RUKE GA OTKRIVAJU

Je li zdravlje kralja Charlesa III. ugroženo? Zbog jednog detalja Britanci su s razlogom zabrinuti

12.09.2022 u 19:51

Bionic
Reading

Da sjedne na britanski tron čekao je doslovce cijelog života, stoga ne čudi da javnost, posebice ona britanska, s povećalom prati svaki njegov pokret. A sada je svima zapeo za oko jedan detalj vezan uz njegove prste

Nakon što su fotografije 73-godišnjeg kralja Charlesa III., na kojem su jasno vidljivi njegovi natečeni prsti, preplavili društvene mreže, britanska javnost s razlogom strahuje za zdravlje novoizabranog monarha. Kada je riječ o njemu, natečenost prstiju nije ništa što se nedavno pojavilo. Dapače, s tim se problemom nosi već godinama, a još se tijekom kraljevske turneje po Australiji, 2012. godine, našalio na vlasititi račun rekavši kako mu 'prsti izgledaju kao kobasice'.

No, taj problem nije nimalo bezazlen, a to je za britanski Daily Mail pojasnio i liječnik, koji je otkrio uzroke oticanja.

'Edem je stanje u kojem tijelo počinje zadržavati tekućine u udovima, obično u nogama i gležnjevima, ali također i u prstima, što na kraju uzrokuje otečenost', rekao je liječnik Gareth Nye i pojasnio kako se takvo stanje češće javlja kod žene, ali i kod starijih osoba koje puno sjede.

No, nije to jedini mogući uzrok natečenih prstiju. Tu su još prehrana s visokim udjelom soli ili lijekovi poput onih za visoki krvni tlak, ali i artritis. 'Artritis je još jedna česta bolest kod ljudi starijih od 60 godina, koji na rukama obično pogađa zglobove palaca, ali i zglobove ostalih prstiju.'

  • +11
Kralj Charles III. Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fotografije natečenih prstiju i dlanova kralja Charlesa III. već smo imali često prilike vidjeti, osobito nakon dugih letova ili posjeta zemljama gdje su visoke temperature, no tek se sada javnost počela više zanimati za njegov problem.