SAMA NAKON 73 GODINE

Period žalosti: Koliko dugo će kraljica Elizabeta nositi crninu nakon smrti supruga

18.04.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Na dan sprovoda princa Philipa, kako običaji i tradicija nalazu, svi su ženski članovi ožalošćene obitelji bili u crnini, uključujući kraljicu. Iako je običaj da muški članovi kraljevske obitelji nose vojne odore s počasnim oredenjem, u ovom slučaju kraljica je odustala od toga pravila kako bi poštedjela sramote sina, princa Andrewa i unuka, princa Harryja koji ne mogu više nositi uniforme jer ne obavljaju kraljevske dužnosti

Na dan sprovoda princa Philipa kraljica Elizabeta nosila je crni kompletić i prikladni crni šeširić, a na to je nosila broš koji ima posebno značenje za nju i preminulog supruga. No koliko dugo će kraljica biti u crnini? Hoće li se kraljica vratiti svojim uobičajenim veselim pastelnim odijelima ili će održati pogrebno crno u sljedećim tjednima, tek ćemo vidjeti.

U kraljevskoj obitelji striktno se pridržavaju protokola, koji u ovakvim situacijama nalaže da svi ožalošćeni članovi obitelji tijekom osam dana nacionalnog žalovanja, od dana smrti princa Philipa do njegove sahrane budu u crnini tijekom javnih pojavljivanja, kojih u ovom slučaju nije bilo. Iako je taj period od osam dana završio, kraljevska obitelj će u periodu žalosti biti još tjedan dana, ukupno dva tjedna od prinčeve smrti.

Pretpostavlja se da bi kraljica mogla biti u crnini ili tamnoj odjeći do 30 dana nakon sprovoda, no nikad se ne zna, možda odluči i produžiti to razdoblje, iako to zvuči malo vjerojatno. Naime, kraljica Elizabeta II poznata je po ljubavi prema svijetlim i jarkim odjevnim kombinacijama.

Broš kraljice Elizabete

Dijamantni broš Richmond jedan je od najvećih u njezinoj kolekciji, a dar je njezine bake kraljice Mary. Sadrži zamjenjivi detalj bisera u obliku kapi, kojeg se kraljica Elizabeta odlučila odreći na sahrani. Nosila ga je u nekoliko navrata u prošlosti, uključujući događaje poput Festivala sjećanja 2018. u Royal Albert Hallu. No, on ima i svoje romantično značenje. Kraljica Mary dobila je broš kao vjenčani poklon 1893. godine, a broš možda podsjeća i kraljicu Elizabetu na vlastiti brak jer ga je mnogo puta nosila s princom Philipom pored sebe.

Za sada se čini malo vjerojatnim da će se kraljica povesti primjerom kraljice Viktorije i nastaviti nositi crninu do kraja života. Nakon što je njezin suprug, princ Albert, umro 1861. godine, kraljica Victoria je svakodnevno nosila crne ili tamne odjevne predmete 40 godina, sve do vlastite smrti 1901. godine. Zapravo se smatra da je zacementirala tradiciju nošenja tamnih boja tijekom sprovoda, a društvo je slijedilo njezin primjer.

Vojvoda od Yorka prije nekoliko dana za svoju je majku rekao da je stoična i u ovim trenucima, a već se govori kako ona želi nastaviti svoje dužnosti kad završi period žalosti, dok bi se državno otvaranje parlamenta na kojem bi trebala biti prisutna trebalo održati 11. svibnja.

Službeno razdoblje žalosti kraljevske obitelji - prvo u gotovo 20 godina - nastavlja se do četvrtka, dva tjedna od vojvodine smrti. To znači da su u tom razdoblju otkazane sve službene dužnosti obitelji, koje nisu povezane s pogrebom princa Philipa. Sve se komunikacije šalju na dopisnicama s crnim rubovima, a danas u moderno doba svi su službeni računi kraljevskih društvenih mreža promijenili svoje slike profila u crni grb.

Profesorica Anna Whitelock, profesorica povijesti monarhije na Sveučilištu Royal Holloway u Londonu, rekla je da nema sumnje da će se kraljica uskoro vratiti svojim kraljevskim dužnostima, koje su joj otkako je zasjela na tron - iznad svega. 'Mislim da će kraljica raditi što i obično, a to je da nekako ostane mirna i nastavi sa svojim radom, vođena osjećajem dužnosti i službe, čak i sada kada nema supruga pored sebe', rekla je povjesničarka.

  • +16
Sprovod princa Philipa Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Inače kraljica u srijedu 21. travnja puni 95. rođendan, što je dan kad se obično privatno slavi, no ovoga puta za kraljicu će taj dan biti bitno drugačiji jer će biti bez svog životnog partnera s kojim je u braku provela više od 73 godine.

'Institucionalno smrću princa Philipa ništa se ne mijenja. No pitanje je koliko je kraljica pogođena njegovim odlaskom, kaže povjesničarka Whitelock. U svojih dugih 95 godina kraljica Elizabeta izgubila je brojne članove obitelji. Prvi veliki gubitak bio je odlazak oca, kralja George VI., koji je preminuo dok je ona bila na službenom posjetu u Keniji.

Godine 2002. izgubila je sestru, princezu Margaret, koja je preminula 9. veljače, a samo sedam tjedana kasnije u dobi od 102. godine preminula je i Kraljica Majka, kraljičina mama. Ako je smrt njezine majke i sestre označilo novo doba u kraljičinoj vladavini, koja je tad postala najstarija članica kraljevske loze, matrijarh, tada smrt njezinog supruga označava još jedan pomak - onaj prema mlađoj generaciji.

svi pod maskama

Ožalošćeni članovi kraljevske obitelji stižu u Windsor na posljedni ispraćaj princa Philipa; među prvima pristigli Kate Middleton i princ William

Pogledaj galeriju

Kraljica je već sada najstariji monarh na svijetu, i to od 2015. godine nakon smrti kralja Abdullaha Bin Abdulaziza Al Sauda u Saudijskoj Arabiji. Smrću princa Philipa sada je i ona najstarija u svojoj obitelji, posljednja iz predratne generacije, a sljedeće godine slavi svoj platinasti jubilej sa 70 godina na prijestolju.

Profesorica Whitelock rekla je da je to samo početak generacijske smjene: 'Kada ona umre, tek tada ćemo vidjeti zatvaranje tog poglavlja i početak drugačije ere i drugačije generacije ... i kraj onih vrijednosti s kojima se ona povezuje. Poštivanje, dužnost i javna služba na načine na koje ih je ona vodila. Philipova smrt naglašava ranjivost i smrtnost kraljice kao i samu činjenicu, koja je očita, da dolazimo do kraja njezine vladavine'.