HBO-OV BISER

Pet razloga zbog kojih treba gledati seriju 'Pravi detektiv'

14.02.2014 u 11:43

Bionic
Reading

Nova HBO-ova serija 'Pravi detektiv' stigla je u pravom trenutku, kad je na tom programu došlo do zatišja nakon završetka odlične, no nažalost podcijenjene serije 'Carstvo poroka' i neujednačene serije 'Uredništvo' s briljantnim dijelovima, piše Yahoo TV

Serija 'Pravi detektiv' prati dva policijska detektiva iz Louisiane i Texasa koje tumače Matthew McConaughey i Woody Harrelson, i istražuje njihov osobni i profesionalni odnos tijekom 17-godišnjeg lova na jezivog ritualnog ubojicu. Nakon samo tri epizode serije 'Pravi detektiv', već se sakupilo puno razloga za gledanje, a mi ćemo, uz pomoć Yahoo TV-a, izdvojiti njih pet.

1.Misterij nije u prvom planu

Detektivi Rust Cohle (McConaughey) i Martin Hart (Harrelson) istražuju ritualno ubojstvo iz 1995. godine. Priča šeće od te godine do 2012., kada ih kolege ispituju o slučaju koji možda još nije zatvoren. No autora Nica Pizzolatta ne zanima toliko potraga za ubojicom, koliko psiha Cohlea i Harta. Cohle je čista enigma u koju polako prodiremo iz tjedna u tjedan, a vrlo brzo se otkriva i da Hart nije uredni obiteljski čovjek kakvim se predstavlja. Samog ubojicu ćemo vjerojatno otkriti na kraju sezone, no to nije ničija primarna briga.

2.McConaughey u potpunosti rastura

Matthew McConaughey ulogom u filmu 'Dallas Buyers Club' u najužem je izboru za Oscar pa možda malo nategnuto zvuči da je u kao Rust Cohle još bolji. No vrlo je blizu tome. Kao Cohle iz 1995. nemilosrdni je detektiv koji gazi i najmanji komadić privatnog života zbog slučaja, a Cohlea iz 2012. oblikovao je kao potrošenog i izgorjelog policajca kojemu su mozak spržile godine provedene na poziciji narko-policajca na tajnim zadacima. U obje životne faze lika fascinantan je. Ni Harrelson, koji također ima nekoliko nominacija za Oscar, nije za odbaciti. Iako njegov smrknuti Hart izgleda kao po špagici, već smo vidjeli njegovu tamnu stranu kad mu je ljubavna afera s mladom zavodnicom otišla ukrivo.

3.Dijalog posramljuje većinu krimića

Pizzolatto je romanopisac i bivši profesor književnosti tako da dijalozi u seriji nisu limitirani na policijski rječnik i dosjetke izrečene nad truplom. Cohleova eksperimentiranja s kemijom i životne tragedije ostavili su traga na njegovu svjetonazoru obogaćenom povremenim raspravama i lamentiranjima o moralu i religiji. Iako većina policajaca ne govori na taj način, ti monolozi pružaju McConaugheyju da se glumački razmaše i da prikupi još pokoji glas za Emmy. Ujedno, podcrtavaju Pizzolattov širi cilj: divljaštvo čovjeka te ukazivanje na tanku liniju između serijskog ubojice i anđela osvetnika.


4.Priča je smještena u svijet koji ne vidimo često na televiziji

'Pravi detektiv' snimljen je u ruralnim mjestima južne Louisiane koja se čine kao neki sasvim drugi svijet u odnosu na uobičajena mjesta filmske i detektivske akcije. Snimatelj Adam Arkapaw i redatelj Cary Fukunaga maksimalno su iskoristili to okruženje koje odlično popunjava radnju i bogato je i u trenucima tišine.

5.U seriji se televizija najviše primakla autorskom filmu

Većina televizijskih serija plod je timskog rada, i po pitanju scenarija i režije. Razne epizode režiraju različiti redatelji zbog čega dolazi do neujednačenosti i lomljenja cjeline i poetike serije. Kod 'Pravog detektiva' priča je drukčija. Svih osam epizoda napisao je Pizzolatto, a režirao Fukunaga. To daje seriji jasan stil i ritam što je čini više osmosatnim filmom nego serijom.