božićni evergreeni

Ovo je top 10 najslušanijih pjesama ovih dana. Evo koja se našla na prvom mjestu

09.12.2023 u 06:44

Bionic
Reading

Posljednji mjesec u godini budi u nama radost, a blagdansko raspoloženje sveprisutno je oko nas. Svaki čas čujemo i poznate taktove božićnih glazbenih hitova koji pridonose atmosferi topline koja nas okružuje u ovo vrijeme godine. Iako svaka godina iznjedri neki novi božićni hit, ovo je popis najvećih blagdanskih hitova

Podvojena mišljenja oko pitanja kad je pravo vrijeme za prepuštanje blagdanskom duhu muče nas već nekoliko godina, no mnogi će se složiti da je upravo glazba prvi korak k tome. Iako će se neki sramiti, neki će s ponosom priznati da već od sredine studenog slušaju božićne pjesme. Bilo da se radi o tradicionalnim pjesmama, popularnim božićnim pop pjesmama ili tek melodijama iz omiljenih nam božićnih filmova, glazba služi kao univerzalni jezik koji spaja ljude, potičući zajednički osjećaj slavlja i jedinstva tijekom blagdanske sezone.

Baš kao i svake godine, dijelimo se na dvije skupine: oni koji neprestano slušaju samo božićne hitove i na 'grinčeve' koji bi radije prespavali cijelu sezonu blagdanske euforije. Imajući na umu da smo u blagdanskom vremenu razumijevanja i radosti, slušalice za glazbu dobro će doći objema skupinama. Samsung Galaxy Buds imaju čak i opciju poništavanja buke (engl. active noise canceling) koja svima osigurava dobro raspoloženje u ovom razdoblju!

Ako ste ipak pripadnici skupine koja obožava čitavu ovu blagdansku euforiju, donosimo vam popis najslušanijih pjesama ovih blagdana!

10. John Cale - 'Child’s Christmas in Wales'

Ova pjesma inpirirana prozom velškog pjesnika Dylana Thomasa odiše nostalgijom. Velški glazbenik napravio je glazbenu adaptaciju Thomasove pjesme, a skladba spaja Caleov osebujni glas s magijom Božića iz djetinjstva provedenog u Walesu. Posebno svečan dojam daje zvuk gitare koji prepušta solo orguljama koje bez zvukova buke koja nas okružuje zvuče sjajno u intimi zvukova Samsung Galaxy Budsa.

Child's Christmas In Wales Izvor: Društvene mreže / Autor: John Cale

9. East 17 - 'Stay Another Day'

Božićna balada 'Stay Another Day' britanske grupe East 17 stekla je slavu 1990-ih. Objavljena 1994. godine, pjesma ima neodoljivu melodiju i iskren tekst, a nezaboravan refren čini je vječnim favoritom tijekom blagdanske sezone.

East 17 - Stay Another Day Izvor: Društvene mreže / Autor: London Records

8. Jackson 5 - 'Santa Claus is Coming to Town'

Izvedba pjesme 'Santa Claus is Coming to Town' grupe Jackson 5 postala je čak i popularnija od klasičnog originala. Objavljena 1970. godine, pjesma prikazuje impresivan vokal Michaela Jacksona dok je još bio dječak, a zarazana energija dječjeg benda prenijela je osjećaj blagdanskog veselja generacijama slušatelja.

Santa Claus Is Coming To Town Izvor: Društvene mreže / Autor: The Jacksons

7. Ella Fitzgerald i Louis Armstrong - 'Baby, It's Cold Outside'

Zanimljiv i mnogima nepoznat podatak je da su i Fitzgerald i Armstrong pojedinačno snimili svoje izvedbe pjesme u različitim vremenima, pokazujući svoje jedinstvene vokalne talente i pridonoseći trajnoj popularnosti ovog klasičnog zimskog dueta. Dva legendarna jazz izvođača ovom su pjesmom ostavili trajan trag u povijesti božićne glazbe.

