tv klasik

Ova serija drži treće mjesto na listi top 50 najboljih serija ikad, a možete ju gledati odmah

17.09.2022 u 21:50

Bionic
Reading

Kultna američka povijesno-dramska serija 'Momci s Madisona' svakim ponovljenim gledanjem iznova opravdava ogroman ugled koji uživa kod struke, kritike i publike

Američka povijesno-dramska serija Momci s Madisona (Mad Men) bez ikakve sumnje jedna je od najboljih igranih serija uopće, pa stoga ni najmanje ne čudi što se u petnaestak godina koliko je proteklo od emitiranja prve epizode prometnula u bezvremenski televizijski klasik - onaj čiju su kvalitetu prepoznali i struka i kritika i publika.

Treća na listi top 50 najboljih serija

IMDb ili Internet Movie Database, najpopularnija je i najutjecajnija - kako joj, uostalom, i samo ime govori - internetska digitalna baza filmova i televizijskih serija (ali također i videoigara, spotova itd.) na kojoj je moguće pronaći pregršt zanimljivih i korisnih informacija vezanih za audiovizualnu kulturu. Jednu od njezinih najšarmantnijih odlika svakako predstavljaju raznorazne liste (npr. lista top 250 najboljih filmova ikada, top 100 najgorih filmova ikada...), uključujući i onu koja sadrži top 50 televizijskih serija s obzirom na prosječni broj ostvarenih nominacija/osvojenih nagrada po sezoni.

Na dotičnoj su listi Momci s Madisona sa svojih sveukupno 16 Emmyja i 5 Zlatnih globusa te mnogo, mnogo nominacija, kao i sa svojom izrazito visokom prosječnom ocjenom 8.7/10 (više od 230 tisuća glasova!) zauzeli ni manje ni više nego treće mjesto - ispred serija kao što su Na putu prema dolje, Moderna obitelj, Združena braća i slične.

Sa svojom nadahnutom režijom i vrhunskom glumačkom postavom, osjetnom težnjom za autentičnošću te izrazitim osjećajem za portretiranje korijenskih mijena koje su nastupile tijekom jednog od ključnih prijelaznih desetljeća (dakako, 1960-ih) u američkom životu, Momci s Madisona predstavljaju jedan od najuspjelijih izdanaka tzv. drugog zlatnog doba televizije - onaj koji ne gubi na snazi i kreativnosti tijekom svih sedam sezona.

Drugim riječima, usponi i padovi karizmatičnog i (anti)junački nastrojenog Dona Drapera, misterioznog marketinškog čarobnjaka iz avenije Madison, spadaju pod gotovo 'obavezno štivo' za svakog sineasta koji drži do sebe!

Seriju gledajte od ponedjeljka do petka na Pickbox TV kanalu u 22:00 ili odmah gledajte sve dostupne sezone i epizode na Pickbox NOW streaming servisu.