Lijes kraljice Elizabete II.

Otkriveni detalji o kraljičinom lijesu: Izrađen je od rijetkog engleskog hrasta, obložen olovom - i spreman čekao više od 30 godina

12.09.2022 u 21:00

Bionic
Reading

Nakon smrti kraljice Elizabete II. njezino je tijelo položeno u lijes, koji je za nju bio izrađen prije više od 30 godina i danas je izložen u katedrali u Edinburghu

Za britanski The Times o kraljičinom lijesu raspričao se Andrew Leverton, vlasnik obiteljske tvrtke Leverton & Sons iz Camdena, koja na kraljevskim pogrebima radi od 1991. godine. Kako je rekao, njegova je tvrtka 'naslijedila' lijes koji su za kraljicu Elizabetu II. izradili prethodni kraljevski pogrebnici.

'Izrađen je od engleskog hrasta, kojeg je vrlo teško nabaviti. Lijesovi od hrasta sada se izrađuju od američkog hrasta, bilo bi preskupo danas raditi lijes od engleskog hrasta', rekao je još 2018. Leverton i otkrio kako je lijes prema kraljevskoj tradiciji obložen olovom, što pomaže u dužem očuvanju tijela.

A razlog zašto je lijes bio 'spreman' i čekao kraljicu desetljećima je u tome što se on ne može napraviti u jednom danu.

  • +16
Lijes kraljice Elizabete stigao u Edinburgh Izvor: Profimedia / Autor: Aaron Chown / AFP / Profimedia

Lijes britanske kraljice trenutno je izložen u katedrali St Giles u Edinburghu, kako bi mu se mogli pokloniti svi štovatelji Elizabete II, a potom će isti krenuti put Londona, kako bi ga u ponedjeljak 19. rujna izložili u Westminsterskoj opatiji gdje će biti održan državni sprovod.

Inače, njezin sprovod bit će ujedno prvi sprovod u Westminsterskoj opatiji, gdje su se do sada održavala samo vjenčanja i krunidbe. Pogrebi kraljeva i kraljica od vladavine Georgea III. održavali su se u kapelici St. Georgea.