Baby, It's Cold Outside (feat. Louis Armstrong) Izvor: Društvene mreže / Autor: Ella Fitzgerald

6. José Feliciano - 'Feliz Navidad'

Ova razigrana pjesma sigurno će raspjevati sve, čak i one koji ne pričaju španjolski te tekst pjevaju po principu 'ja to tako čujem'. Svečana blagdanska himna poznata je po svom zaraznom dvojezičnom refrenu i radosnoj mješavini latino ritmova koji šire božićno veselje diljem svijeta od objave 1970. godine.

Jose Feliciano - Feliz Navidad Izvor: Društvene mreže / Autor: ognet

5. Darlene Love - 'Christmas (Baby Please Come Home)'

Prvi put izvedena u showu Davida Lettermana 1986. ova se pjesma nastavila izvoditi svake godine više od dva desetljeća. Snažni i emotivni vokali Darlene Love stvorili su bezvremenski blagdanski klasik dirljivih stihova koji izražavaju čežnju za prisutnošću voljene osobe tijekom blagdanske sezone.

Darlene Love - 'Christmas (Baby Please Come Home)' Izvor: Društvene mreže / Autor: Darlene Love

4. Bing Crosby - 'White Christmas'

Slušanje pjesme 'White Christmas' Binga Crosbyja na slušalicama odmah će u vama probuditi osjećaj blagdanske sjete. Visokokvalitetni zvučni izlaz Samsung Galaxy slušalica omogućuje vam da u potpunosti cijenite bogatu orkestraciju, Crosbyjev glatki vokal i nostalgični šarm pjesme, povećavajući ukupni užitak ovog blagdanskog klasika. Bežična i kompaktna priroda Galaxy Buds također pruža praktičnost, omogućujući vam da uronite u prazničnu atmosferu kamo god krenuli.

Bing Crosby - White Christmas Izvor: Društvene mreže / Autor: Everyday is Christmas

3. Wham! - 'Last Christmas'

Volimo 'Last Christmas' grupe Wham! zbog zaraznog blagdanskog duha te spajanja zarazne melodije s kultnim vokalom Georgea Michaela. Optimistični pop zvuk iz 80-ih i nezaboravni tekstovi pretvorili su ga u klasik koji donosi radost i nostalgiju, što ga čini nezaobilaznim za slušanje svake blagdanske sezone. Tvrdimo da ne postoji obožavatelj Božića koji ne zna sav tekst napamet, slažete li se?

Wham! - Last Christmas Izvor: Društvene mreže / Autor: WHAM!

2. The Pogues i Kirsty MacColl - 'Fairytale of New York'

Ovaj visokoplasirani hit oslikava živopisne slike ljubavi, borbi i snova tijekom blagdanske sezone. Jedinstvena mješavina folka, punka i irskih glazbenih utjecaja u pjesmi stvara nezaboravno zvučno iskustvo prepoznatljivo već po prvim taktovima, a glasovi MacGowana i MacColl pjesmi dodaju neodoljiv šarm. Pjesma 'Fairytale of New York' bila je 109 tjedana na vrhu irske ljestvice najslušanijih singlova, no trebale su čak dvije godine da ugleda svjetlo dana.

Nedavna smrt frontmena Shanea MacGowana ove će sezone pjesmu učiniti još emotivnijom, a pjevača se sjetite uz njegovo priznanje o nastanku pjesme: 'Sjeo sam, otvorio šeri, izvadio kikiriki i pretvarao se da je Božić.'

The Pogues - Fairytale Of New York Izvor: Društvene mreže / Autor: ThePoguesOfficial

1. Mariah Carey - 'All I Want For Christmas Is You'

Moramo li išta govoriti o ovoj pjesmi? Objavljena 1994. godine bezvremenska privlačnost pjesme potaknuta je njezinim redovitim pojavljivanjem tijekom blagdanske sezone. Pjesma se može smatrati i himnom blagdana i kulturnim fenomenom, a posljednjih nekoliko godina i Mariah Carey šali se na vlastiti račun zbog popularnosti ove pjesme.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa Samsung Hrvatska.