o njezinih posljednjih 100 dana života

Prošlo je gotovo 20 godina od teške automobilske nesreće u Parizu u kojoj je život izgubila omiljena britanska princeza Diana. Na britanskoj televiziji ABC prikazan je najnoviji dokumentarac o njezinih posljednjih 100 dana, nazvan jednostavno 'The Last 100 Days of Diana', čiji je autor britanski novinar Martin Bashir.

21 years ago today....#princessdiana #princessofwales #panorama #interview #martinbashir

Objavu dijeli Duchess Kate (@hrhduchesskatefans)

Upravo je on imao čast da mu 1996., godinu prije pogibije, princeza Diana u ekskluzivnom intervjuu otkrije mnoge intimne detalje iz života, a ovaj film kronološki se bavi prvim i posljednjim ljetom Diane nakon razvoda od princa Charlesa. U dokumentarcu su otkriveni i neki nepoznati detalji, o kojima se do sada nije puno znalo.

1. Samo je jedan muškarac bio 'ljubav njezina života', a to nije bio Dodi Al Fayed, s kojim je poginula u nesreći. Riječ je pakistanskom kirurgu Hasnatu Khanu, koji je radio u londonskoj bolnici i s kojim je imala turbulentnu vezu. Upoznali su se upravo u bolnici, a ona se, tako kažu, odmah zaljubila u njega. Ipak, zbog kulturoloških različitosti, ali i interesa medija, on nije bio siguran u uspjeh njihova odnosa. Prema dokumentarcu, on je završio u Hyde Parku žestokom prepirkom, kada je Diana postavila ultimatum: ili će njihova veza postati javna ili će ju prekinuti. Tijekom službene istrage Dianine pogibije Khan je otkrio kako je od njega skrivala vezu s Dodijem Al Fayedom te kako ju je te noći kada je poginula zvao preko nekoliko puta, no ona je, kako je rekao, očito promijenila broj telefona.

2. Dodija Al Fayeda gotovo i nije upoznala. Diana je pozvana da provede ljeto u društvu Dodijeva oca, Mohameda Al Fayeda, ali i pakistanskog biznismena Gulua Lalvanija, koji je bio 20 godina stariji od nje. 'Susreti su se razvili u romantičnu vezu u vrijeme kada smo bili zajedno', otkrio je Lalvani u dokumentarcu. No njezin prijatelj Roberto Devorik tvrdi kako njih dvoje zapravo nikada nisu imali fizičkog kontakta te da je koristila Lalvanija da se osveti Khanu. Na kraju je prihvatila Al Fayedov poziv da sa sinovima, princem Williamom i princem Harryjem, provede ljeto u Saint Tropezu. Upravo ondje upoznala je Dodija.

3. Mrzila je medije, no znala je kako ih okrenuti u svoju korist. Princeza Diana mrzila je kada bi njezini prijatelji ili članovi obitelji razgovarali s novinarima, osobito kada je njezina majka dala intervju u kojem je govorila o njezinom razvodu od Charlesa. 'Smatrala je da jedino ona može govoriti o takvim stvarima', rekao je bivši kraljevski savjetnik za medije Dicke Arbiter. Osjećala se kao lovina, no kako donosi dokumentarac, nekoliko je puta koristila medije da bi se osvetila princu Charlesu, ali i Khanu. Tako je, nakon što je Charles priredio Camilli rođendansku zabavu, što je završilo na svim naslovnicama, Diana dogovorila paparazzo fotografije s njezina odmora u St. Tropezu.

4. Njezin odnos s majkom bio je kompliciran. Kada je bila djevojčica, njezina majka Frances Shand-Kydd ostavila je njezina oca i otišla s drugim muškarcem. Upravo je to bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je htjela da uspije njezin brak s Charlesom. 'Htjela je imati ono što nikada nije imala - dom.' Nažalost, zapela je u kraljevskoj obitelji, poznatoj po prikrivanju emocija, a dok su hodali, Charlesu se morala obraćati sa sir. Nakon razvoda Dianina majka nije odobravala njezinu vezu s muslimanom, a sve se dodatno zakompliciralo kada je za medije progovorila o kćerinu razvodu.

5. Često su joj se nametale odluke koje nije željela provesti u djelo, no ipak je morala. Tako, primjerice, nikada nije željela plesati s glumcem Johnom Travoltom, već s Mikhailom Barišnjikovim, kojeg je smatrala svojim herojem. Barem tako tvrdi njezin batler Paul Burrell. Na legendarnoj fotografiji Diana se smiješi, no zapravo joj uopće nije bilo do smijeha.